Her yıl 29 Eylül’de kalp ve damar hastalıklarına dikkati çekmek için düzenlenen “Dünya Kalp Sağlığı Günü” nedeniyle açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “29 Eylül Dünya Kalp Günü; Dünya Kalp Federasyonu ve benzer üye kuruluşlar tarafından birlikte düzenlenen kalp sağlığı temasının öne çıkartılması için kutlanmaktadır. Aslında neden hala dünyada ölüm nedenleri içerisinde kalp hastalıklarının birinci sırada bulunduğu ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.
“RİSK FAKTÖRLERİ DEĞİŞİRSE ÖLÜMLER AZALABİLİR”
Kalp-damar hastalıklarının sigara, kötü beslenme, hareketsiz yaşam, stres, şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterolle büyük ölçüde bağlantılı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Okutan, “Dünya Sağlık Örgütü, bu risk faktörlerinin değiştirilmesiyle kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %75’inin azaltılabileceğini bildirmektedir. Hem kalp hastalıkları hem de halk arasındaki inme ya da felç olarak bilinen hastalığın önlenmesi için, erken yaştan itibaren yaşam tarzında değişiklikler yapılması önerilir. Akdeniz tipi diyet, zeytinyağlı ve sebze ağırlıklı beslenme, balık, uygun miktarda meyve ve kuruyemiş beslenme temelini oluşturur. Ayrıca işlenmemiş tahıllar baklagiller soframızda başka şeyle olmalıdır kırmızı et ve doymuş yağlar yaş ilerledikçe azaltılmalıdır” dedi.
“BENDE KALP HASTALIĞI OLABİLİR Mİ?”
Dünya Kalp Sağlığı Günü’nde kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacının hedeflendiğini belirten Prof. Dr. Okutan sözlerine şöyle devam etti: “Dünya Kalp Günü’nde her bireyin hangi yaşta olursa olsun kalbinin konforunu arttıracak önlemler almasını temenni ediyoruz. “Bende kalp-damar hastalığı olabilir mi?” sorusunu sormak ve risk faktörlerden ne kadar çoğunu taşıyorsak bunla ilgili doktora başvurmak önemlidir. Tetkiklerin yapılması, mevcut hastalığı yıkıcı bir hasar vermeden tanınmasına sebep olabilir”
Yorum Yazın