© Adalya Medya 2021

Salı Grubu STK'ları ağırladı

Antalya’nın önde gelen iş insanları ve kanaat önderlerinin oluşturduğu Salı Grubu bu hafta kentimizin STK yöneticilerini misafir etti. Geniş katılımla gerçekleşen toplantıda Antalya’nın güncel durumu, sorunları, çözüm önerileri ve potansiyeli tartışıldı.

Mimarlar Odası Başkanı Hasan Çerçiler, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Tat, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Okan Hançer ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya, iş insanları, farklı sektörlerden alanında uzman isimler ve grup üyeleri katıldı.

“BİLİMİ DIŞLAYAN HER TÜRLÜ POLİTİKANIN KARŞISINDAYIZ”

Mimarlar Odası Başkanı Hasan Çerçiler, Antalya Kumluca’da yaşanan sel felaketi karşısında duyduğu üzüntüyü dile getirerek, bölgemizin ekolojik, tarihi ve kültürel değerlerine zarar verecek her türlü planlamadan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Bu konuda oda olarak sürdürdükleri faaliyetleri anlatan Çerçiler, “Bilimi dışlayan her türlü politikanın karşısındayız” dedi.

“VATANDAŞLARIN CAN GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ”

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca ise vatandaşların can güvenliğinin öncelikli olduğunu vurgulayarak asansör denetimi konusunda oda olarak sürdükleri faaliyetleri dile getirdi. Konuşmasında sağlıklı kentleşme, havalandırma bilinci ve iklim krizi gibi konulara da değinen Atmaca, “İklim değişikliğine neden olan olgu yakıt tüketimleri sonucu oluşan karbon salınımlarıdır. Karbonsuzlaşma yolunda önemli adımlar atılmazsa iklim krizinin ağır faturaları kaçınılmaz olacaktır” dedi. Yakıt tüketiminin, enerjiyi verimli kullanarak azaltılabileceğini dile getiren Atmaca, “Bu konuda dikkat çekilmesi gereken en önemli nokta binalarda tüketilen enerji miktarıdır. Büyük binalarda neredeyse sanayide üretim için kullanılan kadar enerji ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su ve aydınlatma amaçlı olarak kullanılmaktadır” dedi. Atmaca, enerji verimliliği için ısı geri kazanım sistemlerinin muhakkak tercih edilmesi gerektiğini hatırlatarak sözlerini noktaladı.

“GELECEĞE YAPILACAK EN BÜYÜK YATIRIM, ENERJİ YATIRIMIDIR”

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Şaban Tat ise yaptığı konuşmada enerji sıkıntısı, güneş enerji sistemleri yatırımı, karbon borsası gibi konular hakkında bilgiler verdi. “Tüm dünyada enerjinin öneminin girerek arttığı bir dönemde enerji verimliliği ülkemiz için en önemli unsurlardan biridir” diyen Tat, enerji verimliliğinin bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Enerji kaynaklarının hızla tüketilmesi karşısında ülkelerin enerji verimliği konusunda yatırımlar yapmasının gerekliliğinin altını çizen Şaban Tat, “Geleceğe yapılacak en büyük yatırımlardan biri enerjiye yapılacak yatırımdır” diyerek sözlerini tamamladı.

“DÜNYA BİR BÜTÜN VE TAMAMINA ODAKLANARAK PLANLAMALIYIZ”

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik de jeolojinin bir doğa bilimi olduğunu ve öngörüye inandığını, öngörü ile sorunların çözülebileceğini hatırlattı. Doğayı tanıma, doğaya uygun planlama ve yerleşim alanları yapmanın önemine değinen Çeltik, “Dünya bir bütün ve tamamına odaklanarak planlamalıyız” dedi. Kentimize ve bölgemize yönelik yaptıkları faaliyetleri dile getiren Bayram Ali Çeltik, deprem, tarım ve suyu yönetebilmek için bilimden uzaklaşmamak gerektiğinin altını çizdi.

“ANTALYA’YA GİRİŞLER DENETLENMELİ”

Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük ise birçok disiplinin bir araya geldiği bir yapı olarak sürdürdükleri oda faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Antalya nüfusunun hızla arttığına değinen Yörük, “Bir kent yasası ile Antalya’ya yerleşmek isteyenlere sınırlama getirilmeli, aksi halde bu şehrin tamamını planlasak da yettiremeyebiliriz. Merkez ilçelerde mülkiyetlerin kiralama ve satış fiyatlarında döviz bazlı artışlar yaşanıyor. Şehrin insanları, bu rakamları karşılayamadıkları için yerlerini bırakarak Kepez, Döşemealtı bölgelerine doğru kaymaya başladı. Böylece merkez hinterlandımız da gittikçe artıyor. Bu, ciddi sorunlara yol açacak. Antalya’ya girişler artık denetlenmeli” şeklinde konuştu.

“ANTALYA’YI GELECEĞE HAZIRLAMALIYIZ”

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Okan Hançer de göç meselesinin Antalya’nın sorunları arasında birinci sırayı aldığını belirterek, şunları söyledi: “Antalya çok güzel bir şehir. O yüzden dünyadaki göç furyasından en çok payını alıyor. Bunun önüne geçme şansımız yok. İnsanlar gelmeye devam edecek. Bizim yapmamız gereken Antalya’yı geleceğe hazırlamak. Antalya nüfus artışında son 10 yılda yüzde 30’la birinci sırada. Kent hızla yapılaşıyor ve nüfus artıyor. Ancak Antalya nüfusun arttığı ölçüde kentleşemeyen bir şehir. Sorunlar da buradan çıkıyor. Yaşanan bütün sorunları göçün üzerine koyup çözüme gitmek zorundayız.”

“KİMLİKLİ BİR KENT İÇİN İMAR PLANI ÖNEMLİ”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan da Antalya’nın Türkiye’nin en çok göç alan şehri olduğunu vurgulayarak,  “Sadece mesai öncesinde ve sonrasında oluşan trafik neredeyse günün her saatine yayılmaya başladı. Doğu ve batı bölümü arasında ulaşım aksı yok. Antalya’nın ulaşım master planının yeniden yapılması ya da revize edilmesi gerekiyor” dedi. Akdoğan, plansızlığın risklerine ve kimlikli bir kent için imar planının önemine dikkat çekti.

Geniş katılımla gerçekleşen toplantı teşekkür plaketlerinin takdimi ve çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER