© Adalya Medya 2021

Pedagojik Destekli Sömestr Önerileri

Yarıyıl tatili çocukların sosyal becerilerini geliştirmek adına önemli bir süreç olabiliyor. Bu süreçte çocukların okul dışında sosyal ortamlarda bulunması hem aileleri ile zaman geçirmek hem de farklı sosyal ortamlara katılmalarını sağlamak açısından faydalı görülüyor.

Hem dinlenebilmek hem de keyifli zaman geçirebilmek adına öğrencilerin dört gözle bekledikleri yarıyıl tatiline girildi.  Tatil süresince sosyal becerilerin gelişmesinde sosyal ortamların öneminin büyük olduğunu belirten Moodist Hastanesi’nden Psikolog İrem Bengü Yılmazcan, “Çocuklarda sosyal beceri kazanımı küçük yaşlarda başlar ve hayat boyu devam eder. Çocukların sosyal beceri kazanmasında sosyal ortamlar ve ailelerin bu anlamda tutum ve davranışları etkilidir” diyor.

Yarıyıl tatili çocukların sosyal becerilerini geliştirmek adına önemli bir süreç olabiliyor. Bu süreçte çocukların okul dışında sosyal ortamlarda bulunması hem aileleri ile zaman geçirmek hem de farklı sosyal ortamlara katılmalarını sağlamak adına faydalı. Ebeveyni ile çocuk arasında güvenli bir ilişkinin önemli olduğunu belirten Çocuk Ergen Psikoloğu İrem Bengü Yılmazcan şöyle devam ediyor: “Çocuğun ilk tanıdığı insanlar olan anne-babasıyla ilişkileri, daha sonra kuracağı arkadaşlık ilişkilerinde model görevi görür. Çocuklar gözleyerek ya da model alarak sosyalleşirler. Bu nedenle çocuğunuzun olumlu yönlerini, başarılarını överken somut olarak davranışa odaklanın. Bir sınav sonucu açıklandığında önce iyi yaptığı, başardığı sorular ile ilgili konuşun. Daha sonra geliştirebileceği alanlar üzerinde durun. Sadece eksik ya da yanlış olana odaklanmayın. Yarıyıl tatilini de bu anlamda çocuğunuzla vakit geçirerek, onunla sohbet ederek ve ona rol model olarak geçirin.”

Çocuk Ergen Psikoloğu İrem Bengü Yılmazcan, çocukların sosyal becerilerinin nasıl gelişeceği konusunda şu önerilerde bulunuyor:

1.     Çocuğunuzla iletişim kurarken göz teması kurmaya özen gösterin.

2.     Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedin.

3.     Çocuğunuza empati yapmayı öğretin.

4.     Akranları ile iletişim kurabileceği alanlar yaratın.

5.     Oyun kurma becerisini destekleyin.

6.     Doğru rol model olun.

7.     Güçlü olduğu alanlara odaklanın.

Çocukların, akranları ile kurdukları olumlu ilişkiler sayesinde iş birliği gibi sosyal beceri gelişimlerini tamamlayacağını ve psikososyal gelişim evrelerini başarılı bir şekilde geliştirebileceğini belirten Yılmazcan, çocuklar için düzenlenen kültür-sanat etkinliklerinin hem akran ilişkilerini geliştirmek hem de aileleri ile keyifli zaman geçirebilmek adına güzel bir alternatif olabileceğini belirtiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER