Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin (AGC) düzenlediği Basın Sohbetleri’nin Nisan ayı konuğu Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır oldu. Antalya, tarım, ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulunan, Antalya Ticaret Borsası’nın proje ve çalışmalarını anlatan Ali Çandır, gazetecilerin sorularını yanıtladı..
YÖREX’i bu yıl Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenleyeceklerini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, süt veren ineklerin kesildiğini, tarımda işgücü açığının arttığını ve yapımına destek verdikleri EXPO 2016 alanından dolayı kente karşı mahcubiyet duyduklarını söyledi.
EXPO KONUSUNDA MAHCUBUZ
Atıl durumda bulunan EXPO 2016 alanı ile ilgili gelen bir soruya da yanıt veren Çandır, şunları söyledi: “Antalya’nın raylı sistemle tanışması gibi birçok sorunun EXPO 2016 ile çözüleceğini düşündük ve destekledik. Ancak sonradan EXPO Antalya’dan koparılıp Ankara’ya bağlandı. Tarım Bakanlığı, botanik park yerine beton park yapmayı tercih etti. EXPO şu anda özelleştirme idaresinin elinde müşterisini bekliyor. Alan şuanda atıl vaziyette duruyor ve EXPO’nun yapımına destek veren kişiler olarak mevcut durumdan mahcubiyet duyuyoruz. Çünkü gerçekten önemli çabalar sarf edildi. EXPO’nun kaderini Antalya’nın karar vericileri belirlemeli. Turizm, sağlık turizmi gibi konularda değerlendirilebilir ancak buna Antalya’nın karar vermesi gerekiyor. Detaylı bir analiz yapılması gerekir. Şuan bakıldığında turizmle desteklenen bir alan olabilir. Sağlık ve turizm merkezi olabilir. Havalimanına öncesi kentten ayrılacak turistlere yönelik bir eğlence merkezi olabilir. Bir çok öneri var. Analizle doğru uygulamanın bulunması gerekir.” diye konuştu.
YÖREX YURT DIŞINDA OLACAK
Yöresel Ürünler Fuarı olan YÖREX'i yurt dışında yapmayı planladıklarını kaydeden Başkan Ali Çandır, "Antalya Ticaret Borsası 105 yaşında. ATB deyince akıllara YÖREX geliyor. İlk dönemlerinde Türkiye'de sadece 9 coğrafi işaretli ürün varken, bugün 1716'ya ulaştık. 31 ürünümüz Avrupa Birliği'nde tescil edilmiş durumda, başvurusu yapılmış olanlar da sırada. Antalya özelinde ise Döşemealtı halısı ve Finike portakalı gibi ürünlerle 19 ürünümüz coğrafi işaret aldı. 30 ürün için de başvurularımız yapıldı. YÖREX'i bu yıl yurt dışında yapmayı planlıyoruz. TOBB'un desteğiyle bu projeyi bir yıl yurt dışında, bir yıl Türkiye'de düzenlemeye gayret edeceğiz. Almanya Duesseldorf'ta düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.
'SU VE KARBON AYAK İZİNİ HESAP ETMELİYİZ'
İklim kanunu hakkında değerlendirmede bulunan Çandır, "İklim kanunu meclise geldi. Eskiden bizlerle meclise gelmeden paylaşılırdı. Türkiye'deki üretim ve yaşam için önemli. Biz bir ürün üretiyorsak su ve karbon ayak izini hesap etmeliyiz. Muz seraları artmaya başladığında tepkimizi koymuştuk ve eleştirilmiştik. Ürünleri seçerken dikkat etmemiz gereken bir noktadayız" diye konuştu.
BUĞDAY TOHUMLARI ORTADOĞU'YA İHRAÇ EDİLİYOR
ATB olarak hayata geçen projelerden bahseden Çandır, "'Antalya Buğdayını Arıyor' projesiyle yerli buğday tohumlarımızı tekrar canlandırdık. Şu anda bu ürünler Ortadoğu'ya ihraç ediliyor. 4 yıldır iklim değişikliği ve tarımsal üretime etkisi, karbon ayak izi gibi konularda çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye'de ilk defa tarımsal ayak izi hesaplayabilen bir yazılımı geliştirdik ve üyelerimizin hizmetine sunduk. Defne, kekik, adaçayı gibi ürünlerde hasat sonrası işlemlerle ilgili projeler yaptık. Dünya Bankası'ndan ödül alan 'Kampüsten İşe' projesiyle üniversite öğrencilerini iş dünyasıyla buluşturduk. Üyelerimizin dünya pazarlarına açılması için 12 ülkeye 15 heyet düzenledik. Her ayın ikisinde hal endeksi yayınlıyoruz. Bu sayede üreticiyle tüketici fiyat farklarının daha şeffaf görünmesini sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
'ANTALYA'DA TARIM TEKNOLOJİLERİ ZİRVESİ YAPMAYI PLANLIYORUZ'
Gençleri tarıma yönlendirmek için yeni çalışmalara imza atacaklarını belirten Çandır, "7 yıl aradan sonra Hasyurt Tarım Fuarı'nı yeniden başlattık. Bu yıl 7-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Ayrıca Antalya Organize Tarım Bölgesi çalışmamızda sona geldik. Bu alan, daha verimli üretim yapacak çiftçilere modern bir altyapı sunacak. Canlı hayvan borsası, mezbaha ve et borsası projemizi de Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçireceğiz. Bu sayede hem kentimize giren et kontrol altına alınacak hem de bölge üreticileri turizm sektörüne doğrudan ulaşabilecek. Gençleri tarıma yönlendirmek için projelerimiz var. Antalya'da Tarım Teknolojileri Zirvesi yapmayı planlıyoruz. Ayrıca lisanslı depoculuk konusunda fizibilite çalışmaları başlattık" dedi.
YURT DIŞINDAN TARIM İŞÇİSİ GETİRME ÖNERİSİ
Tarımda yaşanan işçi sorunu hakkında çözüm önerilerinden bulunan Çandır, "Tarımda işçi sorunu artık malum. Bu işleri yapmak için bizim de yurt dışından işçi getirmemizde bir sorun yok. Bunu yapan birçok ülke var. Geçici ikamet eden insanlarla ilgili Antalya'nın kapalı olma durumu var. Yabancı işçi konusu gündemimizde olacak. Yoksa üretimden geri kalacağız" diye konuştu.
Yorum Yazın