‘Stok konusu suistimale açık’
SİYASETMHP Antalya Milletvekili Başkan, stokçuluk ile mücadelede sanayicinin ve üreticinin mağdur olmasına neden olmayacak şekilde bir caydırıcılık sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
Caydırıcılık arttırılacak
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, son günlerin en çok konuşulan konularından stokçuluğa yönelik düşüncelerini paylaştı. Bu konunun iyi irdelenmesi gerektiğini belirten Başkan, “Görüşmekte olduğumuz bu teklifle son zamanlarda gündem olan stokçuluk konusunda yapılacak düzenlemelerle ve stokçuluk cezasının miktarında bir değişikliğe gidilerek caydırıcılığın artırılması sağlanacaktır.
Stok konusunun suiistimale çok açık bir konu olduğu ve firmalar açısından ciddi sıkıntılar yaratabileceği, stokçulukla mücadele adı altında yürütülen faaliyetlerin sanayicinin ve üreticinin mağdur olmasına neden olabileceği açıktır.
Yapılacak bu düzenlemeyle mağduriyetin ortadan kaldırılması adına işletmelerin ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılamak ve üretimin kesintiye uğramadan devamlılığını sağlamak amacıyla bulundurduğu ham madde, Yarı mamul veya varlıklar için kullanılan stok tanımı ile piyasa bozucu bir davranış biçimi olan stokçuluk kavramının birbirine karıştırılmaması gerektiğinin belirtmek istiyorum.
Dolayısıyla ticaretin doğası gereği olması gereken miktarda bulundurulan stokların veya stoklanması gereken ürünlerin düzenlemenin kapsamında olmadığı, denetim elemanları, müfettişler tarafından stokçuluğa yönelik sürdürülen denetimlerin titizlikle yürütüldüğü ve ticaretin olağan akışına uygun şekilde işletmelerin bulundurduğu mevcut stokların denetim kapsamına alınmayarak Serbest piyasa koşullarına müdahale edilmeden arz – talep dengesi korunarak yalnızca piyasada darlık yaratan stokçuluk faaliyetlerinin denetim ve inceleme kapsamında yer aldığını ifade etmek istiyorum.
İDARİ PARA CEZASININ ARTIRILMASI ÇAYDIRICILIK SAĞLAYACAK
Stokçuluğa dair idari para cezasının arttırılması ile birlikte stokçuluk faaliyetinde bulunanlar hakkında yaptırımların ağırlaştırılarak cezanın etkinliği ve caydırıcılığının sağlanmış olacaktır.
Yaşanan pandemi ve iklim değişikliğiyle gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin arzında dünya genelinde bir kriz yaşandığı ve Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin de bu tür olumsuz değişimleri daha sert hissettiği bir gerçekliktir.
Bu nedenle toptancı hallerinde işlem gören sebze ve meyve ürünlerinin ekseriyetinin çabuk bozulabilir ürün niteliğinde olmasına bağlı olarak bu ürün gruplarının işin doğası gereği stokçuluğa imkân vermediği gerçeği göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Bir diğer husus ise lisanslı depoculuk faaliyetlerinin tamamının Devletin gözetim ve denetiminde olduğu, burada depolanan ürünlerinin kayıtlı ve izlenebilir olmasının yanı sıra depodaki ürünlerin piyasadaki işlem hacmine ve dolayısıyla fiyat hareketlerini etkilemediğini ifade etmek istiyorum.
İlginizi Çekebilir