© Adalya Medya 2021

Nerdeeen nereye !

Yöresel Ürünler Fuarı’nın(YÖREX) lansmanında konuşan ATB Başkanı Çandır, “2010 yılında 4 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleştirilen YÖREX’in bugün 10 bin metrekare alanda düzenlendiğini, gerçekleşen 11 fuara 4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katıldığını dile getirdi.

Türkiye’nin dört bir tarafından yöresel ürünlerin buluştuğu ve memleket hasretinin giderildiği YÖREX’in 12’incisi bu yıl 2-5 Kasım’da gerçekleştirilecek. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, girişin ücretsiz olduğu fuara herkesi davet etti.  Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle bu yıl 12’incisi 2-5 Kasım’da düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in basın toplantısı ATB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Doğan, Halil Bülbül, Ragıp Gök, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Pakalın, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş ve Antalya Basın Cemiyeti (ABC) Başkanı İbrahim Akkaya’nın katıldığı toplantıya gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.

ÇOK SAYIDA PAYDAŞ DESTEKLİYOR

Borsa’nın iş geliştirme ve çalışma grubunda 2009 yılında “Sizin oraların nesi meşhur?” sloganıyla başlayan ve Yöresel Ürünler Projesi’ne dönüşen YÖREX Fuarı’nın bu yıl daha heyecanlı yapılacağını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, YÖREX’in ilkini 2010 yılında başta TOBB olmak üzere valilik, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, üniversiteler, ATSO, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, bölge oda ve borsaları, meslek örgütleri ve çok sayıda paydaşın desteğiyle gerçekleştirildiğini hatırlattı. YÖREX ile Türkiye’nin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan, yaşatan yöresel ürünlerini bir araya getirdiklerinin altını çizen Çandır, “Bu ürünlerin tescille hakkının ve hukukunun korunmasını, ticarileşmesini, üretiminin artırılarak yayılmasını, meslek gerektirenlerin yeni nesiller için cazibe alanı oluşturmasını ve kültürel değerler olarak tanınmasını sağlayacak sürekli etkinlikler bütünü olarak görmekteyiz” dedi.

“ÜLKEMİZİN HER KÖŞESİYLE GURUR DUYUYORUZ”

13 yılda Anadolu’nun her yöresini gezdiklerini, insanlarla yöresel ürünler, coğrafi işaretler, tescilli ürünler ticareti, kültürel bağları ve hikayeleri konularında sayısız toplantı ve görüşme yaptıklarını aktaran Çandır, şunları söyledi:

“Bu etkinliklerde özellikle Türk Patent Kurumu, Türk Standartlar Enstitüsü ve benzeri kurumlardaki uzmanlarımızdan sürekli destek aldık. Aynı zamanda başta AB, Origin ve INAO (Ulusal Menşe İsimleri Enstitüsü) gibi merkezler olmak üzere uluslararası kurumlardan uzmanların katılımıyla bölgesel, ulusal ve uluslararası seminerler düzenledik. Böylece Yöresel Ürünler Projemiz, YÖREX Fuarı’nın yanı sıra onu destekleyen, sürekliliğini sağlayan ve ülkemiz genelinde yaygınlığını artıran eğitim ve farkındalık artırıcı etkinliklerle kapsanmış oldu. Halen de bu tür faaliyetlerimiz devam etmekte. Türk misafirperverliğinin muhteşem örneklerini hem bizler yaşadık hem de etkinliklerimize katkı sunan yerli ve yabancı misafirler yaşadı. Gittiğimiz her yerde büyük ilgi ve yakınlık gördük. Özetle, ülkemizin her köşesi ile bir kez daha gurur duyduk.”

 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI 109’DAN 1481’E ÇIKTI

Son 15 yılda coğrafi işaretli ürün sayısının 109’dan 1481’e çıktığını, 605 ürünün ise başvuru aşamasında olduğunu kaydeden Çandır, “Oda ve Borsalarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerden bir bu kadar ürün içinde çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Diğer taraftan YÖREX başladığında AB’de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Günümüzde TOBB’un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasında” diye konuştu.

TİCARİ DEĞERLERİ 75 MİLYAR EURO

Avrupa Birliği’ndeki 3561 coğrafi işaretli ürünün ticari değerinin bugün 75 milyar Euro’ya yaklaştığını, bunun yüzde 32’sine denk gelen yaklaşık 23 milyar Euro’luk bölümünün tarım ve gıda ürünü olduğunu belirten Çandır, “Bu değer her geçen gün artmakta. Katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmakta. Dolayısıyla bizleri hem yurtiçinde hem de uluslararası düzeyde ciddi bir potansiyel beklemekte” açıklamasında bulundu.

 2 MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİ KATILDI

 2010 yılında 4 bin 500 metrekarelik alanda gerçekleştirilen YÖREX’in bugün 10 bin metrekare alanda düzenlendiğine dikkat çeken Çandır, “11 fuara 4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçi katıldı. Toplam 81 il ve KKTC’nin yöresel ürünleri sergilenerek tanıtıldı” diyerek, bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini hatırlattı. Yöresel ürün üreticilerinin, YÖREX sırasında ve sonrasında ulusal ve uluslararası zincir marketler ve oteller ile yüz yüze ticari bağlantı kurmaları sağlandığına da işaret eden Çandır, şunları kaydetti:

“Üreticilere markalaşma, e-ticaret ve kooperatifleşme eğitimleri verildi. Oda ve borsalara, belediyelere ve kalkınma ajanslarına coğrafi işaret konusunda ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuldu. Antalya’da oda ve borsalar ile yerel yönetimlerle gerçekleştirilen Cİ Çalışma Grubu ile 14 adet coğrafi işaret kentimize kazandırıldı. TOBB ile konuyla ilgili bakanlıklar ve TÜRKPATENT düzeyinde lobi faaliyetleri yapılarak, coğrafi işaretlerle ilgili ihtiyaçlar sunuldu.”

CİDDİ KATMA DEĞER YARATMAKTA

“Yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği var” diyen Çandır, “Yöresel ürünlerin bu özelliği sadece Anadolu’muz için değil dünyadaki tüm yöresel ürünler için geçerli. Onun için yöresel ürünler odaklı turizm hatları her yerde büyük ilgi görmekte, ciddi katma değer yaratmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamakta. Bizim dünyadan farkımız, sahip olduğumuz toprakların 12 bin yıllık kadim medeniyetler harmanı olmasıdır. Yöresel ürünlerimizin hem çeşit bakımından hem de sahip oldukları hikayeleri bakımından benzersiz bir derinliğe ve zenginliğe sahip olmasıdır. Bu toprakların evlatları olarak bize düşen en önemli görevlerden biri de bu ürünlerimizi hakkı ve hukukuyla dünyaya ulaştırmak” ifadelerini kullandı.  

YÜZ YÜZE İLETİŞİM KURMA ŞANSI

Bu yıl 12. YÖREX kapsamında ürünlerini AB’de tescil ettiren 7 ürün için emek sarf eden kurumlara ödül vereceklerini açıklayan Çandır, TOBB’un katkılarıyla geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticiler ve firmalara ulusal market zincirleri, e-ticaret siteleri ve restoranlar zincirleriyle yüz yüze görüşme imkanı sağlayacaklarını söyledi.  Yüz yüze görüşmelere Antalya’daki üreticileri ve firmaları davet eden Çandır, www.yorex.com.tr web sayfasındaki B2B sekmesinden başvurulabileceğini kaydetti.

 ÖDÜLLÜ BİLGİ YARIŞMASI VAR

YÖREX kapsamında “Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Coğrafi İşaretler” isimli paneli düzenleneceğini de belirten Çandır, fuar boyunca saat 14.30’da giriş bölümünde yer alacak olan alanda coğrafi işaretler konusunda farkındalığı artırmak için gün birincisine 2.500 TL, ikincisine 1.500 TL, üçüncüsüne ve sürpriz soruları bilenlere ise 500 TL ödüllü bilgi yarışması düzenleneceğini ve daha bir çok etkinliğin ziyaretçiyle buluşacağını ifade etti.

FUARA GİRİŞ ÜCRETSİZ OLACAK

Memleket hasretini dindirmek ve yöresel ürünlerle buluşmak isteyenleri YÖREX’e davet eden Çandır, “Tüm hemşerilerimizi, gençlerimizi ve özellikle çocuklarımızı, memleket hasreti çekenleri, kentimize gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi kadim Anadolu’muzun dört bir yanını bir çatı altında tüm değerleriyle görme fırsatı yakalamak için 2-5 Kasım tarihleri arasında 10.00-20.30 saatleri arasında ANFAŞ Fuar alanındaki 12. YÖREX’e bekliyoruz” diyerek fuara girişlerin ücretsiz olduğunu söyledi.

‘FUARCILIK BİLİMSEL OLARAK ELE ALINMALI’

Fuarların ve fuarcılığın gelişmesi gerektiğini dile getiren ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, "Fuarcılık daha bilimsel ele alınması gereken bir konu. Geçmişten bugüne bir şeyin tekrarı olmaktan çıkarıp, geliştirebileceğimiz bir dal olması gerektiğini düşünüyorum. Artık teknolojinin, bilimin, yapay zekanın çok daha fazla konuşulması gerekiyor. Bunun sadece ulusal değil uluslararası boyutta da teknoloji ve bilim kullanılarak geliştirilmesi gerektiği çok açık. YÖREX, yöresel ürünlerin getirildiği, gösterildiği fuar olmanın dışında sürekli kendini geliştiren bir fuar. ATSO olarak fuara katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz. YÖREX, Antalya bölgesinin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve yerel ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla büyük bir öneme sahip. Bu tür fuarların şehir ekonomisine oldukça yüksek çarpan etkileri bulunmakta” şeklinde konuştu.

FUARI ALMAN GAZETECİLER DE GEZECEK

YÖREX’in bir Antalya projesi olduğuna dikkat çeken Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş ise, basın olarak her zaman destekleyeceklerini kaydetti. Fuar döneminde AGC’nin davetlisi olarak Alman gazetecilerin de Antalya’da olacağını belirten Taş, Alman gazetecilere fuarı gezdireceklerini bildirdi.

 “BASIN OLARAK DESTEKLİYORUZ”

Antalya Basın Cemiyeti (ABC) Başkanı İbrahim Akkaya ise, Türkiye’nin dört bir yanından yöresel ürünleri Antalya’da buluşturan YÖREX’i basın olarak her zaman desteklediklerinin altını çizdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER