© Adalya Medya 2021

'Faturadaki vergi yükü kalkmalı'

Faturalardan vergi yükünün kaldırılması gerektiğini ifade eden EMO Başkanı Şaban Tat, “Faturalardan kaldırılan Enerji Fonu ve TRT payı ise yapılan artışların yanında "devede kulak" denilecek kadar küçük kalemlerdir" dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkanı Şaban Tat, “EPDK`nın resmî sitesinde yer alan ve bu yıl ilk kez uygulanacak kademeli elektrik tarifelerine göre, meskenlerde alçak gerilim (AG) tek zamanlı abone grubu tarife faturaya esas aylık 150 kWh tüketim miktarı altındaki elektrik birim fiyatlarına yüzde 50; aylık 150 kWh tüketim miktarı üstündeki elektrik birim fiyatlarına ise yüzde 125 zam yapılmıştır. Elektrik fiyatları sanayi (AG) ve ticarethane (AG) abonelerinde yüzde 125, tarımsal sulamada yüzde 91,98 zamlanmıştır “dedi.
Asgari elektrik kullanımı 230 kWh olmalı

EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “İlk defa uygulanacak olan kademeli sistemde üst sınır olarak belirlenen 150 kWh/ay tüketimler, EPDK tarafından en düşük gelir grubu olarak kabul edilmekte iken yüzde 50 zam yapmaktan kaçınılmamıştır. Elektrik Mühendisleri Odası’nın hesaplarına göre Türkiye`de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kWh olarak hesaplanmıştır. Bu da, vatandaşların yaşadığı ödeme güçlüğünün hiçbir şekilde dikkate alınmadığını göstermektedir.” dedi.

TAT, “Aralık 2021`de aylık elektrik tüketimi 230 kWh olan 4 kişilik bir ailenin toplam ödediği fatura toplamı 210,58 TL iken Ocak 2022 itibarıyla aylık faturası yüzde 76 artarak 370,80 TL`ye çıkacaktır.” dedi.

Faturalardan vergi yükü kaldırılmalıdır

Faturalardan vergi yükünün kaldırılması gerektiğini ifade eden TAT, “Faturalardan kaldırılan Enerji Fonu ve TRT payı ise yapılan artışların yanında "devede kulak" denilecek kadar küçük kalemlerdir. Dolayısıyla, fatura üzerindeki vergi yükünün azaltılması için KDV yüzde 18`den, yüzde 1`e çekilmeli, ayrıca ilk kademe sınırı 150 kWh`ten 230 kWh`e yükseltilmelidir.” dedi.

Yaşam her geçen gün zorlaşıyor

EMO Antalya Şube Başkanı Tat şunları ekledi: “Enerjide özelleştirme ve serbestleştirme politikaları ile iddia edildiği gibi ucuz, kaliteli ve kesintisiz elektriğe ulaşım mümkün olmamış Türkiye pahalı bir karanlığa mahkûm edilmiştir. Kışın ortasında vatandaşlar soğuk ve yokluk arasında seçim yapmaya zorlanmaktadır. İthal kaynaklara bağımlılık yüksek seviyelerde seyretmekte, enerji tasarrufu ve verimlilik politikaları sadece söylemde kalmakta, yaşama geçirilememektedir. Yaz saati gibi çocukların, çalışanların karanlıkta yollara düşmesine neden olan ve daha fazla elektrik harcanmasına yol açan uygulamalarda ısrar edilirken, güya yapılan tasarruf ile ilgili bilimsel, ciddi hiçbir veri ortaya konulamamaktadır.

Yapılan zamlar toplumsal yaşamın her alanını etkileyerek, mal ve hizmet üreten tüm sektörlere de yansıyacaktır. Elektrik enerjisinin temel girdi olduğu tüm alanlarda kaçınılmaz fiyat artışları gündeme gelecek ve enflasyon daha da yükselecektir. “

Enerji politikaları gözden geçirilmeli

Tat sözlerini şöyle tamamladı; “Enerjinin herkes için erişilebilir ve makul fiyatlı olabilmesi için siyasi-ticari kaygılardan uzak kamu eliyle yönetilmesi zorunluluktur. Enerjide, üretimden tüketime kadar tüm süreç kamu yararı esasına göre yeniden planlanmalı, özelleştirilen kurumlar tekrar kamulaştırılmalı, enerji tasarrufu ve verimlilik ilkesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarını önceleyen politikalar yürürlüğe konulmalıdır” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER