© Adalya Medya 2021

‘Keşke her denetim asansör gibi olsa’

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof.Dr.İbrahim Atmaca, “Binanın tüm sistematiğini denetleyen bir prosedür olsa bugün yaşadığımız acıları ve çektiğimiz sıkıntıları belki de hiç yaşamayız. Bu nedenle asansör denetimi örnek bir mekanizma diye düşünüyorum” dedi.

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Antalya’nın Muratpaşa İlçesi’nde bulunan binasında bir basın toplantısı düzenledi. ‘Enerjini Yenile Konforu Yaşa’ mottosuyla yapılacak Ulusal İklimlendirme Kongresi ve Antalya 2. Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri Fuarı ile alakalı bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda Başkan İbrahim Atmaca önemli açıklamalarda bulundu.

Toplantıda konuşan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, “Yapılan çalışmalar sonucunda plan ve programı tamamlanan Ulusal İklimlendirme Kongresi – İKLİM 2024 ve Antalya 2. Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri Fuarı – HOTEL TECH fuarlarının eş zamanlı olarak 11-14 Aralık 2024 tarihlerinde ANFAŞ Fuar Merkezinde gerçekleştirilecektir. Makine Mühendisleri Odası adına Antalya Şube sekretaryasında organize edilen Ulusal İklimlendirme Kongresi-İKLİM 2024 kapsamında 9 ayrı oturumda toplam 30 bilimsel bildiri sunulacak, ayrıca günümüzün yaygın teknolojisi olan ısı pompaları konusunda özel bir panel gerçekleştirilecektir.  Plan-T Fuarcılık organizasyonunda gerçekleştirilecek olan Antalya 2. Otel Teknik Ekipman ve Malzemeleri Fuarı – HOTEL TECH  kapsamında ise otel ve tatil köyleri, toplu konutlar, hastaneler, okullar, kamu kurumları ve yurtlar gibi geniş bir yelpazedeki binalar için kritik öneme sahip olan iklimlendirme, havalandırma, ısıtma ve soğutma, aydınlatma ve enerji, arıtma, havuz uygulamaları, yapı malzemeleri, otomasyon, asansör, ve güvenlik gibi temel teknik malzemelerin dünya çapında tanınan markaları tarafından açılan stantlar ile ürünler sergilenecektir” dedi.

ENERJİNİ YENİLE KONFORU YAŞA

“Günümüzde, bir ortamda ısıl konfor şartlarının sağlanmasının yanı sıra temiz bir iç ortam havasının temini de iklimlendirme sisteminden beklenenler arasında yer almaktadır” diyen Başkan İbrahim Atmaca, “Bütün bunların yanı sıra sistemlerin enerji verimli ve yenilenebilir enerji kullanımı ile düşük karbon salınımlı olması da son derece önemlidir. Bu kapsamda iklimlendirme sistemlerinde arzu edilen konfor, temiz hava ve enerji verimli çalışma doğrultusunda Kongremizde “Enerjiyi Yenile, Karbonu Sıfırla, Konforu Yaşa!” ana teması ile yola çıkılmıştır” diye konuştu.

