Türk Büro-Sen tarafından 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının sorun ve talepleriyle ilgili tüm illerde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirildi. 112 çalışanlarının özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz Danabaşoğulları, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının sorun ve taleplerinin takipçisi olduklarını belirtti. Tespit ettikleri sorunların giderilmesi ve taleplerin karşılanması ile şartların iyileştirilmesi durumunda, 112 personelinin memnuniyetinin ve kurum aidiyetinin artacağını vurgulayan Danabaşoğulları, sunulan hizmetin kalitesini artıracağını söyledi.
"SORUNLARA YENİLERİ EKLENDİ"
Kurulduğu günden beri 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının sorunları ile ilgili Türk Büro-Sen olarak Bakanlık ile yaptıkları görüşmeler neticesinde, yetkililerin yaptığı olumlu çalışmalara rağmen, artan iş yükü ve yeni eklenen görevlerle mevcut sorunlara yenilerinin eklendiğini söyleyen Danabaşoğulları, "Sendikamızca ortaya koyduğumuz sorun ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizin dikkate alınması halinde 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının veriminin yükseleceği, motivasyonunun artacağı, kuruma aidiyet duygusunun gelişeceği ve çalışma barışı ile birlikte hizmet kalitesinin de en üst düzeye çıkacağı değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verdi.
"YIPRANMA HAKKI VERİLMELİ"
112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarının radyasyonlu ortamda görev yapmaları nedeniyle çeşitli meslek hastalıkları ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Danabaşoğulları, "Mevcut 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği günün şartlarına uygun hale getirilmeli. Ayrıca çalışma saatleri eşitsizliği giderilmeli. 657 sayılı Kanunun 99’uncu ve 178’inci maddelerinde yer alan fazla çalışma ücretinin 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarına da ödenmesiyle bu ücret, resmi tatil ve bayram günlerinde normal günlerden farklı değerlendirilmeli. Yetersiz olan personel sayısının artırılarak genele yaygın vardiya düzenlemesine gidilmeli. İllerin vardiya sistemi belirlenirken personel sayısı, çağrı yoğunluğu ve ulaşım ile yemek sorunu dikkate alınmalı. Hedefi olan çalışanın daha verimli olacağı göz önünde bulundurularak, ara yönetici kadroları ihdas edilmeli. Günlük çağrı ortalaması makul sınırın oldukça üstünde olan illerde ivedi olarak yeni personel istihdamı sağlanmalı. İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 19 Eylül 2019 tarihli yazısında da belirtildiği üzere, 112 Acil Çağrı Merkezlerinde faaliyetlerin daha sağlıklı sunulabilmesi için, 112 Çağrı Merkezi personeli Valiliklere bağlı başka birimlerde görevlendirilmemeli" diye konuştu.
"TÜM ÜNVANLAR AYNI HAKTAN YARARLANMALI"
2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin 21. Maddesi gereğince 112 Acil Çağrı Merkezlerinde çalışan personelden yalnızca “Çağrı Karşılama Memuru” unvanlı personelin ek ödeme oranlarına 10 puan ilave edildiğini hatırlatan Danabaşoğulları, 7. Dönem Toplu Sözleşmede de devam eden bu haktan, aynı kurumda çalışan ve kadro unvanları farklı olsa da aynı işi yapan personelin yararlanamadığına dikkat çekti. Danabaşoğulları, sözlerini şöyle noktaladı:
"Çağrı karşılama memuru kadrosunda görevli personelin lehine yapılan düzenleme, bütün unvanlardaki personel için de uygulanmalı. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü bünyesinde görev yapan diğer Bakanlıklara bağlı çalışanların, farklı ödemelerle mağduriyetleri bir ölçüde giderilmekteyken, ilk çağrıyı alarak süreci başlatan ve Tayın Bedelinden yararlanamayan 112 Acil Çağrı Müdürlüğü personeline ivedi olarak Tayın Bedeli verilmesi sağlanmalı."
Yorum Yazın