Önce öğrenci, önce yurt. Kentin gelecekte ihtiyacı olan kamusal alanların satışına hayır”çağrısı yaptı. Mülkiyeti Konyaaltı Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığına ait olan Antalya ili Konyaaltı ilçesi 4108 ada 2 parsel sayılı 23 bin 802 metrekarelik taşınmazın satış ihalesine katılım olmayınca satış gerçekleşmedi. Söz konusu taşınmaz TOKİ Başkanlığınca yasa, yönetmelik, üst ölçekli planlara aykırı, ilgili yatırımcı kuruluş Gençlik ve Spor Bakanlığı ve parselde hissedar olan Konyaaltı Belediyesi‟nin görüşleri alınmadan yapılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü‟nce onaylanan planla yurt alanından çıkarıldı. Kaldırılan yurt alanı yerine eşdeğer bir alan da ayrılmadan Özel Eğitim Tesisi Alanı olarak planlanan taşınmaz, 13 Ekim 2022 tarihinde müzayede yoluyla satışa çıkarıldı.
YATIRIMCILARA: „İHALEYE KATILMAYIN‟
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, ihale kararı üzerine, Akdeniz Üniversitesi‟nin öğrenci sayısının hızla artması nedeniyle yurt ihtiyacının da her geçen gün arttığı gerekçesiyle, taşınmazın yurt alanı olarak kalması gerektiği yönünde Akdeniz Üniversitesi ve Konyaaltı Belediyesi‟nin yaptığı itirazların da dikkate alınmadığına yönelik yazılı açıklama yapmıştı.
Açıklamada üniversite kapasiteleri, il dışından gelen öğrenci sayıları, mevcut yurt sayıları ve kapasiteleri ile doluluk-boşluk oranları gibi çalışmalar tam olarak yapılmadan taşınmazın,Yurt Alanı kararı kaldırılarak „Özel Eğitim Tesisi Alanı‟ olarak satışa çıkarılmasına yönelik çağrı yapılmıştı. Devletin görevinin rant amaçlı planlar yaparak kentlerin gelecekte ihtiyacı olacak kamusal alanlarını satmak olmadığına işaret eden Mimarlar Odası‟nın açıklamasında, bugün içinde bulunulan olumsuz ekonomik koşullarda öğrencilerin yurt bulamadıkları, Rusya-Ukrayna savaşından kaçan Rusya ve Ukrayna vatandaşlarınca yerleşim için Antalya‟nın tercih edilmesi nedeniyle kiraların, öğrencilerin ve ailelerinin ödeme gücünü aştığı için kiralık konut bulamamaları nedeniyle ya kayıt dondurdukları ya da okulu bırakmak zorunda kaldıkları
vurgulanmıştı. Devletin ve TOKİ‟nin görevinin, yurt alanlarını rant amaçlı plan değişiklikleri ile satmak olmadığını savunan Mimarlar Odası Antalya Şubesi‟nin açıklamasında, öncelikle ve ivedilikle öğrencilerin barınma sorunlarını çözmek için yurt binası yapmak ve/veya yaptırmak olması gerektiği belirtilerek, satışa karşı çıkmış, basın aracılığıyla yatırımcılara ihaleye katılmama çağrısında bulunmuştu.
3 BELEDİYEYE: „SİZ ALIP YURT YAPIN‟
TOKİ tarafından düzenlenen taşınmaz ihalesine katılım olmadı ve satış gerçekleşmedi. İhaleye katılım olmamasına ilişkin yeni bir yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 3 belediyeye çağrıda bulunarak, şu görüşlere yer verdi: “Çağrımız karşılık bulmuş ve 13 Ekim 2022 tarihinde yapılan müzayede yoluyla satış ihalesine katılan olmamış, satış gerçekleşmemiştir. Ancak yatırımcıların arsa satış bedelini yüksek bularak, satış bedelini düşürmek amacıyla da ihaleye katılmamış olabilecekleri, TOKİ‟nin satmaya kararlı olması halinde fiyat düşürerek tekrar ihaleye çıkaracağını da göz önünde bulunarak, buradan hem Büyükşehir Belediyesi, hem de Konyaaltı ve Muratpaşa belediyelerine bir çağrı yapmak istiyoruz. Söz konusu parselin tekrar satışa çıkarılması halinde, sosyal belediyecilik anlayışı ile ister doğrudan talep ederek, ister ihaleye katılarak, her geçen gün öğrenci kapasiteleri artan üniversitelerimizin yurt ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, yurt binası yapılması yönünde girişimde bulunmalarını, halkımız ve öğrencilerimiz adına bekliyoruz. Alanın, yatırımcıların rant amaçlı değerlendirmek üzere, yeniden çıkarılacak satış ihalesine katılmaları ve satışın gerçekleşmesi halinde mücadelemize devam edeceğimizi, mağduriyet yaşanmaması için ihaleye katılacak olan yatırımcıların ve halkımızın bilgisine sunarız.
Yorum Yazın