Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Antalya’daki meslek odalarından oluşan İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Turizm Tesis Alanı ve golf alanı olarak planlanan Manavgat Ulualan’a sahip çıktı. Meslek odaları başkanları, temsilcileri ve Ulualan Koruma Platformu üyeleri dün sabah İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi toplantı salonunda biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada Ulualan Sahili’nin kamu yararına aykırı, Golf Tesisi Alanı yapılması planına yargı dur demesine karşın, Bakanlığın durmadığına dikkat çeken İKK Sekreteri Derya Ünver, “Bakanlıkça onaylanan nazım ve uygulama İmar planları; Anayasa, Kıyı Yasası, Planlama ve Şehircilik ilke ve esaslarına, Mahkeme Kararına aykırıdır ve kamu yararı da bulunmamaktadır. Söz konusu planların iptali için Meslek Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak, her türlü mücadeleyi yapacağımızı halkımızın bilgisine sunarız” dedi.
“BAKANLIK ISRAR ETTİ”
Antalya Manavgat Kızılağaç bölgesine yönelik, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 30 Kasım 2018 tarihinde onanan, Side Turizm Alanı ve Side II. Nolu Turizm Merkezi Kızılağaç bölgesi 3. Etap İlave+Revizyon 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın iptali istemiyle Antalya 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını hatırlatan Ünver, mahkemenin kamu yararına aykırı bularak iptaline karar verdiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yargı kararına karşı kamu yararına aykırı uygulamasında ısrar ederek 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarını 2 Mart 2023 tarihinde yeniden onayladığını kaydeden Ünver, dava konusu planlar ile 2.770.000 metrekare mera ve orman vasfındaki alanın, üçü konaklamalı, biri konaklamasız olmak üzere 4 ayrı parça halinde tamamının golf alanı olarak planlandığını söyledi.
YARGI KARARINA DİKKAT ÇEKTİ
Davaya bakan Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile alınan bilirkişi raporunu birlikte değerlendirmesi sonucunda, ‘Dava konusu planlarda tamamen kamusal kullanıma yönelik ve açık alan düzenlemesi gereken sahil şeridinin birinci bölümü ile toplumun yararlanmasına açık olmak şartıyla sınırlı yapılaşma hakkı tanınan sahil şeridi ikinci 50 metrekarelik kesiminin Turizm tesis alanına (golf alanına) dahil edilmesinin, Kıyı Kanununun “Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir” ilkesine aykırı olduğu anlaşıldığından, plan değişikliği kararlarının planlama ilke ve esasları ile kamu yararına aykırı olduğu’ gerekçesi ile plan değişikliği kararlarının iptaline karar verildiğini vurgulayan Ünver, şunları dile getirdi:
“Onaylanan planlarda; golf alanları ve turizm tesis alanları ile günübirlik tesis alanları arasında, sahili ve günübirlik tesisleri kullanacak olan halkın günübirlik tesislerden yararlanmasına yönelik planlanması gereken denize paralel yol planlanmamış, Anayasa ve Kıyı Kanununa aykırı olarak Kıyı Kenar Çizgisi altında planlanmıştır. Günübirlik tesis alanlar arasında günübirlik tesisler ve turizm tesisleri, golf tesisi alanlarından ayırma çizgisi ile ayrılmış ve bu tesislerin arka bahçesi olarak kullanılmasının önü açılmıştır. Alanın Turizm Tesis Alanı ve golf alanı olarak planlanması ile halkın günübirlik alanlardan, sahilden ve denizden yararlanma hakkı elinden alınmıştır. Ayrıca bu bölgede, su temin projesi kapsamında su iletişim hattı ve tesisleri, DSİ su kanalı, 1-1,5 kilometre uzunluğunda sahil bandı ve daha da önemlisi, orman alanı içerisinde orman yangınlarına acil müdahalede kullanılan helikopter alanı ve yangın uçakları için uçak pist bulunmaktadır.”
“BAKANLIĞIN ISRARINI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”
Manavgat bölgesinin yoğun orman alanlarından oluşan bir bölge olduğunun altını çizen Ünver, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bölge birçok defa yangına maruz kalmıştır. Turizm alanları ve yerleşim alanları ile iç içe bulunan orman alanlarına herhangi bir yangında acil müdahalenin çok önem taşıdığı ve sahil şeridinde, ilk müdahalenin helikopterler ile gerçekleşeceği açıktır. Ancak, bu plan değişikliği ile helikopter alanı, yangın pisti alanının kaldırılmasının getireceği zararlar göz ardı edilmektedir. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak, Bakanlığın bu ısrarını anlamakta güçlük çekiyoruz. Manavgat bölgesinde 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayıp kısa sürede çok büyük bir alana yayılan ve 10 gün süren ve Türkiye’nin en büyük yangın felaketi olarak tarihe geçen büyük bir yangın yaşanmıştır. Bu yangında 60 bin hektarlık alan, 59 mahalle ve 33 bin canlı yok olmuştur. Eğer helikopter ve uçak pisti alanı olmasaydı, çok daha büyük felaket yaşanması kaçınılmaz olacaktı. Bu yangın bize yangın merkezlerinin, helikopter ve uçak pisti alanlarının ne kadar önemli olduğunu, hiçbir maddi değerin bu önemi ortadan kaldırmayacağını göstermiştir. Manavgat ve yakın çevre için çok önemli olan yangı helikopter pisti ve uçak pistinin kaldırılması, gelecekte yaşanabilecek orman yangınlarına müdahaleyi geciktireceğinden, kamu yararı bulunmadığı yadsınamaz bir gerçektir. Diğer yandan, planlama alanı zemin suyunun yüksek olması nedeni ile sıvılaşma riski olan bir bölgedir. Yine bölge, plan açıklama raporunda da belirtildiği gibi 2. Derece deprem bölgesidir ve aynı zamanda yoğun ormanlık bir alandır. Son yaşanan ve büyük bir felakete dönüşen Kahramanmaraş depreminden ders alınmamış olmalıdır ki, riskli bir bölge olan alan yapılaşmaya açılmıştır. Yapılaşma kararı, Golf tesisleri için birçok ağacın kesilmesine neden olacak ve iklim değişikliklerinin önlenmesinde önemli olan yoğun orman dokusunu da yok edecektir.”
‘’HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”
Bakanlıkça onaylanan nazım ve uygulama imar planlarının iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Ünver, “Anayasa, Kıyı Yasası, Planlama ve Şehircilik ilke ve esaslarına, Mahkeme Kararına aykırıdır ve kamu yararı da bulunmamaktadır. Söz konusu planların iptali için Meslek Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak, her türlü mücadeleyi yapacağımızı halkımızın bilgisine sunarız” dedi.
Yorum Yazın