Sağlık çalışanları isyanda
SAĞLIKAkdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SAĞLIK SEN) Antalya Üniversitesi ve Adli Tıp Kurumu Şubesi üyeleri, basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde toplanan Sağlık Sen üyeleri, “Yok birbirimizden farkımız, hepimiz sağlık çalışanıyız, elimizde sadece alkış kaldı, tü-ken-dik, sağlık ekip işidir, sağlık çalışanları bu ülkenin hayat sigortasıdır” yazılı dövizlerle dikkat çekti. “Birleşe birleşe kazanacağız, direne direne kazanacağız, teşvikte adalet istiyoruz, insanca çalışmak istiyoruz” şeklinde slogan atan üyelere, Memur Sen Antalya İl Temsilcisi Eyüp Bülent Miran ve Sağlık Sen Antalya Şube Başkanı Osman Kasap da destek verdi.
“Bizler yıllardır sürdürdüğü hizmet kolunda genel yetkili sendika olma başarısını devam ettiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası olarak sağlık personelinin yaşadığı sorunları çözmek ve hak kayıplarının önüne geçmek için gereken her türlü mücadelede en ön saflarda yerimizi alacağız ve sesimizi duyurmak için mücadele edeceğiz” diyen Sağlık Sen Akdeniz Üniversitesi ve Adli Tıp Şube Başkanı Hasan Basri Bozkurt, yaşanan problemleri ve çalışanların taleplerini 1 Mart’ta Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdikleri yazı ile bildirdiklerini açıkladı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği’nden çalışanların problemlerine ilişkin sorunların çözümü için istedikleri randevu taleplerine cevap alamadıklarını belirten Bozkurt, “Görüşme isteklerimiz sonuçlanmamış ve mevcut yönetim kendi kişisel kararları doğrultusunda yönetmeyi tercih etmiştir. Hastane yönetimimizin bu istişareye kapalı tutumları üniversitede görev yapan çalışanlarımızın sorunlarının çözülmemesine ve mağdur olmasına sebep olmakta” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ndeki fedakar çalışanların sağlık hizmetinin sunumuna önemli katkılar verdiğinin altını çizerek hizmetin kalitesini artırdıklarını kaydeden Bozkurt, “Bu katkılara, mesai içi ve mesai dışı verilen emeğe rağmen hak ettikleri oranlarda ek ödeme alamamaktalar. Personelin teşvik edilmesi ve verimliliğin arttırılması amacı ile uygulamaya konulan ek ödemeler, personelin beklentisini karşılamadığı gibi diğer üniversite hastaneleri ile kıyaslandığında beklentinin çok altında kaldı. Üniversitemizde görev yapan sağlık çalışanlarının hak ettikleri oranlarda teşvik ek ödemeleri artırılmalı” diye konuştu.
İş yüküne ve hasta yoğunluğuna rağmen sağlık çalışanı istihdamında eksiklikler yaşandığını söyleyen Bozkurt, şunları dile getirdi:
“Yetersiz personel sayısı hali hazırda çalışan personeli ciddi iş yükü ile karşı karşıya bırakmakta. Yönetmeliğe göre üçüncü basamak bir yoğun bakımda 1 hemşire gözetimi ve bakımına 2 hasta düşmesi gerekirken hastanemizde 4 hasta düşmekte. Yoğun bakım gibi hastaya bakımın ve ilginin en üst seviyede tutulması gereken birimlerde dahi bu durumla karşı karşıya kalan personelin yıpranması ve çalışma motivasyonunu kaybetmesi kaçınılmazdır. Yine personel eksikliği nedeniyle nöbet tutulmasına ilişkin döngüde sıkıntılar yaşanmakta, usulüne uygun nöbet çizelgeleri oluşturulması imkansız hale gelmekte. Nöbet dengesizlikleri hem personeli kaldırmayacağı bir iş temposuna sokmakta hem de iş barışına ve başarısına zarar vermekte. Hastanemizdeki bu olumsuz çalışma koşulları mevcut çalışanlarımızın kurumdan istifa etmelerine, kurum değişikliklerine ve hatta özel sektöre gitmelerine neden olmakta. Sağlık hizmetinin aksatılmadan sürdürülebilmesi için personel istihdamı şart ama kurumun zamansız personel alımına çıkması kadroların boş kalmasına neden olmakta.”
Nöbet izinlerinin kullandırılması ve nöbet ücretlerinin personele temini sürecinde de mağduriyet yaşandığını belirten Bozkurt, “Nöbet sonrası izinlerin kullandırılmasına ilişkin hastanenin sınırsız takdir yetkisi varmışçasına hareket ediyor olması hem bu izinlerin anlamsız ve verimsiz olmasına hem de personelin çalışma düzeninin bozulmasına sebep olmakta. Personelin nöbet sonrası izin hakkını kullanımının kimi zaman aylar sonrasına dahi ötelendiği görülmekte. Bu keyfi uygulamaların sebep olduğu mağduriyetlere son vermek adına izinlerin nöbetin tutulduğu ilgili ayda veya takip eden ayda kullanımına imkan sağlanması, ücret ödeneceği durumlarda ise nöbeti takip eden ayda muhakkak ödenmesi gerekmekte” açıklamasında bulundu.
Çalışanların yaşadığı otopark sorununa da değinen Bozkurt, “4 yıldır yapımına devam edilen bir otopark var ve hâlâ bir sonuç alınabilmiş değil. Personel mecburi sebepler sonucu kaldırımlara araçlarını park ediyor. Fahri trafik müfettişlerinin yazdığı cezalar hiç suçu yokken personele maddi zarar olarak geri dönüyor. Mart ayında kullanıma açılması beklenen otopark ile personelin bu sorunu bir an önce çözülmeli” diye konuştu.
Yıllardır yetkili olan sendikanın hastane çalışanları adına herhangi bir çabası olmadığını ve sorunların her geçen gün çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Bozkurt, bunun yetkiyi layıkıyla kullanamadıklarını kanıtlar nitelikte olduğunu dile getirdi. Personelin daha birçok sorunu bulunduğunu ve hepsinin takipçisi olduklarını kaydeden Bozkurt, “Aynı kararlılıkla ve inançla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sağlık personelinin sorunlarının çözümüne ve sağlık hizmetinin sunumunun iyileştirilmesine yönelik her türlü çalışmayı devam ettireceğiz. Buna karşı gelen işleyişler ve tutumlara karşı her türlü sendikal ve hukuki mücadeleyi vereceğiz” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir