© Adalya Medya 2021

‘Kota yüzde 6’ya çıkarılsın’

Engellilerin toplumda dışlandığını belirten Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Rahim Ezgi, “İstihdamdaki mevcut kota yüzde 3-4 civarında. Tam olarak da uygulanamıyor. Kotaların yüzde 6’ya çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

Antalya Altınokta Körler Derneği Başkanı Rahim Ezgi, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Bağımsızlık, Güvenlik Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Attalos Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklamaya dernek üyesi görme engellilerle birlikte gelen Ezgi, yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek çözüm bulunmamasından yakındı. Sorunlarının çözülmemesine bastonlarıyla tepki gösteren görme engelliler, yetkililerden çözüm beklediklerinin altını çizdi.

“UMARIM GELECEKTE KUTLARIZ”

15 Ekim’in 1969 yılından beridir tüm dünyada Beyaz Baston Körler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü olarak anılmakta olduğunu hatırlatan Ezgi, “Aslında içinde bağımsızlık ve güvenlik kavramlarının geçtiği ifadeler bize kutlamayı hatırlatır. Umarım gelecekte kutlanmaktadır ifadesini kullanabiliriz” dedi.

“BAŞLICA SORUNLARIMIZ ERİŞEBİLİRLİK, EĞİTİM VE İSTİHDAM”

15 Ekim’in amacının görme engelliler ile ilgili farkındalık oluşturmak, sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri ortaya koymak olduğunu belirten Ezgi, “Ülkemizde yaklaşık 1 milyon görme engellinin olduğu var sayılmakta. Biz Altınokta Körler Derneği olarak görme engellilerle ilgili başlıca sorunların erişebilirlik, eğitim ve istihdam olduğunu düşünüyoruz. Erişebilirlikle alakalı ortak yaşamların erişebilir olması. Yani kaldırımlarda alışveriş merkezlerinde, hastanelerde sorunsuzca hareket edip işlerimizi görmek istiyoruz. Stadyumlar, konser salonlarına, spor salonlarına, parklara rahatlıkça ulaşıp faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.

“SAMİMİYET İSTİYORUZ”

“Bunların hepsi mümkün. Sadece bunların yapım aşamasında Birleşmiş Milletlerin ortaya koyduğu evrensel tasarım kriterlerine uyulması yeterli olacaktır” diyen Ezgi, şunları dile getirdi:

“Ayrıca görme engellilerin hayatını ciddi bir şekilde kolaylaştıran teknolojik yazılım ve donanımlardan devletin her türlü vergiyi kaldırmasını talep ediyoruz. Toplu ulaşımda sesli sinyalizasyonların aktif olarak çalışması hususunda yerel yönetimlerin samimi olmasını istiyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği istiyoruz. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, görme engellilerin okuduğu okullara, görme engellilerin kullandığı materyallerin eğitim öğretim yılı başlamadan tedarik edilmesini, ortaya çıkacak diğer ihtiyaçların da engelli olmayan öğrencilerle arayı açmayacak şekilde kısa sürede tedarik edilmesini istiyoruz. İstihdamda kotaların artırılmasını yerel yönetim ile özel sektörün engelli istihdamını desteklemesini talep ediyoruz. Kamuda çalışan görme engelliler için erişebilir teknik desteğin sağlanarak oralarda fazlalık değil faydalı bireyler olarak görülmesini istiyoruz. İstihdamdaki mevcut kota yüzde 3-4 civarında. Tam olarak da uygulanamıyor. Kotaların yüzde 6’ya çıkarılmasını istiyoruz. Yerel yönetimlerle özel sektörün engelli istihdamında inisiyatif almasını talep ediyoruz.”

“TOPLUMDAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

Toplumdan birlikte yaşam haklarına, kardeşlik hukukuna riayet etmesini ve duyarlılık beklediklerini kaydeden Ezgi, “Alanlar, toplumun olduğu kadar bizim de yaşam alanımız. Bastonlarımıza bile dikkat etmeyenler var ve bastonlarımıza çarparak eğilmesine sebep oluyorlar. Bastonları temin etmek o kadar kolay değil” dedi. Ezgi, toplumdan duyarlılık beklediklerinin altını çizdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER