‘Herkes elini taşın altına koymalı’
EKONOMİAntalya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, ekonominin düzelmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) tarafından üyelere yönelik 7338 Sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemeler konulu seminer düzenlendi. Pandemi nedeniyle uzun bir aranın ardından ilk defa yüz yüze Oda binası Mustafa Özyürek toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Eğitmeni Yalçın Sütütemiz, kanunla yapılan düzenlemeler ve yeniden değerleme uygulamalarıyla ilgili bilgiler vererek finansman gider kısıtlaması ile ilgili de önemli hatırlatmalarda bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ASMMMO Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar ise, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan enflasyona ve ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Çavdar, uzlaşma olmadan ekonominin düzelmesinin mümkün olmadığını söyledi.
"KURLARIN ARTMASI, DAHA ONAYLANMAYAN BÜTÇEYE YÜK GETİRDİ"
TBMM’de bütçe görüşmelerinin devam ettiğine işaret eden Çavdar, "Kurların oynaklığından kaynaklı daha onaylanmamış bütçeye 146.9 milyar lira yük geldi. Sadece kurların yukarı gitmesinden dolayı. 34 milyon vatandaşımız bankalara borçlu vaziyette. 22 milyon kişi icralık durumda. Hiç kimse borcunu ödeyemez halde. 2021 yılı Ocak ayında 100 bin lirası olan bir vatandaş o günkü Merkez Bankası kuruyla dolar almış olsaydı 13 bin 700 dolar almış olacaktı. Kasım sonu itibariyle satsaydı 177 bin lirası olacaktı. 77 bin lira kazanacaktı. Eğer parasını faize koysaydı 13 bin 500 lira kazanacaktı. Aradaki fark TL'nin erimesi, TL'nin satın alma gücünün erozyona uğramasıdır" dedi.
"HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAYI BİLMESİ LAZIM"
Bütün taraflarıyla uzlaşılmadığı sürece ekonominin düzelmesinin mümkün olmadığını belirten Çavdar şöyle konuştu:
"Ayrım yapmadan bütün taraflarla oturacaksınız, ekonomi nasıl düzelir, düzeltilir, bu işin içinden en az zararla nasıl çıkılabilir bunu tartışacaksınız. 'Ben bunu çok iyi biliyorum, şöyle yaparım, böyle yaparım' dediğiniz zaman ne yazık ki inandırıcılığınızı kaybediyorsunuz. Lütfen bunu siyasi olarak düşünmeyin. Bu ülkede hepimiz yaşıyoruz. Hiçbirimizin başka ülkeye gitme şansı yok. Geleceğe bir şeyler bırakmak istiyorsak o zaman bu ekonominin düzelmesi için herkesin elini taşın altına koymasını bilmesi lazım. Bu bir kişinin, birkaç kişinin yapacağı iş değil. Bu topyekün herkesin bir masanın etrafına oturarak, düşüncelerini söyleyerek, öneri sunarak yapılabilecek bir konu."
ODA ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Oda çalışmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Çavdar, "Yine hep birlikte karar verdik hep birlikte bir güç gösterdik. Sizlerin katkılarıyla geriye çekilmek istenen Kurumlar Vergisi beyannameleriyle Gelir Vergisi beyannamelerini eski halinde bıraktırdık. Bu bizim başarımız değil sizlerin başarısıdır. Bunu başardıysak meslek örgütünün duruşu sayesinde olmuştur. Yine çok muzdarip olduğumuz kadın meslektaşlarımızın doğum yapmaları durumunda mücbir sebep hallerinden faydalanamıyorduk. Vefat eden meslek mensubumuzun ailesi acısını bile yaşayamadan birçok sorunla karşı karşıya kalıyordu. Getirilen mücbir sebep haliyle sorun bir nebze de olsa çözülmüş oldu" dedi. Asgari ücret tarifesinin artırılacağına da dikkat çeken Çavdar, Maliye Bakanlığı'na en az yüzde 25 oranında artırılma ve e-defterdeki artışın da en az yüzde 30 olması gerektiğini önerdiklerini, üst kuruluş olan TÜRMOB tarafından bu konulardaki görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Vergi müfettişi, mali müşavir hakkında rapor yazarken sorumluluğun sınırının belli olmadığını söyleyen Çavdar, oluşturulan komite tarafından sorumluluğun nerede başlayıp bittiğine dair sınırın belirleneceğini açıkladı. Çavdar, hukuki olmadığı ve haksız rekabetin önünü açtığı için dönem hazırlık giderleri ile ilgili liste yayınlamayı düşünmediklerini de bildirdi.
İlginizi Çekebilir