© Adalya Medya 2021

Kombi bakımının tam zamanı

Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof.Dr. İbrahim Atmaca, doğal gazın verimli ve güvenli kullanımı için var olan sistemlerde kombi ve kazanların yıllık bakımlarının yaptırılmasının önemine vurgu yaptı.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yakın zamanda başlayacak ısıtma ihtiyacı için bireysel kombi ya da merkezi kazan sistemlerinin devreye alınacağını belirterek, “Enerji maliyetlerinin geçtiğimiz yıllara nazaran katlanarak arttığı düşünüldüğünde tasarruflu ve güvenli kullanım için cihaz bakımlarının bugünlerde yaptırılması son derece önemlidir. Sistemlere yaptırılacak bakım ile verimlilik ve güvenli kullanımı sağlamak mümkündür” dedi.

Kombi bakımları ihmal edilmemeli…

Bireysel ısıtma kullanılıyorsa doğalgazın verimli kullanımı için önceliğin var olan sistemlerde kombilerin yıllık bakımlarının yaptırılması olduğunun altını çizerek, “Bir kombinin kalbi, içerisinde bulunan eşanjördür. Eşanjörde; yanma sonucu oluşan sıcak duman gazından, ısıtmada radyatörlere giden suya ısı geçişi gerçekleşmektedir. Kombi içerisinde mevcut eşanjörün duman gazı ve su tarafının yapılacak bakımlarda temizliği, yakıt ısısının suya aktarımı için son derece önemlidir. Sularımızın sert ve kireçli olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda eşanjörün su tarafı yüzeyleri kireç ile kaplanabilmektedir. Eşanjörün gaz tarafı da çeşitli partiküller ile kaplanıp yanmış gazın ısısının suya geçişini engelleyebilmektedir. Eşanjörü temizlenmemiş bir kombi, yakıtın enerjisinin yeteri miktarda suya aktarılmadan bacadan atılması yani verimsiz kullanılması anlamı taşıyacaktır. Tüm bu yüzeylerin bakımlar sırasında dikkatlice kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Yapılacak bu bakım sadece doğalgazın verimli kullanımına neden olmayacak aynı zamanda kombide oluşabilecek arızaların önüne geçilecek, bütün bunların yanı sıra kombi güvenlik tertibatının çalışır vaziyette tutulmasını da sağlanacaktır” diye konuştu.

Bakımlı kazan verimli kazandır…

Atmaca, merkezi ısıtma sistemi olan apartmanlarda özellikle yaz mevsimi boyunca çalışmayan kazanların yakın zamanda devreye alınmadan hem bakımlarının hem de periyodik kontrollerinin yaptırılması gerektiğini ifade ederek, “Tıpkı asansörlerde olduğu gibi kazan gibi basınçlı kapların da düzenli bakımları yaptırılmalıdır. Özellikle merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan kazan borularında herhangi bir delinme ya da bu boru yüzeylerinde herhangi bir kirlenme olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Bilindiği üzere kazanda yakıttan alınan enerji duman gazı ile ısıtma suyuna aktarılmaktadır. Aynı kombide olduğu gibi kullanılan suyun sertliği nedeniyle boru yüzeyleri kazan taşı dediğimiz kireç ile kaplı ise, yakıtın enerjisini suya yeterli derecede aktaramadan bacadan sıcak gazı tahliye etmiş oluruz. Boruları üzerinde kireç taşı oluşmuş bir kazanda takribi yüzde 5 verim kaybı yaşandığını biliyoruz. Yine yakıtın yanarak duman gazının aktığı tarafta da enerji aktarım yüzeyleri kül, kurum, partiküllerce kaplanıp ısı aktarım kaybına neden olabiliyor. Yapılacak bakımlarda kazanda enerjinin duman gazından suya aktarıldığı bu yüzeylerin kontrolü ciddi mertebede enerji ekonomisi sağlatacak niteliktedir. Isıtma sezonu başlamadan önce yapılmasını tavsiye ettiğimiz bu bakımlarda, beklenmeyen basınç yükselmelerinde güvenlik tertibatı olarak yer alan emniyet ventilleri ve diğer emniyet elemanlarının da çalışır vaziyette olduğu muhakkak kontrol edilmelidir” şeklinde konuştu.

Kazanlar için periyodik kontrol de şart…

Atmaca, bakımların yanı sıra kazanların periyodik kontrollerinin de yılda bir kez akredite bir kuruluşa yaptırılması gerektiğini aktaran Atmaca, “Bu testlerde kazan basınçlandırılarak herhangi bir deformasyon, sızdırma, korozyon, aşınma, çatlak veya bağlantı sorunlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. Yine bu periyodik kontrollerde, kazanda olması gereken ancak bulunmayan herhangi bir emniyet sisteminin olup olmadığı da gözden geçirilmektedir. Böylelikle bakım sırasında gözden kaçabilecek herhangi bir durum bu periyodik kontrollerde tespit edilebilmektedir. Yılda bir kez yaptırılması gereken bu periyodik kontrollerin, iş     ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereği kazanın uzun süre kullanılmayıp tekrar devreye alınması durumunda da muhakkak yaptırılması gerekmektedir. Endüstriyel tesislerde bu kontrollerin yapıldığını gözlemlesek de özellikle apartmanlarda kullanılan merkezi ısıtma sistemi kazanlarında bu periyodik kontroller maalesef unutulabilmektedir. Uzun süredir çalışmayan ve ısıtma mevsiminin yaklaşması ile tekrar kullanılacak bu kazanların periyodik kontrollerinin bu günlerde muhakkak yaptırılmasını öneriyoruz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER