© Adalya Medya 2021

Kalp kaynaklı ölümler arttı

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, her yıl 20 milyondan fazla insanın kalp hastalığından dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.

12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, kalp ve damar hastalıklarına bağlı kayıpların, tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 30’una karşılık geldiğini söyledi. Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Gelecekte bu sayı ve ölümler arasındaki oranın giderek artacağı tahmin edilmekte” diyerek risk altında bulunan kişileri uyardı.

ERKEKLER DAHA FAZLA RİSK ALTINDA

Kalp hastalıklarının anne karnında başlayabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Okutan, kalp rahatsızlığı bulunan hastaların dörtte birinin, hastalığının farkında olmadan hayatlarını kaybettiğini söyledi. Prof. Okutan, “Erkek cinsiyetinde risk daha fazla. Eskiden bu yaş 40’ın üzerindeydi. Ama risk faktörü erkeklerde 30’lu yaşlara kadar düştü. Bunun nedeni egzersiz ve günlük hareketin son derece azalmış olmasıdır. Sigara, kan yağlarının yüksek olması gibi etkenler de kalp hastalığı riskini arttırıyor. Bu risk faktörlerini gözden geçirip mutlaka kalple ilgili muayene olmak gerekir” diyerek uyarılarda bulundu.

GÜNLÜK YÜRÜYÜŞLER KALP HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

Kadınlarda menopozla birlikte kalp hastalığı riskinin arttığını söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Okutan, bu döneme kadar kadınlarda hormonların kalp riskine karşı koruma sağladığını söyledi. Yürürken kalbi ağrıyan bir kişinin biraz dinlendikten sonra ağrısının geçmesi üzerine normal hayatına döndüğünü, ancak bunun bir kalp sorunu belirtisi olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Okutan sözlerine şöyle devam etti: “Günlük olarak en az 30 ila 60 dakika yürüyüş yapılması gerekmektedir. Günlük yürüyüşler, kalp hastalıklarını yüzde 20 oranında önleyebilmektedir.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER