Bir zamanlar pamuk, hububatla anılan Antalya’nın ürün desenini değiştirerek örtüaltı yaş sebze konusunda ciddi adımlar attığını belirten Çandır, hem örtüaltı üretim hem de üretilen tarım ürünlerinin ihracatında ciddi yıl kat edildiğini ifade etti.
Antalya’nın bitkisel üretimde ülke sıralamasında lider olduğunu vurgulayan Ali Çandır, “Antalya’da 8.5 milyon tonun üzerinde yaklaşık 16 milyar TL değerinde bitkisel üretim vardır. Bitkisel üretimde birinci sıradayız” dedi. Tarımsal üretim değerinde Antalya’nın 20 milyar TL ile ikinci sırada olduğunu söyleyen Çandır, “Antalya 2021 yılı TÜİK rakamlarına örtüaltı tarım alanlarının 342 bin dekar ile yüzde 43’üne, 4.4 milyon ton üretimle üretim miktarının yüzde 51’ine sahiptir” diye konuştu.
DENEYİMLİ ELLERLE ÜRETİME DEVAM
Çandır, Antalya çiftçisinin örtüaltı tarımda iyi bir deneyime sahip olduğunu söylerken, “2021 yılında ülkemiz genelinde örtüaltında yetiştirilen domatesin yüzde 62’si olan 2.7 milyon tonunu bizim üreticimiz üretti” dedi. Çandır’ın verdiği bilgiye göre, örtüaltı biberin yüzde 60’ını, hıyarın yüzde 40’ını, patlıcanın yüzde 56’sını, fasulyenin yüzde 63’ünü, kabağın yüzde 37’sini, marulun yüzde 28’ini Antalya’daki üretici üretti.
Başkan Ali Çandır, Antalya’nın tarımsal ihracatta da lider olduğunu ifade etti. Çandır, “Ürettiğimizi sadece kendi soframıza değil dünya insanının sofrasına da sunuyoruz” dedi. 2021’de 1 milyar 865 milyon dolar olan Antalya ihracatının yüzde 56’sını oluşturan 1 milyar 50 milyon dolarını tarım ürünlerinin oluşturduğunu kaydeden Çandır, ihracat rakamlarının sevindirici olduğunu ancak elde edilen gelirin istenilen seviyede olmadığını söyledi.
GELİRİMİZ DÜŞÜYOR
Çandır, son 10-12 yıldır yaş sebze ve turunçgil ihracatındaki birim fiyatların hızla gerilediğini ifade ederken, “2010 yılında ton başı 920 dolar elde ettiğimiz yaş sebze yüzde 13 gerileyerek ton başı 797 dolara düştü. 2010 yılında ton başı 892 dolar olan domates yüzde 23 gerileyerek 683 dolara geriledi. Bu rakamlara rağmen, her 100 dolarlık yaş sebze ihracatının 44 doları ve her 100 dolarlık domates ihracatının 43 doları Antalya’dan yapılmıştır. Narenciye ihracatının ise 3 dolarını Antalya olarak biz yapabilmişiz” diye konuştu.
ÜRÜN DESENİ DEĞİŞMELİ
Antalya’nın ürün gamını, gelecekte, küresel rekabet avantajı sağlayabileceği tohum, fide üretimi gibi alanlara evirmesi gerektiğini ifade eden Başkan Ali Çandır, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 220 ton tohum, 1 milyar adedin üzerinde fide üretmişiz. Sebzede yerli tohum kullanımında yüzde 50’ye ulaştık. Tohumdan elde edilen değer 2.3 milyar TL’yi aştı” diye konuştu. Çandır, Antalya’nın verimli toprakları ve deneyimli insan gücüyle üretmeye, ürettiği ürünü de ticarete kazandırmaya dev am edeceğini söylerken, “Yeter ki üreticimiz üretim konusunda motive edilsin. Daha fazla üretir daha fazla ihracat gerçekleştiririz” dedi.
Yorum Yazın