© Adalya Medya 2021

Muhtarlıkta eşitsizlik vurgusu

Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, “Kadınlar, pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmiyor. Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için öncelikle ülkeyi yönetenleri değiştirmeliyiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları tarafından, kadınların köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 89. yıl dönümü nedeniyle 81 il ve 973 ilçede eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. Antalya’daki açıklama, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci tarafından il binasında gerçekleştirildi. İl Başkanı Nuri Cengiz ve CHP’li kadınların katılımıyla gerçekleştirilen açıklamada konuşan Başkan Deveci, kadınların siyasi haklara kavuşmasının Cumhuriyet devrimlerinin en önemlilerinden olduğunu söyledi. Kadınların pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmediğini dile getiren Deveci, AK Parti iktidarına yönelik eleştirilerde de bulundu. İktidara gelmeleri halinde muhtarlara yönelik gerçekleştirecekleri çalışmaları 10 madde halinde sıralayan Deveci, Türkiye Muhtarlar Birliği kurulacağının altını çizdi.

KADININ SİYASİ HAKLARA KAVUŞMASI BİR DEVRİM

Cumhuriyet devrimlerinin en önemlilerinden birisinin kadınların siyasi haklarına kavuşmasının olduğunu vurgulayan Deveci, “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, 89 yıl önce bugün Köy Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır. Böylece, kadınlar köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme ve seçilme hakkını kazanmıştır. Başta ebedi liderimiz Atatürk olmak üzere, eşitlik mücadelesine katkı sunan herkesi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.

“KADINLAR EŞİT TEMSİL EDİLMİYOR”

“Kadınların bu hakka sahip olmasının üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, eşitlik adına kat etmemiz gereken çok mesafe var. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50 bin 217 muhtarımız var. Bu muhtarların sadece yüzde 2’si kadın” diyen Deveci konuşmasına şöyle devam etti:

“Oysaki biz kadınlar, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Hangi evin tenceresinde et, hangisinde dert pişer, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin düğünü, kimin cenazesi var, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin işsiz çocuğu, kimin borcu var; en iyi muhtarlarımız bilir. Şu bir gerçek ki; kadın muhtarların kapısı, mahalle sakinleri tarafından daha rahat çalınıyor. Sorunlar, kadın duyarlılığı ve yaratıcılığıyla daha kolay çözülüyor. Buna rağmen kadınlar, pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmiyor. Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için, öncelikle ülkeyi yönetenleri değiştirmeliyiz. İlk seçimlerde ‘ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyen zihniyeti sandığa gömmeliyiz.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER