Sağlık turizmine EXPO önerisi
TURİZMAntalya Ortak Düşün Meclisi, atıl durumda bulunan Sağlık turizmi için EXPO alanını tavsiye etti.
Kısa adı ANODEM olan Antalya Ortak Düşün Meclisi’nin yılın son toplantısının gündemi ‘Sağlık Turizmi’ oldu. Sağlık Turizmi’nin bütün yönleriyle ele alındığı toplantıda halen atıl vaziyette olan EXPO alanın içerisinde yeralacak tedavi ve rehabilitasyon merkezleriyle ‘Sağlık Turizmi’ için kullanılması önerisi getirildi.
Geride bıraktığımız ekim ayında Antalya’da yaşayan sivil toplum örgütü yöneticisi, akademisyen, öğretim üyesi, araştırmacı ve yazardan oluşan 40 kişilik bir ekiple faaliyetine başlayan ANODEM, 2021 yılının son toplantısını Crowne Plaza Otel’de gerçekleştirdi. Kepez Bağımsız Meclis Üyesi Mali Müşavir Eşref Ural’ın moderatörlüğünde kahvaltıda biraraya gelen ANODEM üyelerinin gündemi ise ‘Sağlık Turizmi ve Antalya’ydı. Prof. Dr. Ayhan Mesci (A.Ü. Öğretim Üyesi- Genel Cerrah), Dr. Mehmet Kanpolat (Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi Derneği Başkanı), Binnur Yiğitbaşı (ATSO Meslek Komitesi Üyesi), Yalçın Beriat (A.Ü. Hastanesi Sağlık Turizmi ve Uluslararası Hasta Birim Sorumlusu), İlknur Fidan (TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanitas Travel sahibi) ile Murat Bulut’un (Sağlık Turizmi (Tolan Turizm) Acentesi Sahibi) konuk olarak katıldığı toplantıda ‘Sağlık Turizmi’ bütün yönleriyle ele alındı.
DİŞ VE ESTETİK İÇİN GELİYORLAR
Toplantıda Dr. Mehmet Kanpolat ile Murat Bulut yaptıkları sunumlarla Sağlık Turizmi’nin Türkiye’de ve Antalya’daki durumunu rakamlarla ortaya koydu. Genellikle sohbet havasında geçen toplantıda Türk turizminin başkenti Antalya’nın sağlık kuruluşları ve sağlık personeli bakımından dünyayla boy ölçüşecek altyapıya sahip olduğu ancak bu potansiyelin yeterince kullanılamadığı görüşü öne çıktı. Toplantıda, TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanitas Travel sahibi İlknur Fidan sağlık turizminin Antalya için son derece önemli olduğuna dikkat çekerken, ATSO Meslek Komitesi Üyesi Binnur Yiğitbaşı, Antalya’nın avantajlarının çok ve altyapısının iyi olduğuna dikkat çekerek, “Ancak kur farklarından dolayı ‘ucuz ülke’ konumundayız” dedi. Konuşmalarda, sağlık turizmi kapsamında gelenlerin önemli bir bölümünün diş ve estetik için geldiği vurgulanırken, dünya çapında doktorlara sahip Türkiye’ye genel cerrahi, organ nakli gibi daha ciddi hastaların getirilebilmesi için çalışma yapılması gerektiğine işaret edildi.
KAMUDA YAPILAMIYOR
Konuklardan A.Ü. Hastanesi Sağlık Turizmi ve Uluslararası Hasta Birim Sorumlusu Yalçın Beriat ise mevcut yönetmelik ve prosedürler yüzünden kamu hastanelerinde sağlık turizmi yapılamadığını söyledi. Beriat, “Herşeyden önce kamu hastanelerinin yurtdışında bir tanıtım yapma imkanı, bütçesi yok. Bu işi acenteler yapıyor ancak acentelere de komisyon adı altında bir ödeme yapma imkanına sahip değiliz” dedi. Beriat, kamu kurumlarında yabancı dil bilen, nitelikli personel anlamında ciddi sıkıntı yaşandığını da ifade etti. Toplantıda herkes tarafından kabul gören öneri ise ANODEM Meclis Üyesi, A.Ü. Tıp Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bülent Aydınlı’dan geldi. Prof. Dr. Aydınlı, halen atıl vaziyette duran EXPO alanının bir sağlık turizmi merkezine dönüştürülebileceğini söyledi. Aydınlı, bu alanın yapılacak çeşitli tesislerle bir sağlık merkezine dönüştürülebileceğini belirterek, “Örneğin buraya Prag’dan Japonya’ya kadar olan bölgede bulunmayan bir Kanser Tedavi ve Işınlama Merkezi kurulabilir. Bu Türkiye’ye, Antalya’mıza sağlık turizmi adına çok önemli bir avantaj sağlayacaktır” diye konuştu. Toplantının moderatörü Eşref Ural da, bunun bir rapor haline getirilerek icra mercilerine sunulması önerisini getirdi.
İlginizi Çekebilir