Antalya’da 25 hayırsever tarafından kurulan Antalya Eğitim ve Araştırma Vakfı'nın (ANTEV) 30'ncu kuruluş yıldönümü, şehir merkezindeki bir otelde düzenlenen balo ile kutlandı. Kurulduğu yılda 9 öğrenciye burs verilirken bugün verilen burs sayısının toplamda 5 bini geçen Vakfın kuruluş yıldönümü kutlamasına ATSO Başkanı Davut Çetin, AOSB Başkanı Ali Bahar, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, ANSİAD eski Başkanı ve BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan, ANTGİAD Başkanı Osman Sert, İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer başta olmak üzere Vakfın mütevelli üyeleri ve hayırseverler katıldı. Yeni mütevelli heyeti üyeleri, hayırseverler ve sponsorlara plaket verilen baloda, canlı müzik ve ANSİAD Korosu'nun performansı katılımcıları coştururken davetliler gönüllerince eğlendi.
"HEDEFİMİZİ SOMUT PROJELERLE HAYATA GEÇİRİYORUZ"
Düzenlenen gecede konuşan ANTEV Başkanı Sarper Dermut, ANTEV'in üyeleri ve destekçileri sayesinde eğitim imkanları sınırlı, yetenekli ve başarılı gençlere destek verdiğinin altını çizdi. Bu sorumluluk bilinciyle gayret gösterdiklerini belirten Dermut, "ANTEV olarak tüm kaynaklarımızla kuruluş amacımız ve vizyonumuz doğrultusunda vatana, millete yararlı beyinler yetiştirmeye katkı sağlamak en temel ilkemizdir. Bu doğrultuda Mustafa Kemal Atatürk'ün çağdaş medeniyet yaratma ülküsüyle yaktığı eğitim meşalesini sürdürecek olan çağdaş, araştırmacı, yenilikçi, özgüveni yüksek bireyleri destekleme hedefimizi somut projelerle hayata geçiriyoruz" dedi.
KÖY ENSTİTÜLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Finlandiya eğitim modelinin, 1970'li yılların başında insan sermayesini geliştirme hedefinin kilit rolünün öğretmen olması nedeniyle, doktor, mühendis, avukat yerine öğretmen yetiştirilerek oluştuğuna dikkat çeken Dermut, "Kalkınma için öncelikle bilinçlendirme çalışmaları yürütülünce halk da yöneticilerine güveniyor" diye konuştu. Türkiye'de de benzer eğitim modeli olduğuna dikkat çeken Dermut, "Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim modeli, 1939 yılında kurulan Köy Enstitüleri. Amaç, okur yazarlığın bile doğru dürüst olmadığı, bu muhteşem ülkemizde ilkokul öğretmeni yetiştirmekti. Mezunların ise aynı anda hem okul öğretmenleri, hem de toplumun eğitmenleri olması bekleniyordu. Temellerini başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün hazırladığı, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in bizzat yönettiği, İsmail Hakkı Tonguç'un hikayesi maalesef 1954'te son buldu" diye konuştu.
"ZOR ŞARTLARDA ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMLERİNE KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"
ANTEV'in ciddi zorluklarla şuanda 158 öğrenciye burs vermekte olduğunu bildiren Dermut, "Zor şartlarda bir nebze olsun çocuklarımızın eğitimlerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Elbette başvuların hepsine katkı sağlayamıyoruz. Çünkü, sizlerin sağladığı fayda kadar katkı sağlayabiliyoruz ve çok sıkı deneme sürecinden sonra burs veriyoruz ki, bu gençler içerisinden İsmail Hakkı Tonguçlar, Hasan Ali Yüceller, Mustafa Kemal Atatürkler çıksın diye" ifadelerini kullandı. Dermut, katkı sağlayan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın