© Adalya Medya 2021

Öğretmenler iş bıraktı

Sendika üyesi öğretmenler Öğretmenlik Meslek Kanununun mevcut haliyle mesleki ayrımcılık ve ücret eşitsizliği yarattığı düşüncesi ile 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Türkiye’deki 14 sendika ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Aydın Kanza Parkından başlayan ve Cumhuriyet Meydanına kadar süren yürüyüşte DİSK, KESK’in yanısıra CHP’liler de yer aldı.

19 Kasım’da düzenlenecek Kariyer Basamakları Sınavı’na karşı birleşen eğitim sendikaları birleşerek ortak eylem düzenledi. Aydın Kanza Parkında toplanıp Cumhuriyet Meydanı’na kadar sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüyen eğitimciler Cumhuriyet Meydanı’nda halaylar eşliğinde basın açıklaması okudu. Cumhuriyet Meydanındaki ilk açıklamayı Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar okudu. Acar, öğretmenlik mesleğinin önemine dikkat çekerek, “Bizler, Cumhuriyet aydınlanmasının ve onun önderi Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ve devrimlerinin yılmaz savunucusu eğitimcileriz. Bizler geleceğin mimarlarıyız. Bizler öğretmenleriz. Ve ne acıdır ki bugün burada mesleğimizin itibarını, emeğimizin onurunu korumak için bulunuyoruz. Çünkü 20 yıldır öğretmenliğe sistematik olarak itibar suikasti düzenleyenler, haklarını gasp edenler; bu kez hakaret niteliğindeki sözde meslek kanunuyla en büyük saldırıyı yapmaya girişmişlerdir. Öğretmene danışılmaya bile lütfedilmeden, kuytu köşelerde yandaş sendikadan olur alınarak, Saray’dan inme biçimde hayatımıza sokulan Öğretmenlik Meslek Kanunu, bizlerin sorunlarını iyileştirmek bir yana dursun; omzumuzdaki yükleri ağırlaştıracak ve mesleğimizi itibarsızlaştıracaktır. İktidar, torba yasalardan da aşina olduğumuz bir taktikle, bu meslek kanununda da en büyük felaketleri en parlak paketlerle sarmalama yöntemine gitmiştir” diye konuştu.

Talepleri sıraladı

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez ise talepleri şu şekilde sıraladı: “19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi. Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi. Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması. Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi. Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi. Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi. Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanmasıdır taleplerimiz. Bu talepler sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleridir. Bu nedenle iktidarın emek karşıtı politikalarına yol veren, bu politikaların uygulanmasını kolaylaştıran sendikalara da çağrımızdır. Gelin taleplerimizi hep birlikte haykıralım.

Hep birlikte meslek onurumuza sahip çıkalım. Bugüne dek görmekteyiz ki Milli Eğitim Bakanlığı eğitim alanında örgütlü sendikaların sesini duymamakta ve her konuda olduğu gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda da bildiğini okumayı sürdürmektedir. Milli Eğitim Bakanı son yaptığı açıklamalarda da bu yasanın kadük olduğunu açık bir şekilde dile getirmiştir. O halde başından beri bizlerin haklılığı ortaya çıkmaktadır. Bu yasa ve sınavı hemen iptal edilmelidir.Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir. Eğitim-Sen olarak kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER