Bilişim dünyasının en yüksek katılımcı ve ulusal etkinliği olma özelliğini taşıyan Akdeniz Bilişim Zirvesi’nin bu yıl 6’ncısı düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent tarafından düzenlenen Zirve 14 Ekim 2022 Cuma günü Kepez Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde açılış konuşmalarıyla başladı. Yaklaşık 4 binden fazla katılımcının yer aldığı Zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü M. Bilal Macit, Antalya Vali Vekili Yalçın Sezgin, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Genel Sekreter Ali Evren İmre, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, sektör temsilcileri, akademisyenler ve 25 üniversiteden çok sayıda öğrenci katıldı.
DÜNYANIN HER YERİNDE DEĞİŞİMLERE GENÇ İNSANLAR İMZA ATIYOR
Türkiye’nin genç ve dinamik nüfus gücünün Milli Teknoloji Hamlesi için en büyük dinamik güç olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır “Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 32. Dünyanın her yerinde değişimlere genç insanlar imza atıyor. Tüm dünyada kuvvet çarpanı genç nüfusa sahip ülkeler olacak. Gençlerin önündeki engelleri açabilirsek, gençlerimiz dünyanın en iyi işleri yapacaklar inancıyla hareket ediyoruz.” dedi. Kacır, “Türkiye’de 2000'li yılların başında savunma sanayi ihracatımız 300 milyon dolar iken 2022 yılında 4.5 milyar dolar gibi muazzam bir rakama ulaştı. Türkiye, bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının gelişimi, yıllık büyüme hızı yüzde 23 olmuştur. Bilgi teknolojileri yazılım ihracatımız yüzde 14 büyüme rakamına ulaştı. Türkiye AR-GE'ye büyük rakam ayırıyor.” ifadelerini kullandı.
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARIMIZI DÜNYA KONUŞUYOR
Milli egemenlik ve tam bağımsızlık için sadece savunma sanayiinde millileşmek yeterli değil, tarımda, enerjide ve tüm sektörlerde millileşmek öncelik diyen Kaçır, “Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam bağımsız olmasını sağlamak, milli teknoloji hamlesinin özünü oluşturuyor. Savunma sanayi en önde geliyor. Başkalarının uçaklarına, helikopterlerine, topuna, tankına ve gemisine muhtaçsanız bu dünyada ayakta kalamazsınız. İthal ürün payı yüzde 80'lerden yüzde 20'lere düştü. Yerli ürünlerin kullanımı yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıkarıldı. İnsansız hava araçlarımızı dünya konuşuyor. Çünkü Türk SİHA’ları savaş paradigmasını değiştirdi. Sadece SİHA'larımız değil tabi ki. Havada, karada, denizde uzayda savunma sanayinin tüm katmanlarında millileşme atılımı gerçekleştirdik."
KRİTİK HEDEFLER İÇİN YAZILIM GELİŞTİRME ÇOK ÖNEMLİ
Milli egemenlik, tam bağımsızlığı için sadece savunma sanayiinin yeterli olmadığını, tarımda, enerjide ve tüm sektörlerde millileşme önceliğinin önemine değinen Kacır, “Kritik hedeflerde yazılım geliştirme çok önemli. Yazılım geliştirici sayımız 200 bin. Artırmamız gerekli. Avrupa'da 700 bin, 900 bin yazılım geliştirici insan var. Bu yolda gaza basmamız lazım. Teknoloji her alanda paradigma değişimi getiriyor. Bu değişimleri yakalamak bizi öne çıkartıyor. Bu değişimlere odaklanarak geleceğin alanlarına yönelmek Türkiye'ye büyük kazanımlar getirdi. 20'den fazla ülkeye insansız hava araçları ihraç ediyoruz. İşte bu teknolojideki paradigma değişimini fark edip kaynakları doğru yönlendirmekle mümkün oldu. 'Kızıl Elma' ile milli muharip uçakla Türkiye yeni bir çağa imza atacak. Önümüzdeki yıl Kızıl Elma uçacak, TOGG yollarda olacak" diye konuştu.
ANTALYA’DAN YAZILIM KONUSUNDA ÇOK BÜYÜK BEKLENTİLERİMİZ VAR
Katılımcıları mili savunma alanında faaliyet gösteren alanlarda çalışmak için davet eden TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Bu benim 1985 yılında ABD'de 250 dolara aldığım 8 kb hafızası olan bir bilgisayar. Bu bilgisayar ile yaptığım projeden 2 bin dolar kazandım. Şimdi insanların cebindeki telefonların hafızalarının ilk bilgisayarımdan katbekat güçlü. Ben bu bilgisayar ile 2 bin dolar kazandıysam, siz milyon dolarlar kazanmalısınız. Bilişim ve yazılım konusunda Antalya'nın veya Türkiye'nin bir sorunu yok. Yazılım demek özveri demek, problemi kafada çözmek demek. Yazılım konusunda Antalya’da arkadaşlarınızla kümelenin. TUSAŞ’ın Antalya’dan yazılım konusunda çok büyük beklentileri var.” dedi. TUSAŞ’ın hedeflerinden de bahseden Kotil, TUSAŞ’ın şu anda 2 milyar ciro yaptığını ve 2028 yılında 10 milyar ciro hedeflediğini ifade etti.
BAKANLIK OLARAK ANTALYA TEKNOKENT’E DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Programı düzenleyen katılımcılara teşekkür eden Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü M. Bilal Macit, “Türkiye’de 90’dan fazla teknokentimiz var. Antalya bizim için çok önemli. Çünkü Antalya Teknokent’i 8. sırada şu anda. Ben bu çalışmalarla daha önlerde yer alacağına inanıyorum. Biz bakanlık olarak da Antalya Teknokent’in yapacağı her türlü yatırımda destekçisi olacağımızı da buradan ifade etmek isterim.” dedi.
AKDENİZ'İN HER KÖŞESİ BİZİM İÇİN SİLİKON VADİSİ’DİR
Antalya Teknokent hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, zirvenin bölgeye ve bilişim ekosistemine büyük katkı sağladığını ifade etti. Zirve teması 'Dijital Çağ' hakkında bilgi veren Yavuz, "Antalya dediğimizde turizm, tarım ve güzellikler akla geliyor. Tarım teknokentini kuruyoruz. Bunda da iddialıyız. Antalya bilişim, teknoloji ve inovasyon içinde bir ekosistem. Batı Akdeniz'in her köşesi bizim için silikon vadisi, bilişim vadisidir. Önemli projemiz olan Antalya Teknokent Teknoloji Vadisi projemizin ilk binasını yaptık. Mart ayında da bu binayı açtık, bu bina Antalya için dönüşümün mental başlangıcı, çocuklarımız burada yazılımcı olacak. TUSAŞ geldiği anda Antalya savunma sanayiinde merkez haline gelmiştir. Yerli İHA, SİHA, yerli araç ve yerli Milli Muharip Uçağı üretiyoruz. Biz de Milli Muharip Uçağın kanadında 07 Antalya olsun diye uğraşıyoruz. Temel Kotil hocamızdan da sözünü aldık inşallah. Onu da yapacağız.” dedi. Yavuz zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
BİLİŞİM DÜNYASININ ÖNDE GELEN İSİMLERİ KATILIYOR
Açılış konuşmalarının ardından yapılan ödül töreninde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan konuşmacılar Bakan Yardımcısı Kacır, TUSAŞ Genel Müdürü Kotil’e plaket takdim etti. Öğleden sonraki programla “Dijital Çağda Dijital Dönüşüm” ve “Dijital Girişimcilikte Melek Yatırım” başlıklı panelin yanı sıra sektörün önde gelen isimlerinin söyleşileriyle güncel konular tartışıldı. “Dijital Çağda Dijital Dönüşüm” başlıklı panelde moderatörlüğü Olbia Bilişim Teknolojileri CEO’su Yakup Küçüksaraç yaparken konuşmacılar CW Enerji şirketinde Product Development Manager Kadir Hacıahmetoğlu, Logo Yazılım, Kamu İlişkileri ve Proje Direktörü Tolga Gören, Tech Data - Dell Sales Manager Nüket Ergün, Citrix Systems - Senior Partner Account Manager Cem Öcal ise şirketlerinin kuruluşları ve gelecek vizyonları hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.
Yorum Yazın