ZENGİN BİR İÇERİK SUNULACAK

Fuar ve kongrenin yapılma amacı hakkında da değerlendirmelerde bulunan İbrahim Atmaca, “İklimlendirme Kongresinde amaç; Oda, üniversite, sanayi, proje müellifi, uygulayıcı, yatırımcı, işletmeci ve kullanıcıları bir araya getirmek, teknolojik yenilikleri ve çağdaş uygulamaları ülkemize kazandırmak, henüz uygulamaya geçmemiş teknolojileri sektöre aktarmak, geliştirmek ve yaygın biçimde kullanıma sunmak olarak belirlenmiştir. Odamız yönetmelikleri doğrultusunda düzenleme, yürütme ve bilim kurulları oluşturulmuş, sekretaryamıza ulaşan bildiriler hassasiyetle değerlendirilerek çalışmalar tamamlanmış ve seçilen bildiriler ile kongre programı hazırlanmış ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Kongremiz, ülkemizde turizm, inşaat, otomotiv, tarım, sağlık vb. birçok sektörde yoğun olarak kullanılan iklimlendirme sistemleri hakkında konunun tüm boyutlarıyla tartışılması amacıyla ilgili kesimleri bir araya getirecektir. Bu kapsamda bilgi ve deneyime sahip konusunda uzman bilim insanı ve meslektaşlarımızın aktaracağı, iklimlendirme sistem ve teknolojileri, projelendirilmesi, uygulanması ve uygulamadaki aksaklıklar ile bunların giderilmesi, işletilmeleri ve bu süreçte kullanımı zorunlu bakım teknolojileri yanı sıra sistemler ile ilgili güncel yapay zekâ uygulamaları hususunda güncel bilgileri içeren zengin bir içerik hazırlanmıştır. Özellikle iklimlendirme sistem ve teknolojilerindeki son eğilimler kapsamlı bir şekilde tartışılacaktır. Kongrede sunulan bildiriler ve oturumlar sonucu ortaya çıkan görüş ve öneriler bir sonuç bildirisi ile kamuoyuna ayrıca duyurulacaktır” dedi.

HEDEF SIFIR ENERJİLİ BİNA

Başkan İbrahim Atmaca, “ Herkes karbon salınımlarını azaltmayı hedeflediğini veya karbon salınımı sonrasında ortaya çıkacak sonuçları konuşuyor. Ancak böyle bir geleceğe gitmemek için neler yapılması gerektiğini konuşmuyorlar. Biz bu kongrede bunu konuşacağız. Bu bağlamda Karbon salınımını bina sektöründe azaltmak istiyorsak fuarda sergilenen teknolojileri yaygınlaştırmalıyız. Bunun yanında aynı fuarı önümüzdeki sene de yapmak için çalışmalara şimdiden başladık. 2025 yılı için de 3. fuar şu anda hazırlanıyor. Bu kapsamda yapılacak sempozyumla sıfır enerjili binaları tartışmak istiyoruz. 2025 hedefimiz bu. Bunun ile ilgili de çalışmalar yapıyoruz” dedi.

SANAYİDE ŞANSLIYIZ

Sanayi tesislerindeki karbon salınımı ve enerji tüketimi konusunda da konuşan Profesör Doktor İbrahim Atmaca, “ En şanslı olduğumuz konu sanayi. Bir malın üretiminde en büyük girdi kalemi enerjidir. Sanayi kuruluşları da pazarda rekabetçi olabilmek adına enerji verimliliği uygulamalarını alıyorlar. Almak zorunda kalıyorlar. Binalarda karbon vergisi çıkacağı da söylendi. Bu anlamda maliyeti düşürmek isteyen sanayici hemen kendini buna adapte etti. Bu konuda şanslıyız” diye konuştu.

TARIMA ISI POMPASI ÖNERİSİ

“Tarımda enerji verimliliği sanayiye göre biraz daha sorunlu” diyen başkan İbrahim Atmaca, “Tarımda enerji konusu daha az kontrol edilebilir ve daha az denetlenebilir durumda. Örtü altı tarımda kazan yakarak ısı elde etmek yerine dış havayı kullanarak sıcaklık elde etmek çok daha mantıklı. Tarımda enerji desteği denildiğinde akla ilk gelen şey güneş enerji panelleri oluyor. Ancak verimli bir toprağı ya da ışık alması gereken serayı panel ile kapatmak pek mantıklı değil. O yüzden ısı pompalarını öneriyoruz” dedi.

