© Adalya Medya 2021

‘Yalnızlığa mahkum etmeyin’

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, yaşlılara bakmak ve hürmet etmenin milli kültürümüzün temel unsuru olduğunu ifade etti.

Milliyetçi hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, yaşlılara dönük politikaların, onların yaşlılık şartlarını hazırlayan gençlik aktif çalışma dönemlerini de kapsayacak şekilde olması çağrısında bulundu. MHP’li Başkan, yaşlı olarak tanımlanan 65 yaş ve üzeri nüfus grubunun; ekonomik, sosyal ve sağlık gibi alanlarda özellikle diğer yaş gruplarına göre kendine özgü birçok istek ve ihtiyaca sahip olduğuna dikkat çekerek “Hiçbir yaşlı aç, açıkta ve muhtaç durumda bırakılmamalı ve yalnızlığa mahkûm edilmemelidir” dedi.

Yaşlılarımıza bakmak ve hürmet etmenin milli kültürümüzün temel unsuru olduğunu ifade eden MHP’li Abdurrahman Başkan, “Milliyetçi Hareket Partisinin devleti yaşatmanın insanı yaşatmaktan geçtiğine, ülkelerin değerinin insana verdiği değerle artacağına, istikbale güvenle bakabilmek için yaşlıların onurlu bir yaşam sürmesinin temin edilmesi gerektiğine inanır” diye konuştu.

TBMM GENEL KURULUNDA KONUŞTU

Yaşlıların hayatın çeşitli alanlarında yaşadıkları ve yaşamaları muhtemel sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması önerisi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan konuştu.

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada sözlerine, Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan Kahraman Mehmetçiklerimiz Fırat Canlı, Yunus Kalkan ve Doğukan Korkmaz’a Allah’tan rahmet kederli ailelerine ve Türk milletimize sabır ve baş sağlığı dileyerek başladı.

Türkiye'nin yaşlı bakım hizmetlerinin finansal planlaması ve Türkiye koşullarına uygun bakım modellerinin bir an önce geliştirmesi için bu komisyonun kurulmasını teklif ettiklerine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, konuşmasında şunları söyledi:

AİLE VE TOPLUM HAYATIMIZIN TEMEL TAŞLARI…

Türk kültüründe yaşlılık kavramı; saygı ve hürmet makamı olarak kabul görmektedir. Bizi biz yapan örf ve adetlerimiz de Dede ve Nene çok önemli figürlerdir. Dede ve nenesinin rahle-i tedris den geçmeyen çocuk çocukluğunu eksik yaşamış kabul edilir.

Geçmişimiz ve bugünümüz arasında bir köprü vazifesi gören, tecrübeleriyle bilgelik ve olgunluk çağrıştıran kişiler olarak bizler ata diye tabir ettiğimiz büyüklerimizi mümkün olduğu müddetçe her zaman aile ve toplum hayatımızın en temel taşı görüp onların evimizin başköşesinde olmasını isteriz.

Çünkü biliyoruz ki bugünün çocukları ve gençleri, yarınların birer yaşlı adaylarıdır.

Bu doğrultuda yaşlılarımız hakkında yapılan veya yapılacak her türlü çalışma toplumumuzun genelini ilgilendirmektedir.

YAŞLI NÜFUS ARTIŞINDA ARTIŞ…

TÜİK 2021 yılı verilerine göre; ülkemizde 25 milyon hanenin 6 milyonunda yaşlı nüfus olarak tanımlanan 65 yaş üstüne sahip en az bir vatandaşımız bulunmaktadır. Bu rakam yaklaşık olarak her 4 hanenin 1’inde yaşlı vatandaşımız olduğunu göstermektedir.

Ülkemizde yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha yüksek bir hız ile artış göstermiştir. Ülkemiz; küresel yaşlanma süreci olarak adlandırılan ‘Demografik Dönüşüm’ sürecindedir.

Dünyada ve ülkemizde; doğurganlık ve ölüm hızlarındaki azalmalar, sağlık alanındaki ilerlemeler, yaşam standardının, refah düzeyinin değişmesi gibi nedenlerle nüfusun yaş yapısı şekil değiştirmiştir.

Çocuk ve gençlerin toplam nüfus içindeki oranı azalırken yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artış göstermiştir.

Türkiye, oransal olarak yaşlı nüfus yapısına sahip ülkelere göre hala genç bir nüfus yapısına sahip olmasına rağmen yaşlı nüfus sayısal olarak oldukça fazladır.

2021 yılında dünya genelinde 65 yaş ve üzeri 764 milyonu aşkın kişi bulunmaktayken, bu sayının 2050 yılında 1,5 milyarı bulacağı tahmin edilmektedir.

TÜRKİYE’DE YAŞLI NÜFUSTA YÜZDE 24 ARTIŞ VAR

Türkiye’de TÜİK verilerine göre yaşlı nüfusumuz 2016 ila 2021 yılları arasında %24 oranında arttığı görülmektedir. Yaşlı nüfusumuzun toplam nüfus içindeki oranı 2021 yılında %9,7 iken, 2080 yılında bu oranın %25,6’ ya ulaşması tahmin edilmektedir. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının %10'u geçmesi nüfusun yaşlanmasının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Dünya genelinde ise 167 ülke arasından yaşlı nüfusumuzun ülkeler arasındaki sırası 68’dir. TÜİK verilerine göre Türkiye’ de tek başına yaşayan yaşlı sayısının 1.561.398 kişi olduğu görülmektedir.

YAŞLILARA HÜRMET KÜLTÜRÜMÜZÜN TEMEL UNSURU

Yaşlılarımıza bakmak ve hürmet etmek milli kültürümüzün temel unsurudur.

Milliyetçi Hareket Partisinin devleti yaşatmanın insanı yaşatmaktan geçtiğine, ülkelerin değerinin insana verdiği değerle artacağına, istikbale güvenle bakabilmek için yaşlıların onurlu bir yaşam sürmesinin temin edilmesi gerektiğine inanır.

Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendinin; ‘Türk milleti tarihin her devrinde darda kalana ilgi ve merhamet gösteren erdemin adı ve şeref payesidir. Asırlarca üzerinde yaşadığımız coğrafyalarda tutunmamızın sırlarından birisi de insana ve insan hayatına verdiğimiz önemde gizlidir. Aziz ecdadımız Bilge Kağan’ın ‘Açları doyurdum, çıplakları giydirdim, yoksul milleti zengin kıldım’ kutlu sözleri yaklaşık 13 asırlık vicdanın, devasa fedakârlığın somut halidir. Ertuğrul Gazi Ocağı’nın manevi direği Şeyh Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” nasihati de insani duyarlılığın, ahlaki sorumluluğun ve kim olursa olsun herkese aynı nazardan bakan derin kavrayışın özetidir’ sözlerini yüce meclisimizin kürsüsünden bir defa daha hatırlatmak istiyorum.

YAŞLILARA DÖNÜK POLİTİKA…

Yaşlılara dönük politikalar, onların yaşlılık şartlarını hazırlayan gençlik aktif çalışma dönemlerini de kapsayacak şekilde olmalıdır.

Hiçbir yaşlı aç, açıkta ve muhtaç durumda bırakılmamalı ve yalnızlığa mahkûm edilmemelidir.

Yaşlı olarak tanımlanan 65 yaş ve üzeri nüfus grubu; ekonomik, sosyal ve sağlık gibi alanlarda özellikle diğer yaş gruplarına göre kendine özgü birçok istek ve ihtiyaca sahiptir.

Sosyal güvenlik hakkı kapsamında anayasamızın 61. maddesinde ‘Yaşlılar, devletçe korunur ve yaşlılara devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir’ hükümleri yer almaktadır.

Bu doğrultuda; ülkemizde yaşlı vatandaşlarımızın yaşam standartlarını muhafaza etmek ve yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla; yaşlı bakım hizmetlerine ihtiyaç duyan kitlenin sisteme kolay erişimi, bakım hizmeti sunum ve sorumluluklarının yerel ve merkezi yönetimler tarafından paylaşılmasının yanı sıra, bakım hizmeti modellerinin çeşitlendirilmesi gereklidir.

Özellikle evde bakım hizmet modelinin geliştirilmesi, ülkemizde yaşlı nüfusa yönelik olarak sunulan sağlık hizmeti tedavi yöntemleri, ilaç tedariki ve bakım ve benzeri politikaları ile sosyal hizmet politikalarının değerlendirilmesi ve bu hizmetlerin aksamadan, etkin bir şekilde sürdürülmesi gerekmektedir.”

KADİR GECESİ MESAJI

MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, konuşmasının sonunda yarın gece kutlayacağımız bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesiyle ilgili olarak, “Kâinatın yaratıcısı ve âlemlerin Rabbi bağışlayıcı yüce Allah’ın tüm dualarımızı kabul etmesi diliyor. Bu vesileyle siz değerli milletvekillerimiz başta olmak üzere ekranları karşısın bizleri izleyen Aziz Türk Milletimizin ve İslam Âleminin Kadir gecesini kutluyor. Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik ederek, sizlere, ailenize ve tüm Türk-İslam âlemine sıhhat, afiyet ve esenlikler getirmesi dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER