Pandeminin hiç beklenmeyen bir ortamda geldiğine işaret ederek önümüzdeki sürecin yeni bir krizi getirmekte olduğunu söyleyen Atmaca, iklim değişikliğine dikkat çekti. “Pandemi biter fakat bizi bekleyen çok önemli bir iklim değişikliği krizi var” diyen Atmaca, “Bunun süreci çok daha uzun sürebilir. Hem ekonomik hem de sosyal yaşantıda büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. İklim değişikliği ve iklim krizini doğru boyuttan değerlendirmek zorundayız. İklim krizi bir neden değil, sonuçtur. Kuraklıktan yangına, sellere fırtınalara kadar neden olacağı felaketler vardır. İklim krizine neden olan gerçek, yanma ürünleri, karbondioksit salınımı, bilinçsiz enerji kullanımıdır. Karbon salınımını en çok yapan meslek grubu içindeyiz ama buna karşı alınacak önlemleri de en iyi bilen meslek grubuyuz. Çözümü kesinlikle karbonsuzlaştırma, karbon salınımlarını azaltmaktır. Bu yönde adımlar atmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
“SIFIR ENERJİLİ BİNA FARKINDALIĞI OLUŞTURACAĞIZ”
Sanayide, binalarda, örtü altı tarım başta olmak üzere zirai üretimde ve ulaşımda karbon salınımının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Atmaca, “Bu dönemdeki en temel amacımız, binalarda önlemlerin nasıl olacağının farkındalığını yaratmak. Bu kapsamda binalarda sıfır enerji farkındalığını sağlamak istiyoruz. Sanayilerdeki enerji kadar enerji, binalarda kullanılıyor. O nedenle binaları önemsiyoruz. Bölgemizde özellikle turizm tesisleri başta olmak üzere endüstriyel bina yoğunluğu var. Sıfır enerji dendiğinde yanlış bir algı olduğunu görüyoruz.
Sıfır enerjili bina yaklaşımında yenilenebilir enerjiyle ilgili çözümler öncesinde binanın mevcut sistemlerinde alınabilecek birçok önlem var. Bunlar alınıp, enerji giderleri azaltıldıktan sonra yapılacak yenilenebilir enerji yatırımları fizibil olacaktır” ifadelerini kullandı. Atmaca, uzman makina mühendislerinden sıfır enerjili bina çalışma grubu oluşturacaklarını da bildirdi.
Yorum Yazın