Yaz aylarında ne olacak?
EKONOMİMMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, elektrikte kademeli tarife uygulamasının iklim şartları göz alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yeni yılla birlikte elektrik tüketiminde kademeli tarifeye geçilmesinin ardından yeniden düzenlenerek en düşük tarifede günlük 5 kilovat elektrik tüketiminin 7 kilovata yükseltilmesinin olumlu gözükse de, özellikle yaz aylarında klima kullanımının çok yaygın olmasından dolayı Antalya gibi ılıman iklimlerde yeterli olmayacağını, bu nedenle de elektrik birim fiyatlarının bölgesel faktörlerin göz önüne alınarak tekrar değerlendirilmesi gerektiği ifade etti.
Doğalgazda olduğu gibi elektrikte de iklim şartları dikkate alınmalı
Atmaca, “Elektrik kullanımında kademenin mesken aboneleri için günlük 5 kilovat, aylık 150 kilovattan günlük 7 kilovat, aylık 210 kilovat’a çıktığını görmekteyiz. Son günlerde doğalgazda da kademeli faturalandırma döneminin başlayacağı, kademenin ise iklimsel şartlar dikkate alınarak ılıman iklime sahip bölgelerde düşük, soğuk iklimlerde ise göreceli olarak daha yüksek bir kullanım sonrası üst kademe tarifeye geçileceği sıklıkla ifade edilmektedir. Isıtmada dikkate alınan iklimsel şartların, ılıman iklime sahip bölgelerde de soğutma ihtiyacı yoğunluğu dikkate alınarak elektrik kullanımında da dikkate alınması, Antalya gibi ılıman iklime sahip ve uzunca bir süre soğutma ihtiyacı olan bölgelerde elektriksel kademe değerinin ve birim elektrik fiyatlarının bu ihtiyacı da gözetecek şekilde tekrar değerlendirilmesi uygun olacaktır.” diye konuştu.
Günde 10 saat klima kullanımı ayda 300 kilovat
Isıtmanın insanın temel ihtiyaçlarından birisi olduğunu ancak günümüz yaşam koşulları ele alındığında artık bazı iklimler için soğutmanın da temel bir ihtiyaç haline geldiğini dile getiren Başkan Atmaca, “Evsel klimalar ile soğutma, ılıman iklim kuşağına sahip bölgelerde haliyle yüksektir. 9000 Btu/h kapasiteli en düşük kapasiteli bir cihaz dahi dış sıcaklık ve kompresör tipine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1 kilovat elektrik tüketecektir. Günde 10 saat kullanılan ve sadece küçük bir odayı soğutabilecek bu klima bile günde 10 saat çalıştığında 10 kilovah elektrik tüketecektir ki bu da ayda 300 kilovat’a tekabül etmektedir. Kaldı ki bu hanenin tek elektrik tüketen cihazı da klima olmayacaktır. Bu örnek dahi göstermektedir ki günlük 7 kilovat, aylık 210 kilovat kademe sınırı sıcak iklime sahip ve soğutma ihtiyacı yüksek bölgeler için oldukça düşüktür” ifadelerini kullandı.
Ticari abonelerde de indirime gidilmelidir
Ticari elektrik aboneleri için bir kademe sınırı olmasa da, bu kullanımlar için soğutma ihtiyacı dikkate alınarak yapılacak birim fiyat indirimi faydalı olacağını söyleyen Başkan Atmaca, “Günümüz yaşam koşullarında geçmişe göre günün büyük bir kısmını kapalı hacimlerde geçirmekteyiz. Bu kapalı hacimler genellikle alışveriş merkezleri veya ofisler gibi doğal havalandırma yapmanın çok da mümkün olmadığı, hatta aydınlatma yoğunluğunun oldukça fazla olduğu kalabalık mekanlardır. Alışveriş merkezleri, ofisler, toplantı salonları, okullar gibi insan yoğunluğu yüksek, aydınlatma şiddeti fazla olan mekanlarda bırakın yaz aylarını kış mevsiminde dahi soğutma ihtiyacı hasıl olabilmektedir. Bu da elektrik kullanım yoğunluğunu haliyle yükseltmektedir. Bu ticari elektrik aboneleri için bir kademe sınırı olmasa da halihazırda yüksek olacak tüketimlerin soğutma mevsimi ile daha da yükseleceği açıktır. Isıtmada doğalgaz kullanımı için göz önünde bulundurulan iklimsel şartların soğutmada da dikkate alınması ve ticari aboneler için birim elektrik fiyatlarının bu ihtiyaca göre şekillendirilmesi uygun olacaktır” dedi.
İlginizi Çekebilir