Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit ARI; Türkiye'den Avrupa ülkelerine ihraç edilen ürünlerin analize tabii tutulması ve başka sebeplerle sınır kapılarında uzun süre bekletilmesi ve buna bağlı oluşan uzun tır kuyrukları sonucunda özellikle yaş meyve sebze gibi raf ömrü kısa olan ürünlerin tamamen çürüme tehlikesi ve ciddi kayıpların oluşması sebebiyle ihracatçıların ve üreticilerin yaşadığı mağduriyeti yapmış olduğu basın açıklaması ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya vermiş olduğu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
İhracatta karşılaşılan engeller var
Av. Cavit ARI; “Tarım sektörü, insanların beslenmesiyle doğrudan ilgili olduğundan ülkeler için stratejik önemini her zaman korumuştur. Özelikle II. Dünya Savaşı sonrasında ülkeler korumacı bir yol izlemişlerdir. Ülkemiz dışsatımında ve dışalımında en büyük paya sahip olan AB, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır. Türkiye yaş meyve-sebze ticaretinin büyük kısmını AB ülkeleri ile gerçekleştirmektedir.
AB’ne ihracatta karşılaşılan engeller; çevre, insan sağlığının korunması ile ilgili engeller ve miktar kısıtlamalarıdır. Firmaların bu engelleri aşması için bazı sertifika ve standartlara sahip olması, söz konusu ülke içinde hem üreticileri hem de ihracatçıları yakından etkilemekte ve zora sokmaktadır.” dedi.
Maliyete ve zaman kaybına yol açıyor
Av. Cavit ARI; “Antalya’mızda Kumluca’da olduğu gibi AB’ye ihracat yapan firmalar yapılan uygulamalar neticesinde hem maddi olarak hem de fiziki olarak çalışamaz hale gelmişlerdir.
İhracatçılarımız ihracata dönük her bir parti mal için analiz zorunluluğu olması hem maddi olarak yüksek maliyetlere hem iş yükü olarak altından kalkamaz hale getirilmektedir. Özellikle ihraç edilen nar, narenciye, domates, salatalık, biber gibi ürünlerin ülkemizde yapılan analiz sonuçları AB Ülkeleri tarafından kabul edilmemekte, kendi ülkelerinde yapılacak analiz sonuçlarını esas almaktadırlar. Bu süreç ürünlerin raf ömrünün azalmasına, mükerrerlik dışında maliyete ve zaman kaybına yol açmaktadır. Ürünlerin ihracatları sırasında kontrolleri yapacak olan inspektörlerin zamanında kontrol yapmaması ve gecikme oluşması durumunda da tır çıkışlarının gecikmesine sebep olmaktadır.” dedi.
Analiz labaratuar sayısı acilen arttırılmalıdır
Av. Cavit ARI; “Yaş meyve ve sebze üretimin yüksek olduğu Antalya Kumluca gibi yerlerde analiz laboratuvarların kurulması ve sayısının artırılması zamanlama açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Bitki koruma ürünlerinin önerilmesi, uygulanması ve kayıt işlemlerinin hakkında yönetmelik gereği üretici kayıt defteri tutulması zorunluluk hali, üreticilerimiz tarafından çoğunlukla yerine getirilmemesi ihracatçı firmaların kayıt defterinin temini noktasında zora sokmaktadır. Bu konuyla ilgili ivedi çözüm üretilmesi gerekmektedir.
Sınır kapılarında ihraç edilen ürünler zaten çok uzun beklemeden sonra analize alınmakta herhangi bir üründe limit üstü çıktığı zaman tüm tırdaki ürünler geri çevrilmekte bunun neticesinde en yakın gümrük alanında sağlık sertifikası düzenlenmemesi ve tırın çıkış yaptığı kapıya yönlendirilmesi ciddi zararlar oluşturmaktadır.
Bazı ülkelerin pestisit analizinden başka ayrıca virüs taraması istemesi ihracatçımız açısından ayrıca bir maddi gider yaratmakta ve bazı medya kuruluşlarımız ve basınımızda domates gibi bazı ürünlerde yüksek fiyat ve ürün güvenirliliği konusunda olumsuz haberler yapılması üretecimizi olumsuz etkilemektedir.” dedi ve ayrıca konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Yorum Yazın