Uzun süre bakmayın !
SAĞLIKUzmanların yaptığı açıklamaya göre telefon ekranına uzun süre bakmak, dönüşü olmayan hasarlara sebep olabiliyor.
Sahip olduğumuz cep telefonları günün neredeyse büyük bir bölümü elimizde bulunuyor. Uzmanların açıklamalarına göre telefon ekranına uzun süre bakmak sağlık açısından oldukça ciddi problemlere yol açabiliyor.
ABD’deki Buck Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma telefon ekranlarına uzun süre bakmanın hem göze hem de diğer organlara zarar verdiğini gözler önüne serdi.
Uzmanlar meyve sinekleri üzerinde yapılan araştırmada ekran ışığına daha az maruz kalanların daha uzun yaşadığı ortaya çıkardı. Uzmanlar bu tür ışıkların uzun vadede insan bedeninde hasar yarattığını belirtti.
Göz iltihaplanması riski
Telefon ekranına uzun süre bakmanın gözde iltihaplanmaya neden olabileceğini açıklayan bilim insanları, gözlerin sürekli dış dünya ile etkileşim halinde olduğunu ve bağışıklık savunma sistemlerinin daha aktif olduğunu vurguladı.
Çalışmayı yürüten yürüten Profesör Doktor Pankaj Kapahi konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Bilgisayara ve telefon ekranlarına uzun süre bakmak ve ışık kirliliğine maruz kalmak sirkadyen düzenini bozuyor. Gözün bağışıklığına zarar veriyor ve görmenin ötesinde bedenin geri kalanına ve beyne hasar veriyor.
Ayrıca uzmanlar yaptığı açıklamada göz sağlığı ile genel sağlık arasında bağ olduğuna dikkat çekti. Bilim insanları bu tür telefon ekranlarına uzun süre bakmanın yaşam süresini kısaltabileceğine de vurgu yaptı.
Bilgisayar ekranları için de durum aynı
Ayrıca uzmanların yaptığı açıklamaya göre, tıpkı cep telefonu gibi bilgisayar ekranlarına bakmanın da göz sağlığına oldukça zararları bulunuyor. Bu konuda halkı bilinçlendiren uzmanlar, bilgisayar kullanırken yapılması gereken şeyleri sıraladı.
Bilgisayar kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
- Gözlük ihtiyacı varsa gözlük kullanılmalıdır. Camların üstüne yapılan antirefle kaplamalar ultraviyole dalga boylarının göze gelişini azaltarak rahatlık sağlar.
- Dik ve rahat bir oturuş pozisyonu olmalıdır. Bacaklar yere dik, uyluk paralel, sırt ve kollar dik ön kol zemine paralel olmalıdır. Sandalye sırt destekli olmalı ve ayarlanabilir olmalıdır.
- Ekran parlaklığı kişinin en rahat ettiği parlaklığı seviyesinde olmalıdır.
- Ekranın üst kısmı kişinin göz seviyesi hizasında olmalıdır.
- Göz ve bilgisayar ekranı arasındaki mesafe 60 cm’den yakın olmamalıdır.
- Gözlerin sık kırpıştırılması gerektiği hatırda tutulmalı, bilinçli olarak yapılmalıdır.
- Ekran, klavye, mouse, bakılan kaynak birbirine yakın mesafede olmalıdır.
- Ekran yenileme hızı yüksek ve düz ekran olmalıdır. Yansımaları azaltan ekran veya ekran koruyucular kullanılabilir.
- Her iki saatlik çalışmadan sonra yaklaşık 10 dakika kalkıp dolaşılmalıdır.
- Fırsat buldukça uzak mesafelere bakılarak sürekli uyum halinde çalışan göz içi kaslar dinlendirilmelidir.
İlginizi Çekebilir