‘Sabretselerdi faiz inecekti’
EKONOMİANSİAD 15. Olağan Toplantısı’nda konuşan Vahap Munyar, faiz indirimlerine ve kur politikasına yönelik mesajlar verdi.
Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2021 faaliyet yılı 15. Olağan Toplantısı, ‘2022’de Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Beklentiler’ konusunda ANSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı & TÜRKONFED Başkan Yardımcısı, Koppert Biyolojik Mücadele ve Polinasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu moderasyonunda gerçekleştirildi. Akra Hotel’de yapılan toplantıya, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Başkanı Abdullah Erdoğan, Antalya Organize Sanayici İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Erdal Kılıç, Isparta Girişimci ve Sanayici İş İnsanları Derneği (IGSİAD) Başkanı Dilek Özdemir, ANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda misafir katıldı.
SABRETSELERDİ FAİZ İNECEKTİ
Kur politikasına değinen Vahap Munyar, “Merkez Bankası Başkanı sabretseydi 2 aya kadar enflasyonla beraber faiz inmeye başlardı ama çok siyasi bir kararla, artık faiz haram diye düşündükleri için, faizi çok ciddi bir şekilde aşağıya doğru bastırdılar. Bütün dünyanın tersine yanlış adımlarla” dedi. Faizin günah ya da haram olması konusunda enflasyonun da bu duruma dahil olması gerektiğinin altını çizen Munyar, “Enflasyon ile de aynı şekilde insanları yüksek fiyatlarla soyuyor, halkın cebindekini değersizleştiriyorsunuz. Dolayısıyla burada bir ikilem yaşadı Türkiye, faizi indiriyorum diye bir hava yaratıyorsunuz ama aslında faiz yükseliyor” diye konuştu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gösterge faizi olarak 14 baz puan açıklamasına değinen Munyar, “Öbür taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığı 23-24 ile borçlanıyor. Ne oldu? Siz bankalara verirsiniz parayı 4 ile banka gider Hazineye satar ve parasını kazanır, çark döner” dedi. Ekonominin bütün dengelerinin bozulduğuna işaret eden Munyar, “Maalesef şu anda onu yaşıyoruz. Enflasyon 38’lere çıkarsa çıkması çok kolay oluyor da düşmesi maalesef çok zor. Kriz yaşıyoruz diyoruz, bence henüz kriz aşamasına girmedik. 2001 ve 1994 krizleri gibi bir krizde değiliz” diye konuştu.
PANDEMİ DÖNEMİ TÜRKİYE İÇİN ŞANS OLDU
Pandemi süresinden tedarik zincirlerinin Dünyanın en bütün tedarik sağlayıcısı Çin’den Türkiye’ye kaydığını kaydeden Munyar, “Tekstilden hazır giyime ve makineye kadar birçok sektörde ciddi anlamda üretim yapıyorlar. Yüzde 80-90 oranında kapasite kullanımı söz konusu. Bu şansımız var ancak bu şansı da para piyasalarında kendi yarattığımız sancıyla, sıkıntıyla engellemeye devam ediyoruz ve bunu hala devam ettiriyoruz” dedi. Türkiye’de bir miktar frene basılmış gibi göründüğünü belirten Munyar, “Bu noktada alınan kur garantili mevduat kararıyla bir miktar kanamayı durdurduk ancak uzun vadeli devam edecek mi hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir