© Adalya Medya 2021

İhracatta yatırım göçü

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Çavuşoğlu, İşletmesi Katarlı bir firmaya verilen Antalya limanı ile ilgili, “İhracatçımızın çoğu limanı hiç kullanmıyor. Bazı firmalarımız şehrimizi terk etmeye yatırımlarını Mersin, Adana illerine kaydırdı” dedi.

2,5 milyon dolarlık ihracat

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) 2021 yılı ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısı, Akra Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu’nun yanı sıra yönetim kurulu üyeleri de katıldı.  BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Antalya, Burdur ve Isparta'nın çok ciddi bir ihracat rekoruna imza attığını belirterek, 2 milyar 538 milyon dolarlık ciddi bir rakamı Antalya, Isparta, Burdur olarak gerçekleştirdiklerini açıkladı.

İhracat gerçekleştiren ülkelerle ilgili konuşan Çavuşoğlu, “Bölgemizden ihracat gerçekleştirilen ülkelere bakacak olursak; Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 159 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdik. Çin, 2020 yılına oranla yüzde 31,24 oranında artış ve 284 milyon 193 bin 487 dolar ile en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke. İkinci sırada yüzde 21,58 oranında artış ve 207 milyon 698 bin 824 dolar ihracatla Almanya yer alıyor. Üçüncü sırada yüzde 21,31 oranında artış ve 176 milyon 114 bin 688 dolar ihracatla Rusya yer alıyor. Rusya her şeye rağmen en önemli pazarlarımız arasında yer almaya devam ediyor.  Listemizin dördüncü sırasında son dönemde sergilediği yükseliş ile dikkat çeken Özbekistan yer alıyor. Özbekistan’a yüzde 72,45 oranında artış ile 148 milyon 611 bin 575 dolar ihracat gerçekleştirildi. En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz beşinci ülke ise yüzde 32,22 oranında artış ve 103 milyon 86 bin 697 dolar ihracatla Amerika Birleşik Devletleri” dedi. Ekonomik krizin sektörü nasıl etkilediğini anlatan Çavuşoğlu, “Çok hareketli günler geçiriyoruz. Ankara’da bir toplantıdaydık dün 5-6 saat kurlardan uzak durunca bir eksiklik hissettik. O kadar hızlı değişiyor ki kur. Ani yükselişler ve düşüşlerle ciddi zararlar oluştu. Bankacılık anlamanda sektörümüz oldukça zor günler yaşıyor. Bankacılık anlamanda faizler artış eğiliminde” diye konuştu. 

‘Katar’a çok fazla enerjimizi tüketmeyelim’

Türkiye’nin Katar ile olan ticari ilişkilerine de temas eden Ümit Mirza Çavuşoğlu, Katar’ın nüfusu 3 milyon ve yaklaşık 300 bin civarı Katarlı var. Ülkede 2 milyon 700 bin yabancı yaşıyor. Bunların içinde yaşayış olarak en iyi durumda olanlar benim gidiş gelişlerimde gördüğüm Türkler, onun haricinde Hintliler ve çok geri kalmış ülkelerin insanları var. 2 milyon 700 binin yüzde 90’ı maraba düzeyinde. Beklenti anlamında 300-350 bin kişi için ihracat söz konusu. Biz ihracatçıların olarak Katar’la ihracat yapıp zirvelere çıkacağız gibi bir beklentisi yok. Bütün gücümüzü oraya verecek kadar da değil. Dünyanın tamamı Katar’da ciddi bir para birikimi olduğu için orada rekabet de çok zor. Bizim bölgemizin 9 milyon dolar ihracat rakamı. Oraya çok fazla enerjimizi tüketmektense diğer ülkelere yoğunlaşsak daha faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

‘Limana yatırım istiyoruz’

Başkan Çavuşoğlu, Limanların idaresinin Katarlılara verilmesi konusunda da görüşlerini açıkladı. Çavuşoğlu, “Özellikle ihracatçı anlamında tepkimizi defalarca dile getirdik. Şuraya buraya verilmesi anlamında söylemiyorum. Oraları hiç konuşmuyorum. Biz zaman kaybediyoruz. Limana yatırım istiyoruz. İlla da yapılacaksa yatırım garantili bizim önümüzü açıcı bir şekilde yapılmalı. Liman verildi 1,5 yıl geçti. Hiçbir gelişme olmadı. Şimdi torba yasa şu bu yine zaman kaybediyoruz. Lütfen yatırım yapılsın. Çünkü ihracatçımızın çoğu limanı hiç kullanmıyor. Bazı firmalarımız şehrimizi terk etmeye yatırımlarını Mersin, Adana illerine kaydırdı” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER