© Adalya Medya 2021

‘Hem İşçi Hem İşveren Gözetilmeli”

ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ABD’nin dış ticaret politikalarındaki değişimlerin ve küresel dalgalanmaların Türkiye ekonomisine doğrudan etkileri olacağını belirtti. Asgari ücrete ilişkin gündemi de değerlendiren Hacısüleyman, asgari ücretin hem çalışanların alım gücünü artırması hem de işverenlerin rekabet gücünü koruması gerektiğini vurguladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Salonu’nda Meclis Başkanı Ahmet Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, mecliste yaptığı konuşmada, ABD seçimleri ve Türkiye’ye etkisi olabilecek dış politika dinamiklerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Hacısüleyman ayrıca, ekonomik istikrar, gündem değişiklikleri, faiz indirimleri ve 2025 yılı için asgari ücret beklentilerine ilişkin görüşlerini paylaştı. Konuşmasında, küresel ekonomik dalgalanmaların yerel ekonomiye etkilerine dikkat çeken Hacısüleyman, iş dünyasının bu süreçte atması gereken adımları ele aldı. Toplantıda, Nilay Akbaş’ın görevinden istifasıyla boşalan Meclis Başkan Yardımcılığı koltuğu için yapılan seçimde Emrah Polat göreve seçildi. Meclis Başkan Yardımcılığı görevine gelen Polat’ı kutlayan ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Nilay Akbaş’a bugüne kadar verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, görevi devralan Emrah Polat’a başarılar diledi.

Asgari Ücretin 2025’te Ne Olacağı Merak Konusu

Son haftalarda ülke gündeminde önemli yer tutan asgari ücretin 2025’te ne olacağına dair açıklamalarda bulunan Hacısüleyman, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu konudaki tartışmalara hem işçi hem işveren tarafını gözeterek bakmak zorundayız. İşveren tarafından bakınca, çalışanın işverene maliyetinin çok yüksek olduğunu; asgari ücrette yapılacak yüksek oranlı bir artışın firmaların rekabet gücünü hem iç pazarda hem ihracatta zayıflatacağını görüyoruz. Çalışan tarafında bakınca ise mevcut ücretin yoksulluk sınırının altında olduğunu görüyoruz. Devlet, sendikalar, iş dünyası ve çalışanlar olarak ücretlerdeki zayıflığı, ülkedeki pahalılığı azaltmak yerine ücret artışları yoluyla dengelemeye çalışıyoruz. Barınma, eğitim ve gıda sektörlerindeki fiyat düzeyi, sadece ülke tarihinin en yüksek düzeyine çıkmakla kalmayıp; pek çok gelişmiş ülkedeki fiyatların da yukarısına çıktı. Devletimizin eğitime ve sağlığa erişimi ucuzlatması gerekiyor.”

İşgücü Sorununa İthal Çözüm

ATSO olarak asgari ücretli çalışanların alım gücünün korunmasını, eğitim, sağlık ve barınma maliyetlerinin aşağı çekilmesini, işverenin rekabet gücünün zayıflamaması için gelir vergisi kanununda düzenlemeler yapılmasını beklediklerini ifade eden Başkan Yusuf Hacusüleyman, “İş dünyasında vergi dilimlerini yeniden düzenlenmesine ihtiyaç var. Son dönemde, özellikle emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren mal ve hizmet ihracatı yapan firmalarımızın iş gücü bulma konusunda ciddi zorluklar yaşadığına tanıklık ediyoruz.

EYT düzenlemesi gibi nedenlerle yerli iş gücünün azalması, bazı sektörleri iş gücü ithalatı çözümüne yöneltmiştir. Ancak izin süreçlerinde yaşanan aksaklıkları ortak akıl ile çözülerek, bir dünya kenti olan Antalya’nın uluslararası iş gücüne olan ihtiyaçlarının karşılanması gereklidir. Tabi ki kendi ülke insanlarımızın çalışabilmesi, işsizlikten kurtulması, evini ailesini geçindirebilmesi önceliğimizdir” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER