Üniversitede Afrika defilesi
EĞİTİMAFRO-Antalya Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ve yabancı öğrencilerin Antalyalı iş insanlarıyla da buluştuğu etkinlikte Afrika'nın değişik bölgelerinden gelerek Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin verdiği bilgiler ve gerçekleştirdiği defile ilgi odağı oldu.
Antalya’daki Afrikalı Öğrenciler Topluluğu (AFRO-Antalya) tarafından Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen etkinlikle Afrika Günü kutlandı. Afrika rüzgarının estiği etkinlikte, Afrika'nın değişik bölgelerinden gelerek Akdeniz Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerin verdiği bilgiler ve gerçekleştirdiği defile ilgi odağı oldu. Afrika coğrafyasından kültürüne, önde gelen siyasi liderlerden turistik mekanlara kadar her şey hakkında bilgi verilen etkinlikte, Afrikalı öğrencilerin karşı karşıya kaldığı "Afrika'nın başkenti neresi? Afrika'da su var mı?" gibi sorular herkesi gülümsetti. İş insanlarının da ilgiyle takip ettiği etkinlikte, “Afrika’nın Gelecek Vizyonu ve İhracat Stratejileri” konulu konferans veren WCI (World Cooperation Industries Forum) Başkanı Endüstri Mühendisi Utku Bengisu, Afrika'daki iş fırsatlarından bahsetti.
"İLİŞKİLERİMİZ TARİHSEL DERİNLİĞE SAHİP"
İstiklal Marşı ve Afrika Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve AFRO-Antalya Akademik Danışmanı Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Afrika'nın yüzölçümü ve nüfus bakımından Asya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kıtası olduğuna, dünya topraklarının yüzde 20’sine, nüfusunun ise yüzde 17’sine ev sahipliği yaptığına dikkat çekti. Avrupa kıtasının 3 katı büyüklüğündeki Afrika ile Türkiye ilişkilerinin tarihsel derinliğe sahip olduğunun ve bin yıldan eskiye dayandığının altını çizen Özçatalbaş, "Türklerin başta Mısır olmak üzere Kuzey Afrika ve Doğu Afrika’daki varlıkları tarihi kayıtlarda yer almakta. 16 yüzyılın başlarından 1920 yılına kadar Osmanlı Devleti döneminde güçlü ilişkiler tesis edilmiştir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti ile Afrika ilişkileri çok önemli seviyede bulunmakta. Tarihsel bir temel üzerine inşa edilen Türkiye’nin Afrika ilişkileri siyasi, insani, ekonomi ve kültür alanında çok boyutlu olarak yürütülmekte" diye konuştu.
"AFRİKA İLE İLİŞKİLER GELİŞİYOR"
Özçatalbaş, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ikili düzeydeki ilişkilerine ek olarak Afrika Birliği’yle (AfB) ilişkilerinin de her geçen gün artarak güçlenmekte ve kurumsallaşmakta olduğunu kaydetti. 2005 yılında Afrika Birliği'ne gözlemci üye olan Türkiye'nin 2008 yılında düzenlenen Zirve’de Kıta’nın stratejik ortağı ilan edildiğini ve 18-21 Ağustos 2008 tarihlerinde İstanbul’da Birinci Türkiye – Afrika Ortaklığı Zirvesi düzenlenerek, ilişkilerin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulduğunu hatırlatan Özçatalbaş, "Türkiye 1992 yılından günümüze, 15 binden fazla Afrikalı öğrenciye lisans, lisansüstü ve doktora bursu vermiştir. Ekonomik ilişkiler katlanmaktadır. Afrika ülkeleriyle toplam ticaret hacmi 2003 yılında 5.4 milyar Dolar iken 2021 yılı sonu itibariyle 34.5 milyar Dolar’a ulaşmış, 6.4 kat artmıştır. Ancak bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir" dedi.
"ÖĞRENCİLERİMİZ BİZİM GÖNÜL ELÇİLERİMİZ"
Antalya’daki Afrikalı Öğrenciler Topluluğu (Afro-Antalya) olarak; 32 Afrika ülkesinden Antalya’ya gelerek Lisans ve Lisansüstü eğitim alan öğrencilerle düzenledikleri “Afrika Günü-Afro Festival” kapsamında fen bilimleri, sosyal bilimler, güzel sanatlar, eğitim bilimleri gibi alanlarla ilişkili sosyo-kültürel-akademik etkinliklerin yer aldığını kaydeden Özçatalbaş, şöyle konuştu:
"Türkiye'de 2010 yılında 25 bin olan yabancı öğrenci sayısı 350 bine yükselmiş olup, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz. Bunun ne kadar önemli ve değerli olduğu açıktır. Akdeniz Üniversitesi son yıllarda büyük bir çıkış yaşamakta. Bu yükselişin sürdürülebilmesinde özellikle lisansüstü öğrenciler ve doktora sonrası yabancı öğrenci ve araştırmacıların sürece güçlü şekilde dahil edilmesi önemli olacaktır. Hatta Antalya’da kurulu olmak nedeniyle de Akdeniz Üniversitesi Uluslarlarası düzeyde önemli bir beyin göçünün yönlendiği bir merkez olma potansiyeline sahiptir. Bu çerçevede yabancılara yönelik olarak “Lisansüstü Öğrenciler ve Doktora Sonrası Araştırmacılar Enstitüsü ya da Dekanlığı” gibi bir oluşum üzerinde durmak gerekmekte. Bu hem YÖK’ün hem de Akdeniz Üniversitesi'nin vizyonuyla uyuşmaktadır. Akdeniz Üniversitesi'nde halen 95 ülkeden 1500 kadar yabancı öğrencimiz bulunuyor. Öğrencilerimizin yüzde 16’sı lisansüstü programlarda yer alıyor. Fen Bilimleri Enstitüsü'nde yer alanların oranı yüzde 52'dir. Dolayısıyla lisansüstü programlara gelen öğrencilerin büyük bölümü mühendislik, mimarlık, temel bilimler, ziraat ve su ürünleri alanında eğitim almak için geliyorlar. Öğrencilerimiz bizim gönül elçilerimiz, onlar çocuklarımız ve kendileri çalışkanlıkları ve disiplinleriyle başarılı oluyorlar, onları seviyoruz. Afrikalı ve tüm öğrencilerimizi hayata hazırlamak ve başarılarını takip etmek büyük mutluluk kaynağımız."
"ULUSLARARASILAŞMA VİZYONU"
“Afrika Günü-Afro Festival” kapsamındaki WCI Forum Başkanı Endüstri Mühendisi Utku Bengisu'nun “Afrika’nın Gelecek Vizyonu ve İhracat Stratejileri” konferansının, özellikle uluslararası ilişkiler ve lojistik, işletme-iktisat, tarım ekonomisi gibi alanlar başta olmak üzere çok sayıda disiplinle ilişkili, yabancı ve yerli öğrenciler için bir kariyer etkinliği olmanın ötesinde, Akdeniz Üniversitesi'nin uluslararasılaşma vizyonuyla da yakından ilişkili olduğunu söyleyen Özçatalbaş, "WCI Forum Başkanı Utku Bengisu, kendisini kanıtlamış bir uzman olarak öğrencilerimize ufuk verdi ve gelecekle ilgili kariyer planlarına yeni bir bakış sundu. Öğrenciler, ihracat ve dış ticaret konusunun önemli bir ilgi alanı olduğunu fark ettiler ve gelecek hedefinin belirlemelerine imkan sağladı. Afrika’ya ihracatın sanıldığı kadar zor olmadığını, ancak firmaların disiplin içinde uzun süreli ilişkiler geliştirmelerinin ve ihracatta sürekliliğin önemli olduğunu öğrencilerimiz fark etti. Tabii konferans konusunun dış ticaret olması özellikle Antalya’nın OSB, ATSO, TEKNOKENT, MÜSİAD, BAİB, BAKA, ANSİAD gibi önemli kuruluşların üyeleri olan iş insanlarının da öğrencilerle buluşmasına ortam sağladı. 100'den fazla iş insanı konferansa kayıt yaptırarak Akdeniz Üniversitesi kampüsünde konferansı takip ederek Türk ve yabancı, özellikle Afrikalı öğrencilerle bir araya geldiler. Antalya iş dünyasına yönelik çok değerli stratejilerin Utku Bengisu tarafından paylaşılması, Üniversite-Sektör işbirliğine de önemli faydalar sağladı. Konuğumuz Utku Bengisu’ya davetimizi kırmayarak geldiği ve yaptığı büyük katkılar için içtenlikle teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.
"HER ZAMAN MAZLUM MİLLETLERİN YANINDA OLMUŞ BİR KÜLTÜRÜN MİRASÇILARIYIZ"
Etkinliğe katılan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen ise, Akdeniz Üniversitesi'nin uluslarasılaşma sürecinde farklı ülkelerden öğrencilere kucak açtığını söyledi. Türkiye'nin Afrika ile derin tarihi bağları olduğuna işaret eden Özen, son zamanlarda siyasal, ekonomik, eğitim ve kültür alanında ilişkilerin arttığına dikkat çekti. Türkler'in hiçbir zaman sömürü düzeni anlayışını benimsemediğinin altını çizen Özen, "Uzun yıllar gerek Afrika gerekse Avrupa ülkelerinde hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu ve dünyadaki mazlum milletlere örnek olan genç Türkiye Cumhuriyeti tarihinin hiçbir noktasında sömürge düzenine rastlayamazsınız. Biz tarihsel misyonumuz içerisinde her zaman mazlum milletlerin yanında olmuş bir kültürün mirasçılarıyız. Buna sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu bizim için bu çok kıymetli bir değerdir" ifadelerini kullandı. Gazze'deki insanlık dramına da dikkat çeken Özen, bütün mazlum milletlerin maruz kaldığı dramı kınadı. Özen, çocukların, kadınların, mazlumların öldürülmediği, adil ve barışçıl bir dünya diledi.
İlginizi Çekebilir