© Adalya Medya 2021

‘Savaş 8 yıldır sürüyor’

AGC’yi ziyaret eden Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, ülkesindeki savaşa değinerek, “Bu savaş 8 ay değil aslında 8 yıldır devam ediyor. Toprağımızı geri alana kadar sözleşme, anlaşmaya yanaşmayacağız” dedi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni (AGC) ziyaret ederek burada ülkesindeki savaş ortamından bahsetti ve Antalya’da yaşayan vatandaşları ile ilgili bilgiler paylaştı.  AGC Başkanı İdris Taş ile sohbet eden Bodnar, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Antalya'nın, Ukraynalılar için çok popüler bir yer olduğunu, savaştan önce 2 milyon ülke vatandaşının kente geldiğini belirten Bodnar, "Herkes burada olmaktan ve kalmaktan zevk alıyordu. Savaş başladıktan sonra bir sürü Ukraynalı, Antalya'ya geldi. Burada rahat yer buldu. Şu anda bildiğimiz kadarıyla 50 bin Ukraynalı, Türkiye'de kalıyor. Antalya'da birkaç bin kimsesiz çocuk yetiştirildi. Buraya gelen çocuklar, bombalanan bölgelerden geldi. Dün onları ziyaret ettik. Ziyaretlerimiz devam edecek. Çocuklar çok mutlu; füze atılmıyor, bombalama yapılmıyor ve sakin bir yerde kalıyorlar. Odessa'dan 1 hafta önce Ankara'ya 34 çocuk geldi" diye konuştu.

UKRAYNA’NIN YÜZDE 20’Sİ İŞGAL ALTINDA

‘Bizim savaşımız Türklerin Kurtuluş Savaşı gibi’ diyen Büyükelçi Bodnar, “Bu savaş, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bizim için en korkunç savaş. Ukrayna'daki elektrik ve ısıtma sisteminin yüzde 40'ı çalışmıyor, yok edilmiş. Rus ordusunun Ukrayna ordusuna karşı kaybettiği anlaşılıyor. Son kazandığımız yerimiz Herson'du. Ne kadar güçlü olduğumuzu gösterebildik. Şu anda Bahmut bölgesinde savaş devam ediyor. Birkaç aydır Rus ordusu ileri gidemiyor. Bu savaş 8 ay değil aslında 8 yıldır devam ediyor. Toprağımızı geri alana kadar sözleşme, anlaşmaya yanaşmayacağız. Ukrayna, kendi topraklarını alana kadar Avrupa'da normal hayat olmayacak. İlk günden beri Türkiye, bizi destekliyor. Rusya, 2014'te yüzde 7 toprağımızı aldı. Şu anda yüzde 20 işgal edildi. Bu, Rusya'ya izin verirsek daha sonra yüzde 50 toprağımızı alır, demek. Sadece toprağımızı geri almak istemiyoruz, adalet istiyoruz" dedi.

‘KIRIM’I DA GERİ ALACAĞIZ’

Savaş sonrası Ukrayna'da inşaat, santral, altyapı sistemlerinin yenilenme çalışmalarının Türkiye ile yapılmasına yönelik anlaşmaya varıldığını dile getiren Bodnar, "Türkiye ile beraber bunu yaptırmayı düşünüyoruz. Devlet olarak Türkiye ile anlaşma imzaladık. Şu anda inşaat sektöründe bizim devletimiz çalışıyor. Ukrayna'da çok fazla iş olacak. Bu, Türkiye ve Ukrayna için çok önemli. Birliktelik olacak. Kırım'ı da ekleyeceğiz. Kırım, Ukrayna'nın toprağıdır ve orada da bir sürü iş yapmalıyız. Çok yakın çalışıyoruz, özellikle Kırım Tatar konusunda" diye konuştu.

Antalya’daki yabancı akınının beraberinde konut fiyatlarının yükselmesi nedeniyle oluşan olumsuz tabloyu değerlendirmesi istenen Büyükelçi Bodnar, "Savaş başladıktan sonra Türkiye'ye 400 bin Ukraynalı geldi. Şu anda Türkiye'de 50 bin Ukraynalı kaldı. Çoğunun Ukrayna'ya ya da başka ülkeye taşındığı anlamına geliyor. Rusya’dan gelenlerin ise 800 bin olduğu söyleniyor. Çoğu Türkiye'de kaldı. Bu nedenle Antalya’daki konut fiyatları arttı. Şu anda Antalya ve Alanya olmak üzere bu bölgede 35 bin Ukraynalı yaşıyor. Çoğu oturma izni aldı. Genellikle ev kiralıyor, bazıları ise satın alıyor. Savaş olmadan önce çok sayıda Ukraynalı burada yaşıyordu. Şu anda Antalya'da Ukraynalıların kurduğu 3 dernek ve konsolosluk var. Onlara güzel şartlar sağlamak için yardım ediyoruz" diye konuştu.  

Ukrayna’daki yerleşim yerlerinin, kamu binalarının yeniden inşaa edilmesi ile ilgili çalışmalara da değinen Büyükelçi Bodnar, ülkenin merkezinde ve batı bölümlerinde yolların, köprülerin, hastanelerin ve okulların inşaatının sürdüğünü, Türk firmalarının inşaat çalışmalarında önemli rol oynadığını söyledi.

Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen vatandaşların maddi anlamda nasıl desteklendiği ile ilgili de konuşan Bodnar, “Çoğu kendi parası ile yaşıyor. Bazılarına akrabaları ve arkadaşları yardım ediyor. Erkekler Ukrayna’da kaldığından çalışıp ülke dışındaki akrabalarına para gönderiyorlar. Başkent Kiev’de elektrik yok çok zor şartlarda yaşıyorlar ancak hayat devam ediyor” dedi.

Ziyaretin ardından Bodnar, Taş'a 1918'de Bağımsız Ukrayna ile Osmanlı Devleti arasındaki anlaşma gereği iki ülkede büyükelçilik açılmasının anısına bastırılan pulu hediye etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER