‘Geri dönüşümden sanata'
KÜLTÜR SANATDöşemealtı Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri Antalya Müzesinde “Doğadan Esintiler” Sergisi açtı. Doğanın sunduğu, ellerin sanata dönüştürdüğü su kabağı, sepet ve kumaş üçlüsünün uyumunun yer aldığı sergi bugün sona eriyor.
Kursiyerlerden Muhteşem el işçiliği
Su kabağı, sepet örücülüğü ve kumaş üçlüsünü kullanılabilir eserlere dönüştürdüklerini belirten Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi öğretmenlerinden İlkay Aydil, “Su kabağından lambalar, muz lifleriyle birleştirerek kullanılabilir sepetler veya sürahiler yaptık. Muz liflerinden paspaslarımız var. Su kabağı ve muz lifini harmanladık” dedi.
Muz ağacının lifleri ile örülüyor
Eserler üretilirken geri dönüşümün de sağlandığının altını çizen Aydil, “Burada biraz da geri dönüşüme önem verdik. Mesela 3-4 yılda bir muz ağacı köklenip atılıyor. O atık kökler alınıp preslenerek ip haline getiriliyor. O ipleri lif olarak biz alıyoruz ve örmek suretiyle çeşitli eserler ortaya çıkarıyoruz” şeklinde konuştu.
Kot kumaşından çanta üretimi
Kursiyerlerin kumaşlar üzerine eserler üretmesini sağlayan Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi öğretmenlerinden Songül Öztürk ise, tekstil atığı kumaşları geri dönüşümle kullanılabilir eserler haline getirdiklerini kaydetti. Tekstil atığı kumaşları işleyerek yeni ürünler meydana getirdiklerini belirten Öztürk, “Mesela yoyo tekniğiyle bir giysi hazırladık. Kot pantolonların paça kısımlarındaki atıklardan ürünler, takılar, şapkalar yaptık. Eski, giyilmeyen kıyafetlerden paspaslar, çantalar, tabak altları ürettik” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir