© Adalya Medya 2021

Yangından etkilenip proje yaptılar

Döşemealtı’ndaki özel bir okulda eğitim gören 5 kız öğrenci, orman yangınından etkilenerek hayata geçirdikleri ‘Yardımcı Eller Projesi’ ile gönüllülük esasıyla yardımlaşma kültürünü ön plana çıkarmayı ve muhtaçlara ulaşmayı hedefliyor.

Marmaris’te Eylül ayında çıkan orman yangınında ortaya çıkan tablodan etkilenen Deniz Baştimur isimli öğrenci aynı sınıfta birlikte eğitim aldığı arkadaşlarına bir sosyal sorumluluk projesini başlatmak istediği fikrini paylaştı. Bunun üzerine 4 arkadaşı ile birlikte ‘Yardımcı Eller Projesi’ni hayata geçiren 5 kız arkadaş gönüllülük esasına dayalı insanlara yardım etmeyi amaçlayan sosyal sorumluluk projesinin çığ gibi büyüyeceğine inanıyor. Okuldaki öğretmenleri ise onların bu gayretine tam destek veriyor. 

Döşemealtı’nda bulunan Antalya Toplum Koleji’nde 10.sınıfta okuyan Deniz Baştimur, Beril Polat, Tuana Tunç, Maya Baykal ve Damla Törüner isimli öğrenciler, öğrenciliğin kalıplarının dışına çıkarak bir sosyal projeye imza attı. Adını Yardımcı Eller olarak koydukları projeyi öğretmenlerinin desteği ile sahiplenen “Yardımcı Eller Projesi”nin yıldızları; Deniz Baştimur, Beril Polat, Tuana Tunç,  Maya Baykal ve Damla Törüner bu proje çerçevesinde sadece Antalya değil, Türkiye’yi kapsayacak bir çalışmaya imza atmayı hedefliyor. Antalya Toplum Koleji Müdürü Eda Çakı, Müdür Yardımcısı Zeynep Özbay, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerinden Ali Emre Yılmaz ile Edanur Akyüz Yılmaz ise öğrencilerin en büyük destekçileri.

ORMAN YANGININDAN ESİNLENDİ

Evinin çok yakınında meydana gelen Marmaris yangınından çok etkilenerek sorumluluk alarak yardımlaşmayı ön plana çıkaran ve “Yardımcı Eller Projesi”nin ilk düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaşan Deniz Baştimur, arkadaşları Beril Polat, Tuana Tunç, Maya Baykal ve Damla Törüner’in tam desteğini aldı. Okulda çeşitli aktiviteler yapıldığını belirterek kendilerinin de farklı bir aktivite yapmak istediklerini belirten Baştimur, “Bilgisayarda vakit geçirme, oyun oynamak yerine etrafımıza nasıl yardım edebiliriz? diye düşündük. En iyi fikrin tamamen gönüllük esasına göre kurulan ve kâr amacı gütmeyen vakıf gibi organizasyonlara yardım etmek olduğuna inandık. Bunu daha fazla kişiye yaygınlaştırmaya karar verdik” dedi.

KARDEŞ OKULLAR EDİNMEK İSTİYORLAR

Anlaştıkları kurum ve kuruluşlarla birer birer özel projeler yapmayı amaçladıklarını belirten kızlar, “Kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara başvuracağız. Kabul aldıklarımızla işbirliği yapacağız. Önceliğimiz ilk etapta 15 kişiye ulaşarak 2’şer kişilik ekipler halinde anlaştığımız yerlere göndermek. Mesela LÖSEV’e gideceğiz. Onlar bize yardımcı olabileceğimiz konuları söyleyecekler bizde onu gerçekleştirebilmek için proje geliştireceğiz ve bu projeyi 2 arkadaşımız yürütecek. Bu şekilde başka yerlerle devam edeceğiz. Yapabileceğimiz çok şey var. Mesela kardeş okullar edinerek onlarla da ilerleyebiliriz. Amacımız kâr gütmeden yardım edebilmek, bir şeyleri düzeltmek” şeklinde konuştu. 

BU KEZ ÖĞRETMEN DEĞİL ÖĞRENCİ SUNDU

Antalya’dan başlayarak ülke geneline ulaşmayı düşündüklerini belirten kızlar, bu düşüncelerinin gerçekleşeceğine inandıklarını vurguladı. Projeye dahil olmak isteyenlerin bulunduğunu da belirten öğrenciler, çok sayıda arkadaşlarının kendilerinden bilgi aldığını dile getirdi. Eğitimde bütüncül gelişime önem verdiklerinin altını çizen mentor Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ali Emre Yılmaz ise, “Öğrencilerden sadece akademik başarıdan ziyade hem sosyal hem duygusal hem de kültürel olarak da gelişim bekliyoruz. Bu proje bunu da yansıtıyor. Normalde bu tür projeler öğretmenlerden gelir ve öğrenciler aklına yatarsa kabul eder. Bu projenin öğrencilerden gelmesi de ayrıca değerli bizim için” diye konuştu.

‘ONLARLA GURUR DUYUYORUM’

 “Bu çok büyük bir farkındalık çalışması” diyen mentor Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Edanur Akyüz Yılmaz ise, “Sınıftan başlayarak okula, Antalya’ya hatta ülkeye yayılabilecek bu proje, bu yaş grubu için çok önemli bir farkındalık çalışması. Çok gurur duyuyorum. Normalde öğrenciler öğretmenlerinin izinden gider ama bu sefer biz onların izinden gidiyoruz. Sürekli olarak ‘öğrenci merkezli olmalıyız’ diyerek hareket ediyoruz. Ortaya çıkan bu tablo bunu başarabildiğimizin de bir kanıtı” ifadelerini kullandı. Özellikle yurt dışındaki üniversite başvurularında öğrencilerin gönüllü, sanatsal veya sportif olarak ne gibi çalışmalar yaptıklarının sorulduğuna da dikkat çeken Yılmaz, akademik başarıların yanı sıra bu tür çalışmaların da önemli olduğunun altını çizdi.

DESTEĞİMİZ HER ZAMAN SİZİNLE

Projenin içeriğini öğrendikten sonra çok gurur duyduğunu söyleyen Okul Müdürü Eda Çakı ise, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, “Kurumlardan gelecek olan dilek ve isteklere cevap verebilecek hazırlıkta olduğunuzu gördüğüm için çok gururluyum. İnşallah bu heves, bu ateş sönmeden büyür ve ileride iş insanı olduğunuzda, hayata atıldığınızda ‘Biz liseli yıllarımızda minik bir şey yaptık kocaman kalplerimizle’ diye anlatırsınız. Bizim desteğimiz her zaman sizinle. Her konuda yardıma, desteğe hazırız” diyerek hem öğrencilere hem de mentor öğretmenlere teşekkür etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER