© Adalya Medya 2021

Turizm şoförlerinin maruzatı var

Turizmin başkenti Antalya’da kritik bir görev üstlenen Turizm şoförleri kendilerine yüklenen misyonun farkında olduklarını bu nedenle çözülmesi gereken sorunları olduğunu duyurdu.

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Başkanı Ali Rıza Yeniçıktı, meslek mensuplarının sıkıntılarını dile getirdi. Özellikle sezonda yoğun tempoda çalıştıklarının altını çizen Yeniçıktı, mesai saatleri, meslek hastalıkları gibi konularda düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek şoförlük mesleğinin güncellenmesini istedi. Şoförlüğün ağır meslekler grubuna dahil edilmesi gerektiğini belirten Yeniçıktı, emeklilik koşullarının da buna göre düzenlenmesini istedi. Konuya hem işveren hem de şoför tarafından baktıklarına dikkat çeken Yeniçıktı, terazinin iki kefesini dengede tutmaya çalıştıklarını kaydetti.

“BİRÇOK ARKADAŞIMIZ MESLEĞİ BIRAKTI”

1580 üyeleri bulunduğunu bildiren Yeniçıktı, “Antalya’daki tüm turizm şoförlerinin sayısı 3 bin civarında. Sezonda 10 bini buluyor. Bunların bin 580’i bizim üyemiz. Son dönemde birçok arkadaşımız bu mesleği bıraktı. Ayrıca, artık arkadan yeni nesil şoförler yetişmiyor” diye konuştu. Önümüzdeki turizm sezonunun yoğun geçeceğini tahmin ettiklerini bildiren Yeniçıktı, “Onun için şimdiden hazırlık yapmaya, üyelerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

“YOĞUN TEMPODA ÇALIŞIYORUZ”

Sektörde çalışan şoförlerin durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Yeniçıktı, “Sezonda yoğun tempoda çalışarak 1 ayda 2 aylık iş yapıyoruz ama aldığımız maaş asgari ücret. Mesai saatlerimiz belli değil. İşveren, ‘Şoför araca binip de direksiyon başına geçip yola çıktığında mesai başlar’ diyor. Hayır, öyle değil. Şoförün mesaisi aracı teslim aldığı andan itibaren başlar, araçtan ininceye kadar devam eder. Özellikle sezonda tempo çok yoğun. 24 saatte 22 saat çalışan arkadaşlarımız oluyor.  Şoför arkadaşlarımız ayrıca pandemi sürecinde de çok mağdur oldu. Hiçbir sosyal yardım ve destek alamadı” dedi.

“ŞOFÖRLÜK MESLEĞİNİN GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR”

Son dönemlerde direksiyon başında meydana gelen kazaların ve ölümlerin kendilerini çok yıprattığını söyleyen Yeniçıktı, “Turizm şoförlüğünden önce, şoförlük mesleğinin yasal ve kanuni yönden güncellenmesi gerekiyor. Sosyal hakların güncellenmesi, ağır meslekler grubuna alınması lazım. Şoförün mesleki hastalıklarının belirlenip emeklilik koşullarının da bu yönde düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuda ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarından destek bekliyoruz” diye konuştu.

“TERAZİNİN İKİ KEFESİNİ DENGEDE TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Sigortalı çalıştıkları için Şoförler Odası’ndan kayıtlarının silindiğini ve Şoförler Odası kaydı silindiği için 2006 yılında Antalya Turizm Şoförleri Derneği’ni kurduklarını bildiren Yeniçıktı, “Faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ama hiçbir destek yok. İşverenler bizi tekerlerine konmuş bir takoz olarak görüyor. Aslında öyle değil. Biz terazinin iki kefesini dengede tutmaya çalışıyoruz. Hem işveren tarafına hem de şoför tarafına bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER