“Su israfına son verin”
GÜNDEMTürkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan, “Su potansiyelinin %9'una sahip olan Antalya’da su kaynakları kısıtlıdır. Su kirliliği nedeniyle bir çoğu kullanıma uygun değildir” dedi.
22 Mart Dünya su günü kapsamında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi ve Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı “Akdeniz Peyzajında Su Yönetimi ve Kuraklık” eğitimi düzenledi.Eğitimin moderatörlüğünü üstlenen Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan “Su ve enerji israfını durdurabilmek için Antalya’da her metrekarede peyzaj projeleri istenmelidir. Peyzaj mimarları odası olarak tüm belediyelerin peyzaj projelerinin zorunlu hale getirilmesini ve uygulamasını istiyoruz ” dedi.
………………
ORTAK AKILLA ÇÖZÜME ULAŞACAĞIZ
Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Reyhan Erdoğan, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ceren Selim, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan ve Makina Mühendisi Mustafa Özgür Tunç’un katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, “Doğal Bitki Örtüsü, Dayanıklı Çim Kullanımı, Kurakçıl Peyzaj Tasarımı ve Yeşil Alanlarda Verimli Sulama Teknikleri” konuları hakkında sunum yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Pakalın, birliktelikle hayata geçen etkinliklere yönetim olarak özel bir önem verdiklerini belirterek, “Antalya’nın ve ülkemizin tüm sorunlarının ortaya konan birliktelikle, ortak akılla çözüme kavuşacağına inanan birisiyim. Bu vesileyle böylesine önemli bir konuyu gündeme taşıdıkları için toplantının gerçekleşmesine emek koyan tüm kişi ve kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
PEYZAJ UYGULAMALARI ÖRNEK OLMALI
Antalya olarak yeşil dönüşüm konusunda Türkiye’ye örnek uygulamalar ile yol almak zorunda olduklarının altını çizen Hakan Pakalın, “Çünkü bizim ekonomimizin lokomotifi turizm ve tarımdır. Yani bizim ekmeğimiz doğa, toprak ve sudur. Antalya, karbon nötr hedeflerinde Türkiye’nin parmakla gösterilen ili olmalıdır. Atık su yönetiminde, tarımsal su tüketiminde, peyzaj uygulamalarında iyi uygulama örneklerimiz tüm Türkiye’ye örnek olmalıdır. Antalya’da bunu yapabilecek bilgi birikimi bulunmaktadır. Bu toplantı, kentimizin sahip olduğu bilgi birikiminin yaşama geçeceği son derece kıymetli bir sürece destek vermektedir. Değerli sunumlar hepimiz için yol gösterici olacaktır” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE MÜCADELE ETMELİYİZ
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan “İklim değişikliği, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri olarak kabul edilmektedir. Günümüzde sera gazı emisyonları hemen durdurulsa dahi, atmosferde biriken sera gazları iklim sistemlerini etkilemeye devam ederek bir süre daha iklimin değişmesine neden olacaktır. Bu durum yaz yağışları ve kar yağışının azalmasına, soğuk günlerin daha az yaşanmasına, baraj gibi su yapılarından buharlaşmanın artmasına, bu da su kıtlığına neden olacaktır. İklim değişikliğine karşı mücadele etmek için yapmamız gereken bazı şeyler var. Bunlar uygun yapı tasarımı, iklime duyarlı planlama, gelişmenin daha sıkı kontrolüyle yüksek riskli alanlardan kaçınma, taşkınla mücadelede ve su arzında uygulanan mühendislik standartlarına iklim değişikliği hesaplarının dahil edilmesi, yeşil alanların kenti serinletmek ve taşkın etkisini azaltmak için tahsis edilmesi gibi çeşitli araçlar geliştirilmesidir. Doğrudan ve dolaylı etkiler göz önünde bulundurularak, iklim değişikliği ile mücadelede, kentsel yeşil alanlar, azaltım (mitigasyon) ve uyum (adaptasyon) sürecinde önemli bir role sahiptir.” dedi.
ANTALYA’NIN SU KAYNAKLARI KISITLI
Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını ve su kısıtı bulunan bir ülke olduğunu vurgulayan Başkan Kıldan “Su potansiyelinin %9'una sahip olan Antalya’da su kaynakları kısıtlıdır. Su kirliliği nedeniyle bir çoğu kullanıma uygun değildir. Antalya’da tarım ve turizm sektöründe su tüketim miktarı oldukça fazla olup, bu miktar gün geçtikçe yanlış uygulamalarla birlikte artmaktadır. Bu yüzden farklı alanlarda etkin su kullanımına ihtiyaç vardır. Kentsel peyzaj alanlarında su tüketiminin büyük boyutlara ulaşması peyzaj düzenlemelerinde suyun olabildiğince az kullanıldığı yenilikçi peyzaj tasarımlarını gerektirmiştir ve tüm bu yenilikçi yaklaşımların felsefeleri ve konuya yaklaşım biçimleri kurakçıl peyzaj düzenlemelerinin (XERISCAPE) temellerini atmıştır. Su ve enerjiyi etkili kullanan yaratıcı peyzaj çalışmalarından olan Kurakçıl peyzaj düzenlemesi yaklaşık yüzde 40 oranında su tasarrufu sağlamaktadır. Ekolojik, ekonomik ve estetik olarak Dünya’ya ve ülkeye büyük bir katkı sağladığı görülmüştür.”
KURAKÇIL PEYZAJDA EK SULAMA GEREKMEZ
Kurakçıl Peyzaj tasarımında doğal bitki tür seçimi kullanımını çok önemli olduğunu söyleyen Kıldan “Endemik türler çok az sulama isterler bazen doğal yağışlar dışında ek bir sulama yapılmasını gerekmez. Yerel toprak ve iklim koşullarına adapte oldukları için ek bir gübrelemeye gerek duymadıkları gibi hastalık ve zararlılara karşı da daha dayanıklıdırlar. Doğal bitki türü dışında kullanılacak bitki türlerinin seçiminde zor gelişen, hastalıklara duyarlı ya da ek bir özen gösterilmesini gerektiren hassas bitkilerin seçilmemelidir. Çünkü bu tür bitkiler genellikle büyük oranda ek sulama,
gübreleme ve ilaçlamaya gereksinim duymaktadır. Çim alanlar en çok su tüketen planlamalardır Kurakçıl peyzaj uygulamalarında diğer bitki kompozisyonlarıyla orantılı olarak kullanmak gerekir” dedi.
PEYZAJ PROJELERİ ZORUNLU HALE GETİRİLSİN
Su ve enerji tasarrufu yapılabilmesi için gereken önerileri sıralayan ve belediyelerden peyzaj projelerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kıldan “Öncelikle
Mevcut yeşil alanların su kullanımı hesaplanmalı ve su kullanımını azaltacak revizyonlar yapılmalıdır. Antalya için hazırlanmış kente uygun bitkilerin peyzaj uygulamalarında kullanılması sağlanmalı ve Kaçak Sondajın önüne geçilmelidir. Kentlerdeki yeşil alanların yeraltı sularını beslediği ve sel baskınları gibi afetlerin önüne geçtiği unutulmamalıdır. Antalya’da sadece 6 Belediye ruhsat aşamasında peyzaj projesi istemekte. Ruhsattan sonra çizilen projelerin uygulanmadığını biliyoruz. Peyzaj Ruhsat projelerinde sulama ve drenaj projesi istiyoruz. Su hesapları istiyoruz. Biz projeleri çizim olarak vermek istemiyoruz. Bu projelerin uygulanmasını, Antalya’daki tüm belediyelerin peyzaj projelerinin zorunlu hale getirilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda belediyelerin sesimizi duymasını ve bu projelerin hayata geçmesini talep ediyoruz.” dedi.
İlginizi Çekebilir