Erdoğan, “Küresel düzeydeki tüm bu yükselişlere rağmen bu yıl elektriği maliyetinin neredeyse yarısı düzeyinde bir faturayla vatandaşlarımıza vererek 17 milyar liralık bir sübvansiyon yaptık. Böylece sadece 2021 yılı için vatandaşlarımızın cebinden toplamda 127 milyar liralık ilave bir meblağın çıkmasını önledik. Bir başka ifadeyle, her vatandaşımıza yıllık 1500 liranın üzerinde bir enerji desteği vermiş olduk. Önümüzdeki dönemde elektrik faturalarındaki -burası da çok önemli, altını özellikle çiziyorum- TRT payı ile Enerji Fonu kesintilerini de kaldırma kararı aldık. Hem enerji sektöründeki kurumların dengelerini bozmayacak, hem vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek bir yaklaşımla bu küresel enerji krizini yönetmeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
EN BÜYÜK VERGİ KALEMİ KDV
Elektrik tüketimi üzerindeki tüm vergiler, fatura borcunun yüzde 21'ine karşılık gelmektedir. En büyük vergi kalemi de KDV oranıdır. Nüfus ve elektrik tüketimi Türkiye’de her yıl arttığından dolayı altyapı ihtiyacı için elektrik enerji fonu ücreti tahsil edilir ve bunun yanında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun giderlerinin karşılanabilmesi için de TRT payı isimli bir bedel daha alınır.
Bir elektrik faturasının yüzde 2’i TRT payına ayrılırken, yüzde 0.7’i de Enerji Fonu’na ayrılır. Bu yılda 1 milyar liranın TRT’ye kaynak olarak aktarılması anlamına geliyordu. Yeni alınan karar doğrultusunda Her iki kesintinin sona ermesiyle vatandaş her 100 TL’lik bir elektirik tüketim bedeli üzerinde 3.25 TL daha az ödeyecek.
Öte yandan elektrik faturalarında TRT payının kaldırılması için kanun teklifini ilk olarak CHP, 2018 yılında vermişti. “Elektrik faturalarında halihazırda TRT payı, kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli vb. Birçok gider yer almaktadır. Bu nedenle faturalarda artışa neden olan söz konusu unsurların kaldırılarak ve tüketicinin yükünün hafifletilmesi amaçlanmaktadır” denilmiş ancak AK Parti ve MHP oyları ile bu teklif rededilmişti.
Yorum Yazın