TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın 70. kuruluş yıldönümü ve İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube’nin 36. yılı, Hotel Su’da düzenlenen muhteşem gala gecesiyle kutlandı. Gala yemeğine, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Cem Oğuz, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Bayram Ali Çeltik, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meslek odası başkanları ve geçmiş dönem şube başkanları katıldı. Çok sayıda davetlinin yer aldığı etkinlikte, meslekte uzun yıllarını dolduran üyeler onurlandırıldı, meslektaşların dayanışması bir kez daha vurgulandı. Gala gecesinde, meslekte 60, 50, 40 ve 25 yılını dolduran üyelere “Onur Belgesi”, plaket ve rozet takdim edildi. Bu ödüller, meslek hayatında emek veren mühendislerin katkılarının bir göstergesi olarak takdir edildi. Ayrıca, en genç üyeye sembolik olarak baret, plaket ve rozet verildi. Etkinlikte tecrübeli mühendisler, mesleki deneyimlerini paylaşarak genç meslektaşlara ilham verdi.
‘HAKSIZ ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDIK’
Gala gecesinin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, inşaat mühendisliğinin medeniyetin temel taşlarını oluşturan kadim bir meslek olduğunu belirterek, mesleklerinin toplumsal yaşamdaki önemine vurgu yaptı. Akdoğan, “Bugün buraya gelirken kullandığımız yollar, içinde bulunduğumuz binalar ve musluklarımızdan akan suya kadar, hayatımızın her anına dokunan bir mesleğin üyesi olmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Ancak bu mesleğin önemi kadar, karşı karşıya kaldığımız sorunlara da dikkat çekmek istiyorum” dedi. Akdoğan, 6 Şubat depremlerinin ardından inşaat mühendislerinin haksız eleştirilere maruz kaldığını ifade etti. Akdoğan, yapıların büyük bir kısmının 2000 yılından önce inşa edildiğini ve denetimsiz tadilatlarla imar barışından yararlandığını hatırlatarak, “Deprem bölgesindeki yapıların büyük bir kısmı 2000 yılından önce inşa edilmiştir. Bu yapılar defalarca denetimsiz tadilatlara maruz kalmış, kullanım amaçları değiştirilmiş ya da yıllarca hiçbir bakım yapılmamıştır. Üstelik imar barışından yararlanarak hukuki güvence altına alınan bu yapıların sorumluluğunun haksız bir şekilde inşaat mühendislerine yüklenmesi kabul edilemez.
Bu durumun en somut örneklerinden biri, bilirkişi raporlarında karşılaştığımız trajikomik vakalardır. Örneğin, kamu kurumlarına 200 metre uzaklıkta bulunan bir yapı, 5 kat olarak projelendirilmiş ancak üzerine 2 kaçak kat eklenerek 7 kata çıkarılmış ve imar barışından yararlanmıştır. Buna rağmen, bilirkişi raporunda yapıyı ilk projelendiren meslektaşımız adli kusurlu bulunmuştur. Bu, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın bir cadı avına maruz kaldığının en net göstergesidir” dedi.
7 BİN ÜYE İLE BÜYÜK BİR GÜÇ
Akdoğan, Türkiye genelinde 175 bin üyesi bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın, Antalya’da 7 bin meslektaşıyla büyük bir gücü temsil ettiğini vurguladı. Ancak, bu gücün meslek ve meslektaş haklarını savunmada yeterince etkin kullanılmadığını ifade etti. Birlik ve dayanışmanın önemine değinen Akdoğan, “Bugün, mesleğinde 25, 40, 50 ve 60. yılını dolduran meslektaşlarımız için çok anlamlı bir gün. Bu yıllar, zorluklarla dolu, emek ve fedakârlıkla üretilmiş değerli eserlerin göstergesidir. Mesleğimizin ustalarına en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
MESLEKTAŞLARINA TEŞEKKÜR ETTİ
Etkinlik sırasında, meslektaşların dayanışması ve birlikteliği geceye damgasını vurdu. Akdoğan, inşaat mühendisliği mesleğinin gelişimi için çalışan tüm meslektaşlarına teşekkür ederek, “TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, kurulduğu günden bu yana meslektaşlarımızın hakları ve kamu yararını gözeterek önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Geçmişten bugüne odamızda görev alan tüm başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve odamızın emekçilerine şükranlarımı sunuyorum. 70. yıl dönümümüzü, meslektaşlarımızın desteğiyle onur ve gururla kutluyoruz.” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ve plaket töreninin ardından davetliler canlı müzik performansı ile dans ederek gece boyunca eğlendi.
Yorum Yazın