Hızlı tren rafa mı kalktı?
GÜNDEMCHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya için sözü verilen hızlı tren projesi yerine Cumhurbaşkanı Kararı ile Antalya-Alanya arasında bir otoyol projesinin hayata geçirileceğini söyledi.
CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, Antalya-Alanya arasında yapılacak olan hızlı tren projesinin sessiz sedasız rafa kaldırılmasını TBMM gündemine taşıdı. Budak, hızlı tren projesi yerine Cumhurbaşkanı Kararı ile Antalya-Alanya arasında bir otoyol projesinin hayata geçirileceğini söyledi. Otoyol projesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmi Gazetede yayımlanmadan yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Budak, “Alanya ve Antalya’yı bir üst lige çıkaracak hızlı tren projesi, sessiz sedasız otoyol rantına kurban edildi. İktidar projeyi 2053 yılına kadar yapılacak hızlı tren yatırımları arasın dalmadı. Şimdi hızlı tren yerine otoyol projesi yapmayı tercih ediyorlar. Antalya halkına müjde diye sunulan Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmi Gazetede yayımlanmaması, yine adrese teslim bir rant projesi uygulanacağı şüphelerimizi artırıyor. Otoyol projesinden kötü kokular geliyor” dedi.
Antalya-Manavgat-Alanya Hızlı Tren Uygulama Projesi’nin 2023-2053 Ulaşım ve Lojistik Ana Planı’na dahil edilmediğini belirten Budak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
ANTALYA-ALANYA OTOYOL PROJESİ KARARI RESMİ GAZETE’DE NEDEN YOK?
Cumhurbaşkanının uygun görmediği Cumhurbaşkanı Kararlarını Resmî Gazetede yayımlamama yetkisini, Antalya-Alanya otoyol projesi için kullanmasının kamuoyunda soru işaretleri doğurduğuna dikkat çeken Budak, şöyle konuştu:
“AKP Antalya İl Başkanı 9 Mart’ta kişisel sosyal medya hesabından, Antalya-Alanya Otoyol projesine dair Cumhurbaşkanı Kararı’nın Resmî Gazete’de yayımlandığını müjdeledi. Hatta kararın görselini de paylaştı, ancak Cumhurbaşkanı yatırım kararını Resmî Gazetede yayımlamayı uygun görmedi. Madem bu karar bir müjde olarak görülüyorsa, neden Resmî Gazetede yayımlanarak ilan edilmedi de Sarayın karanlık dehlizlerinde tutulan bir karar olarak kaldı. AKP İl Başkanı'nın Resmi Gazetede yayımlanmayan bir kararı, yayımlandı diye ilan etmesini de anlamak mümkün değil."
“ANTALYA-ALANYA OTOYOLU’DA TAM BİR KARADELİĞE DÖNÜŞECEK
“40 yıldır Antalya halkına hızlı tren projeleri vaat ediliyor. AKP de tüm iktidarı boyunca bu vaadi yineleyerek Antalyalı seçmenden oy aldı. Bir yandan Antalya-Manavgat-Alanya Hızlı Tren Uygulama Projesini, diğer yandan Denizli-Burdur-Antalya hızlı tren projesini sürekli dile getirdi. Sessiz sedasız iki proje de rafa kaldırıldı. Hızlı tren projesi yerine, yine Antalya-Alanya arasına yap-işlet-devret modeli ile yapılacak bir otoyol projesi Antalya’ya dayatılıyor. Çok yüksek geçiş ücretleri, gerçekleşmesi mümkün olmayan geçiş garantileri olan bir rant projesiyle, faturayı yine yurttaşlarımıza ödetmenin peşindeler. Antalya-Alanya arasına yapılacak otoyol da, tıpkı Ankara-Niğde otoyolu gibi, yüksek ücretler nedeniyle kimsenin kullanmadığı, bütçeden halkın vergilerini emen bir karadeliğe dönüşecek“
“DENİZLİ-BURDUR-ANTALYA HIZLI TREN HATTI DA 2053’TEN SONRAYA KALDI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haziran 2018 seçimlerinde Denizli’de yaptığı konuşmada Denizli-Burdur-Antalya Hızlı Tren Projesinin 2023 yılında hizmete açılacağını söyledi. Bu projede maalesef rafa kalktı2053 yılına kadar yapılacak hızlı tren projeleri arasında yer almadı. Bunun yerine Denizli-Burdur-Antalya arasına da YİD modeli ile bir otoyol yapılacak”
Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
Antalya-Manavgat-Alanya Hızlı Tren Uygulama Projesi” 2023-2053 Ulaşım ve Lojistik Ana Planı’nda neden yer almamaktadır? Defalarca dile getirilen bu proje hangi aşamaya kadar ilerlemiştir? Projenin maliyet analizi yapılmış mıdır? Antalya-Alanya arasında öngörülen otoyol projesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı neden Resmi Gazetede yayımlanmamıştır? Otoyol projesi hangi usulle, ne zaman ihale edilecektir? İhale sonrasında, ihaleyi kazanan işletmeye herhangi bir geçiş garantisi verilmesi öngörülmekte midir? Otoyol projesinin çevreye yaratacağı olumsuz etkiler değerlendirilmiş midir? Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılması öngörülen otoyol projesinin maliyeti, hızlı tren projesinin maliyeti ile karşılaştırılmış mıdır? Söz konusu bölgede otoyol projesine yönelik herhangi bir kamulaştırma işlemi yapılmış mıdır? Söz konusu otoyol projesi kapsamında ne kadarlık bir alanın kamulaştırılması ve hak sahiplerine ne kadar ödeme yapılması öngörülmektedir?
İlginizi Çekebilir