‘Lyrbe Antik kenti tahrip ediliyor’
TURİZMTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antik kentin de içinde bulunduğu, yangında zarar gören ormanı ıslah etmesi gereken özel şirketin, Lyrbe Antik Kenti’ni tahrip ettiğini savundu.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Manavgat ilçesindeki Lyrbe Antik Kenti içerisinde kanuna aykırı biçimde açılan yolu TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, “Antik kentin de içinde bulunduğu, yangında zarar gören ormanı ıslah etmesi gereken özel şirket, Lyrbe Antik Kenti’ni tahrip ediyor. Antik kentlerimiz de ormanlarımız gibi sahipsiz” diye konuştu. Yanan ormanların ıslah işlemlerinin özel şirketler yerine orman köylülerine verilmesi gerektiğini dile getiren Budak, “Orman yangınlarına engel olamayan Tarım ve Orman Bakanlığı, orman ıslah işlemlerini de denetlemeyerek kültürel miraslarımızın yok olmasına da göz yumuyor. Side Müze Müdürlüğü tarafından defalarca uyarılmasına rağmen özel şirket hiç oralı olmuyor. Arkeolojik SİT alanının içerisine, hem 800 metre yol yapıyor hem de taşınmaz kültür varlıklarını tahrip ediyor.” dedi.
Lyrbe Antik Kent’in, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 6 Aralık 2010 tarihli kararıyla birinci derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendiğini hatırlatan Budak, şöyle konuştu:
“YANGIN SONRASI ISLAH İŞLEMLERİ DENETLENMİYOR MU?”
“Yangın sonrası ormanda ıslah yapması gereken şirket, Side Müze Müdürlüğü’nün uyarılarına kulak asmıyor. Gerekli hassasiyet gösterilmiyor, arkeolojik sit alanı olan antik kentin içerisine 600-800 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde yol açıyor, iki metrelik derin çukurlar kazıyor. Ayrıca, antik kent içerisinde bulunan taşınmaz kültür varlıklarını da tahrip ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ya denetim yapmıyor ya da bu skandala göz yumuyor. 800 metre yol açılırken görevliler neredeydi?
“ARKEOLOJİK SİT ALANLARINDA İŞ MAKİNESİ KULLANILAMAZ”
Arkeolojik sit alanları içerisinde uygulama yapmak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ilke kararları ile kurala bağlanmıştır. Bu alanlarda, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazıya izin verilmiyor. Müze müdürlüğü ile yapılan toplantılarda orman müdürlüğü yetkililerine kesim çalışmalarının müze müdürlüğü uzman personelinin denetiminde yapılması gerektiği, iş makinesi kullanılmayacağı ve yol yapılamayacağı anlatılmasına rağmen göz göre göre kent yağmalanıyor. Açılan iki metrelik çukurda define arandığı belirtiliyor. Sorumlular ve ihmali olan kamu görevlileri hakkında derhal işlem başlatılmalı ve antik kentin korunması için sıkı tedbirler alınmalıdır”
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti içerisine kanunlara açıkça aykırı biçimde açılan yola yönelik bir soruşturma açılmış mıdır? Sorumlu şirkete yönelik, herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Yanan ormanların ıslahı sırasında, işi alan şirkete yönelik herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapıldıysa, antik kentte gerçekleştirilen kanuna aykırı işlemler neden fark edilememiştir? Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti dışında yangından etkilenen başka kaç tane arkeolojik sit alanı vardır? Bu arkeolojik sit alanlarındaki çalışmaların denetlenmesi sırasında, herhangi bir kanuna aykırı işlem fark edilmiş midir? Fark edildiyse, hangi ceza ve yaptırımlar uygulanmıştır?
İlginizi Çekebilir