© Adalya Medya 2021

Kömür ocağı tepkisi

Korkuteli’nin Dereköy mevkiinde açılması planlanan kömür ocağına karşı meslek odası başkanlarının katılımı ile Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda panel gerçekleştirildi.

ASMO’da Moderatörlüğünü Jeoloji Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ‘in yaptığı Korkuteli kömür ocağı konulu panel düzenlendi.

ASMO toplantı salonunda Korkuteli Dereköy’de Turkuaz Linyit Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nin işletme yapmayı planladığı kömür ocağına karşı oda başkanları panel gerçekleştirdi. Panelde İl Kordinasyon Kurulu ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, Maden Mühendisleri Odası Antalya Temsilcisi Ali Balcı, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik,  Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Tuncay Koç bilgilendirme yaptı.

'Barajlar artık su tutmuyor'

Korkuteli Dereköy’e yapılacak olan madenin çevreye olan tahribatı konuşulduğu panelde Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO)Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ilk konuşmayı gerçekleştirdi. İklim değişikliğinin doğaya verdiği tahribattan söz eden Başkan Çeltik, “2100 yılına kadar yağışlar yüzde 20 azalacak, sıcaklık artacak ve topraktaki nem miktarı azalacak. Göller yöresindeyiz. Yaklaşık 50 yıla kadar problem yok ama 60 gölün yarısı kurumuş durumda. Yarısından çok daha fazlası da hacmini kaybetmiş. Antalya tarım turizm kenti, Korkuteli de bir tarım kenti. Havasıyla ve tarımıyla ön plana çıkan aynı zamanda Antalya’nın yaylası. Önümüzdeki dönemde Antalya’nın nüfusu iki kat artacak. Korkuteli’nin nüfusunun da iki kat artacağını biz biliyoruz. Şöyle ki kömür yapılacak havzaya bakınca 19 ilçe içerisinde mevcut durumu en kötüye giden su açısından Korkuteli. Artık barajımız eskisi kadar su tutmuyor. İçi  kum ve çakıl dolduğundan yeteri kadar su yok”  diye konuştu.

“Konunun takipçisi olacağız”

Korkuteli Dereköy’de yapılması planlanan kömür ocağının açık işletme yöntemiyle açılacağını hatırlatan Maden Mühendisleri Odası Antalya Temsilcisi Ali Balcı ise “Açık ocak işletmeciliğinin en büyük çevresel sorunu tozdur. Bu tozla çok iyi mücadele edilmesi lazım. Şirket bununla ilgili sulama yapacağını ve bu şekilde mücadele edeceğini söylüyor. 60 ton su kullanacaklarını söylüyorlar. Ama bu yeterli olmayacaktır. Konunu takipçisi olacağız

Örtü kazı esnasında sahaya girmeden önce tarım toprağı diye adlandırdığımız en üstteki malzeme var. Bu toprağın alt toprağa karıştırılmadan ayrı bir yerde muhafaza edilmesi lazım” dedi.

“ Birini yaparken diğerini bozmayın”

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş rapora tepki gösterdiklerini dile getirerek, “Biz daha önceki Turkuaz Madencilik tarafından yapılan ‘ÇED raporu gerekli değildir’ raporuna şeklindeki karara tepki göstermiştik. Buna da dava açılmıştı ve yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Taraf mıyız diye sorarsanız? ‘Evet’ tarafız. Tarafımız tarım topraklarının korunması su kaynaklarının korunması, tarımsal üretimin geliştirilmesi. Dolayısıyla katılmamızın sebebi de budur. Enerji olmasın mı diyoruz? ‘Hayır’ enerji olsun. Şu içinde bulunduğumuz bin yılın üç tane temel sıkıntısı var. Bir tanesi enerji, gıda ve su güvencesidir. Bizim söylediğimiz birini yaparken diğerini bozmayın” diye konuştu.

“Kömür madenleri açmamamız lazım”

İl Kordinasyon Kurulu ve Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, Kömür madeninin ekosistemi tamamen tahrip ettiğini aktararak,  “Antalya da kömür madenin açılmasından vazgeçilmesi gerekir.  Antalya tarım ve turizm başkenti diye övündüğümüz bir kent, bu kentte biz kömür madeni açmaya çalışıyoruz. Sayın Vali’nin bir gazete bir yazısı çıktı. Vali diyor ki; Her yerde çıkabilen madenleri iki yüz yıl Antalya’da çıkarmayalım. Evet, aynı fikirdeyiz. Çıkarmayalım. Açık kömür işletmeciliği kocaman bir alan teşkil ediyor. Üzerindeki ekosistemi tamamen tahrip oluyor. Ağaç varsa ağaç kesiliyor. Tarım varsa tarım yapılamaz hale geliyor. Orada birçok canlı yaşıyor. Madenciliğin yapılması bu yaşam alanlarından gitmesi demek” ifadelerini kullandı.

‘ÇED yapmak zorunludur’

Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarından Tuncay Koç,  Toprak Koruma Kurulu kararı Tarım ve Orman Bakanlığı’nca onaylanmadan ‘ÇED gerekli değildir’ kararına ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Çevresel etki değerlendirme raporlarına ortaya konulur. Buna ilişkin de bir rapor yapılmış o yönetmelikle birlikte çeşitli sınıflandırmalar yapılmıştır. Antalya da ise en çok karşılaştığımız olay taş ve mermer ocaklarıdır. Rapor 25 hektarın üstündeki mermer taş ocakları işletmelerine ÇED yapmak zorunludur” dedi.

‘Bu tarım biz olmadığımız sürece yok olur’

Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp’te konuyla ilgili görüşlerini dile getirerek, “ Bu tarım yok olursa evinize nasıl gıda götüreceksiniz 90 milyon insanı besleyelim diyoruz. Meyvesiyle, tarımıyla, örtü altıyla Türkiye’mizi besleyelim diyoruz. Hem de kömür ocağı açalım, maden ocağı açalım diyoruz. Buradan Ankara’ya sesleniyorum. Antalya’mızı tarımda turizmde bir numara yapalım. Bu tarım biz olmadığımız sürece yok olur”dedi. Korkuteli Dereköy Muhtarı Taner Yaşa ise kömür ocağına karşı olduklarını dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER