‘Memleketim Antalya 2023’ takvimi tanıtıldı
TURİZMAntalya Tanıtım Vakfı’nın (ATAV), “Antalya’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri” temasıyla hazırlanan “Memleketim Antalya 2023” takviminin tanıtımı, coğrafi işaretli “Antalya Tavşan Yüreği Zeytini”nin yetiştiği Zeytinpark’ta gerçekleştirildi.
Antalya’nın akciğeri Zeytinpark’ta gerçekleştirilen lansmana, Kültür ve Turizm İl Müdürü Candemir Zoroğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege ile yönetim kurulu üyeleri Emir Gündal, Serap Özkan ve çok sayıda basın mensubu katılım sağladı.
ATAV tarafından hazırlanan Memleketim Antalya takviminde, kültürlerin parmak izleri olan coğrafi işaretlere dikkat çekildi. Takvimde; Alanya Avokadosu, Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba, Alanya Muzu, Alanya Yenidünyası, Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli, Antalya Kabak Tatlısı, Antalya Paça Çorbası, Antalya Piyazı, Antalya Serpme Böreği, Antalya Tavşan Yüreği Zeytini, Antalya Turunç Kabuğu Reçeli, Döşemealtı El Halısı, Finike Portakalı, Korkuteli Karyağdı Armudu ve Manavgat Altın Susamı yer alıyor.
Memleketim Antalya takvimi 16 yıldır basılıyor
ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Memleketim Antalya takviminin 16 yıldır hazırlandığına dikkat çekti. Gül Ege, “Antalya için artık gastronominin ivme kazandığı ve hızlanmaya başladığı bir dönemdeyiz. Antalya Tanıtım Vakfı olarak, gelenek haline getirdiğimiz masa takvimlerinde her yıl büyük çaba sarf ederek, kentin bilinmeyen önemli bir değerini tanıtarak veya bilinen değerlerinin algısının yükseltilmesinin adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023’ün teması, Antalya’daki coğrafi işaretli ürünlerimiz. Önemi, geleneksel olarak üretilme metotlarının yanında o toprağa ait özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Örneğin, Avokado her yerde var ama Alanya Avokadosu olması Alanya’nın topraklarında yetişmesinden dolayı, oradaki doğadan aldığı bir oluşumla anılmasıyla gündeme geliyor ve bununla ilgili de coğrafi işaret alabiliyor” dedi.
“Coğrafi işaretlerin önemi yıllar içinde anlaşılacak”
Coğrafi işaretlerin öneminin yıllar içinde daha iyi anlaşılacağının altını çizen Gül Ege, şu şekilde devam etti: “Coğrafi işaretlerin önemini daha hızlı bir şekilde kavramaya başladık. Elimizden kayıp giden coğrafi işaretli ürünlerin bize getirdiği menfaatleri ve aynı zamanda yaşamımıza nasıl etkileri olduğunu gördüğümüz zaman, bunun ne kadar kıymetli bir adım olduğunun farkına varacağız. Antalya’da konu hakkında çalışan kurumlar var. Bize takvimi hazırlarken de destek olan, ürünlerimiz için coğrafi işaret alan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası, Alanya Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası ve Finike İlçesi Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği’ne teşekkür ederiz.”
Hedef: Gastronomi Turizmi ve Agro Turizmi
Masaüstü takvimde her ayda 1 coğrafi işaretli ürünün tanıtıldığını söyleyen Başkan Gül Ege, “Biz bu çalışmayı yaparken Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA)’ndan destek aldık, takvimimizin ön kapağında da YÜCİTA’dan edindiğimiz önsöze yer verdik. Coğrafi işaretli ürünlerde dikkat çekmek istediğimiz bir diğer konu, gastronomi turizmi ve agro turizm” diye konuştu.
Gül Ege, hazırlanan takvimleri her yıl yurt içi ve yurt dışı fuarlarda Antalya’nın tarihi, doğal ve kültürel özelliklerinin tanıtımını sağlamak amacıyla dağıttıklarını ekleyerek, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “7-9 Mart 2023 tarihleri arasında Almanya’da düzenlenen ITB Berlin fuarına katılım sağlayacağız, bu fuarda takvim ilk kez görücüye çıkacak. Her yıl olduğu gibi masaüstü takvimlerimizi birçok kuruma göndereceğiz, aynı zamanda satışa da sunulacak.”
Kültür Ürünleri İhraç Edilecek
Lansmana katılan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Candemir Zoroğlu ise şu ifadelere yer verdi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, bir hedefimiz var. Coğrafi işaretli ürünlerin birçoğu, kültür ürünleri. Hedefimiz, kültür ürünlerinin katma değer ürün olarak ihraç edilmesi. Bu sene 15 milyonun üzerinde ziyaretçimiz var. Antalya’nın coğrafi işaretli ürünlerinin turizm ihracatındaki yeri sınırlı. Bundan dolayı, kurumlarımızla kültür ürünlerinin paketlenmesinden pazarlanmasına kadar çalışmalar yaparak, bölgenin ticareti ve tarımının turizmden daha fazla katma değer sağlaması için faaliyetler gösteriyoruz. “
Tavşan yüreği zeytini ve zeytinden elde edilen zeytinyağının ikram edildiği programda, katılımcılara Memleketim Antalya 2023 takvimi takdim edildi.
İlginizi Çekebilir