Konut fiyatlarındaki ve kiralardaki aşırı fiyat artışlarından müteahhitlerin ve emlakçıların sorumlu olduğu şeklinde bir algının oluşturulmaya çalışıldığını belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, “İnşaat sektöründeki önüne geçilemeyen fahiş fiyat artışı stokçuluk ve kartelcilerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle vatandaşın konut ve ev alma hayalinin de gerçekleştirmesini zora soktuğunu müteahhidinden İşçisine kadar herkesi ilgilendiren ve sonuçlarının çok ağır olacağı bu fiyat farkı konusunu çözmesini bekliyoruz. %200-300-400 lere ulaşan zamları yüklenicilerin karşılaması bu yükü kaldırabilmesi imkansız!! Bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz. Fahiş fiyatlar ile mücadele kapsamında müteahhitler uzun süredir çaba gösteriyor. 2021 yılı başında malzeme fiyatlarındaki anormal artışları görerek tedbir alınması gerektiğini Ticaret Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilettik. Müteahhitler bu günlerin geleceğini bildiği için 9 Eylül 2021 tarihinde zamları protesto etmek adına inşaatlarını 15 gün süreyle durdurdu ve konuyu ülke gündemine taşıdı. O dönem maliyetlerdeki olağanüstü artışları belgeleyerek %150 ile 350 Aralığındaki fiyat artışını kabul etmediğimizi, hiç bir gerekçeyle böyle bir artışın yapılmasının doğru olmadığını ifade etmiştik” dedi.
MÜTEAHHİTLER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI
İnşaat malzemeleri üretiminde dünyada ilk sıralarda olduğumuz halde ülke içinde bu denli yapılan zamların enflasyonu arttırdığını ve vatandaşın alım gücünü düşürdüğünü belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı , İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Atılgan Sert , sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu şartlarda, dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olma hayali bile kuramayacağını basın yolu ile dile getirdik. Fırsatçılık ve fahiş fiyat ile mücadelede müteahhitler üzerine düşeni yaptı ve yapmaya devam ediyor. Özelikle bunun gibi olağanüstü durumlarda bizlerin de mücadelesi devam edecek. Fırsatçılık yapan kim olursa olsun karşısında durmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın konuta erişimi kolaylaştırmak adına elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz.”
Antalya İnşaat Müteahhitler Derneği Başkanı Atılgan Sert, TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkan ve aynı zamanda İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu’nun da federasyon olarak yaşanan bu şaşırtan gelişmelere karşı görüşmelerde bulunduğunu, ilgili bakanlığa sektörün çıkmazda olduğunu defalarca belirten açıklamaların iletildiğini hatırlattı.
VATANDAŞ BİR DAİRE ALMAK İÇİN 2 DAİRE FİYATI ÖDÜYOR
Konut fiyatlarındaki artışın en önemli nedeninin malzeme ve arsa maliyetindeki artışlar olduğuna dikkate çeken Sert , “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin planlama dahilinde gelişme alanlarını imara açması ve arsa üretmesi kaçınılmazdır. Müteahhitler arsa bulamadığından kat karşılığında oranlar %50-55 civarında seyrediyor. 100 dairelik bir proje ürettiğinizde bunun en az 50 dairesini arsa sahibi alıyor. 100 dairenin üretmeni yapacaksınız ve 50 daire satacaksınız. Müteahhitlik karını koymak zorundasınız En basit tabirle, arsa maliyeti nedeniyle bir konut alan vatandaş 2 konutun maliyetini üstlenmek zorunda kalıyor. Vatandaşımızın konut sahibi olabilmesinin önündeki en önemli sorunlardan biri budur. Kat karşılığı oranların piyasada %30, kamu tarafından üretilen arsalarda ise oranı %25 civarında olması vatandaşın alım gücünü artıracaktır” ifadelerine yer verdi.
FIRSATÇILAR ETKİN BİR ŞEKİLDE DENETLENMELİ
İnşaat malzemelerindeki fahiş fiyat artışlarına da değinen Sert, “Ham madde fiyatlarındaki veya enerji maliyetlerindeki artış oranında bir zam yapılması makul buluyoruz. Fakat son 1-2 yılda %300 ile %500 arasında yapılan zamları kabul etmememiz mümkün değil. Bu zamlar gerçekçi değil. İnşaat malzemeleri üretimi yapan bir firmanın dönem karını %276 olarak açıklaması tek başına yeterli bir delildir. Hükümetimizin, sorunu kaynağında çözmesi ve fırsatçılara göz açtırmaması durumunda fiyatlar aşağı yönlü seyretmeye başlayacaktır. Aksi halde artışları görmeye devam edeceğiz. Ülkemizin alt yapısını kullanarak üretim ve istihdam yaratan ihracat yapan sanayicimize teşekkür ederken fırsatçıların da etkin bir şekilde denetlenmesini istiyoruz. Başta çimento, beton, cam, seramik, sunta ve mdf olmak üzere tüm ürünlerdeki aşırı fiyat artışının nedenlerinin araştırılmasını, varsa fırsatçıların cezalandırılmasını gerektiğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Yorum Yazın