BİNALAR SORUN TEŞKİL EDİYOR

Tarıma ve sanayi sektörüne kıyasla binalardaki enerji verimliliği ve karbon salınımının daha büyük problem olabileceğine inandığını söyleyen Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Profesör Doktor İbrahim Atmaca,” En kontrolsüz sektörlerden birisi ise bina sektörü. Dünyada da bu durum maalesef böyle. Binalardaki enerji verimliliği ve karbon salınımı kontrol edilip denetlenmiyor” ifadelerini kullandı.

OTELLERDE YETERİ KADAR MÜHENDİS YOK

Başkan Atmaca, “Otel ve turizm sektöründe yeteri kadar mühendis istihdam edilmediğini görüyoruz. Teknik alt yapı veya sistemsel düzenler var. Ama bunları uygulayacak bilgili ve yetkili personel sayısında ciddi bir eksiklik var. Otellerde yer alan teknik personeller var. Ancak bunları yönetecek yetkin bir mühendis olmadıkça enerji verimliliği sistemlerinin randımanlı çalışması çok zor. Üstüne üstelik hala da turizmde mühendis istihdamı azalmaya devam ediyor” dedi.

KEŞKE HER DENETİM ASANSÖR GİBİ OLSA

Asansör denetimlerinin sistemi gereği oldukça sağlıklı olduğuna dikkat çeken Atmaca, “Keşke bütün binalar asansör gibi denetlense. Binalardaki en kolay konulardan birisi asansör denetimi. Uzman bir mühendis tarafından, imza yetkisi alan bir kişi tarafından ön onay alınıyor. Bundan sonra binanın daha iskan aşamasında akredite kuruluşun mühendisi geliyor ve binaya uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Bu da yetmiyor yılda bir kez yine yetkin bir mühendis kontrol ediyor. Aslında binanın tüm sistematiğini denetleyen bir prosedür olsa bugün yaşadığımız acıları ve çektiğimiz sıkıntıları belki de hiç yaşamayız. Bu nedenle asansör denetimi örnek bir mekanizma diye düşünüyorum” dedi.

ASANSÖR KAZALARI NEDEN ARTTI?

Son aylarda artan asansör kazalarının sebeplerini açıklayan Başkan Atmaca, “Asansör kazaları duymaya başladık. Bunun iki nedeni var. İkisi de ekonomik. Birincisi malzeme kalitelerinin düşmesi ikincisi ise bakımcıların kontrollerinin sıklığı ve kontrollerin kalitesinin düşmesi. Bu ikisinin nedeni ekonomik. Ekonomik sıkıntılar olduğu için bakımlar aksayabiliyor. Asansör firması maliyet düşüncesi ile daha kalitesiz malzeme kullanabiliyor. Ayrıca personel gider sebebiyle bakım personelleri azalıyor ve iş yükü artan personel kaliteli bir denetim gerçekleştiremiyor” dedi.

HALKA AÇIK OLACAK

 Fuarın halka açık olduğunu ve bütün vatandaşları beklediklerini ifade ederek sözlerini sonlandıran Başkan İbrahim Atmaca, “ Dünya çapında tanınan markalar tarafından açılan stantlarda sergilenen teknik malzemeler, kongre katılımcılarının yanı sıra fuara katılan firmalar ve profesyonel ziyaretçiler için en güncel bilgi ve teknolojilere erişim imkânı sunacaktır. Fuar kapsamda sunulacak en güncel bilgi ve teknolojilerin, katılımcıların yapacakları çalışmalarda bir adım öne geçmelerini sağlayacak eşsiz fırsatlar sunacağına inanıyoruz. Teknoloji ve bilgi dolu bir deneyimin yaşanacağı Kongre ve Fuarımızda sektördeki tüm profesyonelleri ağırlamaktan büyük bir onur duyacağız. İlgi duyan herkesi, en son yeniliklerin sergileneceği, sektörün önde gelen uzmanlarının bir araya geleceği bu heyecan verici etkinliğimize katılım için 11-14 Aralık 2024 tarihlerinde ANFAŞ Fuar Merkezine bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER