Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından desteklenen, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 28-30 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan 4’üncü Interfresh Eurasia Sebze, Meyve, Ambalaj, Depolama, Lojistik, Tarım Makine ve Teknolojileri Fuarı’na ilişkin toplantı Akra Barut Otel’de gerçekleştirildi.
Sektördeki yenilik ve gelişmelerin anlatıldığı bilgilendirme toplantısına Interfresh Eurasia Genel Koordinatörü Murat Özer, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ali Can Kürlü, BAGEV Genel Sekreteri Gülşen Aras, BAİB Genel Sekreteri Ümit Sezer, BAİB Fuarlar ve Organizasyonlar Müdürü Anıl Yılmaz, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anıl Bahar, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Özen, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, SOMTAD ve TARSİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk ve basın mensupları katıldı.
‘FUARLARIN KENTE KATKISI AZIMSANAMAZ’
Interfresh Eurasia Genel Kordinatörü Murat Özer, fuarın önemine dikkat çekerek, “Bizleri yanlız bırakmayan ATB Başkanımıza, ATSO ve OSB başkanımıza ve diğer değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ediyoruz. Fuarı yaparken şehrin dinamikleri çok önemlidir. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 büyüdüğünü, bu yılki teyit oranını da sevindirici. Harcanan her 100 Euro’nun 85 Euro’su şehrin ekonomisine katkı sağlamaktadır. 58 ülkede tanıtım yapmıştık. Bu yıl da aynı yerlere koşuyor. Bugün itibarıyla 31 farklı ülkeden yabancıların uçak biletlerini aldıklarını ve geliş saatlerini dahi teyit ettiklerini biliyoruz.
Önümüzde daha 103 gün var. 103 gün kala yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme ve 31 ülkenin teyidi var. Bu yıl çok daha iyi noktaya ulaşacağına inanıyorum. Bu bir ihracat fuarı. Fuarlar yapıldıkları şehirlere ciddi anlamda maddi katkı sağlar. Almanya’da yapılan istatistiklere göre harcanan her 100 Euro’dan 85 Euro’su direkt şehre gidiyor. Fuara gelen yabancı ziyaretçi ticaret için gelir. Ucuz bir turist değildir. Harcadığı her 100 Euro’nun 85’i şehre gider. Otele, ulaşıma, restoranlara, alışverişe gider. Özellikle kış aylarında yapılan fuarların şehre katkısı azımsanamaz” dedi.
‘BİZ BİZE YAPTIĞIMIZ FUARIN FAYDASI YOK’
ATSO ve Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, “Interfresh Eurasia’yı da daha nitelikli hâle getirmek için hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Daha fazlasını yapmanın yollarını aramak zorunda olduğumuzu da biliyoruz. Biz bize yaptığımız fuarın bir faydası yok. Onun için yabancıların katılması çok önemli. Fuara gelecek olan yabancılar bir katma değerdir” şeklinde konuştu. ATB Başkanı Ali Çandır ise, Antalya’nın tarım açısından müthiş bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatarak, “Özellikle tarımdaki gelişmeleri takip etmek, yeni teknolojileri görmek açısından bu fuar çok önemli. Dünyada özellikle yaş meyve sebze konusunda eskiye oranla daha taze ürüne ulaşma isteği oluştu. Bunun da altyapısı depolama, lojistikten geçiyor. Bu fuarda hemen hemen hepsini görebiliyoruz. Bundan sonra değişen koşullara kendimizi hazırlamamız gerekirken önemli konulardan birisi de artık ürünlerin fiziki hareketinin minimuma indiği, dijital ortamlarda ticaretinin uluslararası yapıldığı mekanizmaları kurmak. Ürettiğiniz ürünün karbon ayak izinden ambalajına kadar her şey çok önemli hâle geldi. Gönderdiğiniz ürün raf ömründen evdeki mutfak ömrüne kadar önemli” dedi. ‘Gidemediğimiz yer bizim değildir’ diyen Bahar, yaşanan vize sorununa dikkat çekti.
Yorum Yazın