© Adalya Medya 2021

‘Kaya’dan teşvik çağrısı’

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, üniversiteyi kazanan öğrencilerin barınma yüzünden üniversiteye gidemediğini belirterek, “Özel sektöre teşvikler vererek ekonomik durumu ne olursa olsun her öğrenciye hitap edecek özel yurtlar inşa ettirilmesi çağrısında bulunurken, öğrenci kredisinin ise 1250 liradan 2500TL’ye çıkarılması gerektiğini savundu.

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, her eğitim öğretim döneminin başında üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununa temas etti. İyi parti İl ve İlçe Teşkilatı mensupları ile Akdeniz Üniversitesi giriş kapısı önünde basın açıklaması yapan Kaya, her geçen gün daha da derinleşen bir barınma krizi olduğunu belirterek, “Üniversitelerimizin yeni eğitim yılı başlamak üzere. 2 Ekim’de üniversitelerde dersler başlayacak. Ancak birkaç sene önce üniversite öğrencisi olmuş ama bugün artan fiyatlar ve kiralar nedeniyle eğitimine ara vermek, eğitiminden kopmak durumunda kalan gençlerimiz var” dedi.

Aykut Kaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2023 yılının ikinci yarısına girerken, ülkemiz ciddi bir ekonomik krizle ve enflasyon sorunuyla karşı karşıya. Özelikle büyükşehirlerimizde her geçen gün daha da derinleşen bir “barınma krizi” var.

Antalya'mız ise bu krizin merkezlerinden biri. Ülke genelinde astronomik bir şekilde artan kira fiyatları, yabancıya kontrolsüz ve plansız konut satışı Antalyamızda tamamen kontrolden çıkmış durumda. Antalyalı birçok yurttaşımız uzun yıllar boyunca yaşadıkları semtleri, ev kiralarını ödeyemedikleri için terk ediyorlar. Devlet memurlar gelmekten imtina ediyorlar

Önlisans ve Lisans düzeyinde üniversitede eğitim gören 2 milyon 800 bin öğrenci var. Yeni kayıt yaptıracak 900 bin öğrenci ile bu sayı 3 milyon 700 bin olacak. Gençlerimiz büyük bir heyecan ve ümitle üniversite kazandılar ama şimdi daha büyük bir endişe içindeler.

Şimdi sizlerin huzurunda soruyorum KYK yurduna yerleşemeyen öğrenciler, yurt bulamayan öğrenciler ne yapacak? Ekonomik durumu biraz iyi olan ailelerin çocukları birleşerek ev kiralayacaklar. Yurt bulamayan ekonomik durumu iyi olmayan öğrenciler değişik amaç ve hedefleri olan grupların denetime giriyorlar. Fikren ve zihnen istismara açık hale geliyor.

KYK ya da özel bir yurt bulamayan öğrenci 3-4 arkadaşıyla birleşip bir ev tutalım dese, bu sefer faturalar, ev kirası, yemek, ulaşım masrafları derken aylık ortalama bir asgari ücret kadar harcaması oluyor.  Konumuna ve oda büyüklüğüne göre ayda 3000 TL’den başlayıp 15000 TL’ye çıkan fiyatlar isteniyor özel öğrenci yurtları için. Orta halli bir özel yurt en az 10 bin TL. Maaş kadar kira veriliyor Antalya’da. Antalya’da üniversite öğrencileri 4 kişi bir araya gelip bodrum katta, güneş görmeyen bir ev tutsunlar, böyle 100 m2 bir evin kirası Antalya’da ortalama 14290 TL. Bakın, 4 öğrenci bir evi paylaşsa dahi Antalya’daki üniversite öğrencilerinin ortalama 3572 TL kira ödemesi olacak. Buna faturalar, diğer konut giderleri dahil değil, sadece kira. 1250 TL kredi neye yetecek? 

Devlet bursları, gelir düzeyi düşük ailesi olan öğrencilere veriliyor. Burslu öğrenci aileden gelecek bir para olmadığı için ne yapacak? Kendi evini geçindiremeyen aileler başka bir şehirde yaşayan evladına nasıl para yollayacak? Türkiye’nin yarısı asgari ücretle çalışıyor, anne ve babanın asgari ücretle ayda 23 bin lira kazandığı bir aile, şehir dışında yaşayan evladına 6-7 bin TL gönderebilir mi? Gönderse kalan 16-17 bin TL ile geçinebilir mi? Bakanlara, iktidar vekili arkadaşımıza soruyorum ayda 16-17 bin TL ile geçinebilir misiniz?

Gençler üniversiteyi kazansa da gidemiyor. Geçen yıl 105 bin 772 üniversite öğrencisi üniversiteye kayıt hakkı kazanmasına rağmen ekonomik imkânsızlık nedeni ile kayıt yaptıramadı. Bu sene bu sayının daha da artması bekleniyor. Üniversiteye gitse geçim sıkıntısından okuyamıyor, Üniversiteyi bitirse iş bulamıyor, iş bulsa asgari ücrete mecbur bırakılıyor, bir de üstüne KYK kredi borcunu ödemesi isteniyor!

İYİ Parti olarak, öğrencilerin kredi borçlarını sosyal sorumluluk projelerinde çalışarak ödeyebileceği bir mekanizma tasarlamış, önermiştik. Bu sisteme göre öğrenciler mezun olduktan sonra, uygun koşullar ile kredi borçlarının en az %10’unu nakit olarak geri ödüyorlar. Kalan miktarı ise makul bir sürede, hafta en fazla bir gün, 2-3 saat sosyal sorumluluk projelerinde çalışarak ödemiş sayılıyorlar. Örneğin öğretmenlik bölümlerinden yeni mezun olmuş 25 bin TL kredi borcu olan Ayşe’yi düşünelim. Ayşe iş bulduktan 2 yıl sonra, 36 ay vade ile 25 bin TL’nin %10’u olan 2500 TL’yi ay ay ödüyor. Kalan 22,500 TL’yi ise 6 ay boyunca, hafta sonlarında en fazla 2-3 saat, bulunduğu ildeki öğrencilere satranç öğreterek geçiriyor. Böylece hem toplumsal dayanışma artıyor hem KYK borçları rahatça ödeniyor hem de toplumda gönüllülük bilinci yaygınlaşıyor. Bu projeyi gelin uygulamaya koyalım. Gelin öğrencilere af çıkarmak yerine onlardan para istemek yerine bu projeyi uygulayalım.

Buradan çağrıda bulunuyor, çözüm önerimizi sunuyorum, kamu malıdır isteyen alsın kullansın:

1-      Gençlik ve Spor Bakanlığı yurt inşaatları tamamlanana kadar bina kiralama yoluna giderek barınma sorununu çözümü noktasında adım atılmalı

2-      Özel sektöre teşvikler vererek ekonomik durumu ne olursa olsun her öğrenciye hitap edecek özel yurtlar inşa ettirmeli. KYK yurtlarında ile özel yurtlarda aynı ve yüksek yaşam standardı ve makul fiyat standardı getirilmeli. Teşvik, düzenleme ve denetimlerle velilere güven telkin edecek şekilde özel yurtlar yapılmalı.

3-      1250 TL olan kredi ve burs mutlaka 2500TL’ye çıkarılmalı

4-      KYK yurduna yerleşemeyen öğrencilere kira yardımı olarak aylık barınma desteği sağlanmalı.

5-      Acil olarak KYK yurtlarının koşulları ve yaşam şartları iyileştirilmeli

6-      Yerel seçimler yaklaşıyor, yalnızca Antalya değil tüm belediye başkan adaylarına çağrıda bulunuyorum. Toplu taşıma ücretlerinin üniversite öğrencileri için ücretsiz yapılmasını, internetin sınırsız limitsiz olmasını seçim vaatleri arasına koysunlar.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER