© Adalya Medya 2021

‘Yarı yıl tatili yenilenme fırsatı’

Memur Sen Antalya İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, yarı yıl tatilinin öğrenciler için dinlenme, eğitim çalışanları için yenilenme, yöneticiler için ise sorunların tespiti ve çözümü anlamında fırsat dönemi olduğunu kaydetti.

Antalya’da ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ilk yarısını tamamlayan 500 bin 164 öğrenci karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi. Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının birinci kanaat dönemi, öğrencilerin çalışma ve özverilerinin karşılığını alacakları karne heyecanıyla sona erdiğini belirterek, öğrenciler için dinlenme, öğretmenler için yenilenme, yöneticiler için ise sorunların tespiti ve çözümü için bir fırsat dönemine girdiklerini söyledi. Miran, “Antalya’da 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci yarısını başarıyla tamamladık. Yarıyıl tatili, öğrencilerimize dinlenme, yenilenme ve bir sonraki döneme hazırlık yapma fırsatı sunacak önemli bir süreçtir. Öğrencilerin bu süreyi hem eğlenceli hem de verimli bir şekilde değerlendirmesini diliyorum” dedi.

‘Personel ihtiyacı giderilmeli’

Eğitim, ülke ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı, eğitim çalışanlarının taleplerinin, beklentilerinin, sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü 62. Başkanlar Kurulu toplantısında sunulan görüş ve önerileri paylaşan Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, öncelikli olarak eğitim kurumlarında temizlik ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlardaki yardımcı personel ihtiyacının giderilmesi gerektiğini söyledi. Miran talepleri yılın ikinci yarısında çözüm bekledikleri konu başlıklarını şu şekilde sıraladı: “Öğretmen açığı, kadrolu istihdam eliyle tamamen kapatılmalıdır. Bunun yanı sıra hem öğretmenlerin yer değişikliği gibi temel çalışma haklarını hem de bölgeler arasında adil dağılımını sağlayacak bir yer değişikliği sistemi kurulmalıdır. İstihdamda güçlük çekilen bölgelerde görev yapan öğretmenlerin bölgedeki görevlerinin sürekliliğinin sağlanmasına yönelik teşvik edici önlemler alınmalı; ilave tazminat ödemesi yapılmalıdır. Eğitim yönetiminde temel sorun, yönetici seçme ve atamada belirsiz ve kestirilemez politikaların izlenmesi, uzun vadeli bir perspektifin oluşturulamaması, neticede kalıcı bir modelin inşa edilememesidir. Eğitim kurumu yöneticiliği ikincil görev kapsamından çıkarılmalı, bu önemli vazife görevlendirmeyle değil, kadrolu olarak yürütülmelidir.

Eğitim yöneticiliğinin meslekleşmesi, mesleki yeterliliklerin belirlenmesi, meslek öncesi ve meslek içinde yetiştirme ile liyakat, uzmanlık, bilgi, beceri ve tutum ekseninde yapılacak seçme ve atama, sorumlulukla orantılı mali haklar, eğitim yönetiminin temel parametreleri olmalıdır.Depremden etkilenen illerde yeniden inşa ve kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinde eğitim çalışanlarının konut ihtiyacına ve eğitim kurumu inşasına öncelik verilmelidir. Ayrıca mevcut kurumların altyapıları ve kapasiteleri güçlendirilmelidir. Şube müdürleri ve şeflerin özlük hakları iyileştirilmeli, rotasyondan kaynaklanan sorunlar çözülmelidir. Millî eğitim uzmanı, bakanlık müfettişi/müfettiş yardımcısı, il millî eğitim müdürü/müdür yardımcısı, ilçe millî eğitim müdürü, araştırmacı, şube müdürü, eğitim müfettişi/müfettiş yardımcısı ve eğitim uzmanı kadrolarında bulunanlara uzman öğretmenlik/başöğretmenlik hakkı tanımalıdır. Öğretmenlik kariyer basamakları ilerleme sürecinde öğretmenlikte/uzman öğretmenlikte geçmiş sayılan sürelere ilişkin eksik düzenlemeler ivedi bir yönetmelik değişikliği kapsamında ele alınarak öğretmenlerin haklı beklentileri karşılanmalı; ünvana dayalı tazminat oranları emekliliğe yansıtılmalıdır”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER