© Adalya Medya 2021

Elmalı’da şenlik zamanı

Domatesi ile meşhur Elmalı’nın Eskihisar köyü, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek bir festivale ev sahipliği yapacak. Eskihisar Köyü Domates Festivali, ünlü yayla domatesi ön plana çıkarken, çeşitli etkinliklerle festival renklenecek.

Elmalı Kaymakamlığı himayesinde, Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Eskihisar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından organize edilen festival, 28-29 Temmuz tarihlerinde Eskihisar'da gerçekleşecek. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen basın toplantısına Elmalı Kaymakamı Faruk Erdem, Elmalı Tarım İlçe Müdürü Dilek Boğatimur, Eskihisar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Çankırlı, Antalya Olgunlaşma Enstitü Müdürü Emine Erkal, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ve kadın üretici Fatıma Aygün katıldı. Toplantı öncesinde Elmalı yöresine ait keşkek, domates reçeli, domatesli ekmek gibi domatesten yapılan yemekler ikram edildi.

FESTİVALDE YOK YOK

Festivaldeki etkinlikler arasında kortej yürüyüşleri, mehteran, folklor gösterileri, aile bilgi yarışmaları, domates yeme yarışmaları, defile, workshoplar, söyleşiler ve konserlerin yer alacağı öğrenildi. Bunun yanısıra Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün festivalde Yörük defilesi düzenleyeceği belirtildi. Yörük kültürünün eşsiz motiflerini taşıyan geleneksel kıyafetlerin yer aldığı defilenin, izleyicilere görsel bir şölen sunması bekleniyor.

"225 BİN TON REKOLTEYİ İLERİ TAŞIMA AMACINDAYIZ"

Kaymakam Faruk Erdem, Elmalı'nın özellikle yayla seracılığında en önde gelen şehirleri arasında yer aldığını söyledi. Yayla seracılığında domatesin ana kalem olduğunu belirten Erdem, domatesin gelişim sürecine bakıldığında Elmalı'da 2004 yılından itibaren hızlı bir ivme kazandığını anlattı. Faruk Erdem, “Kaymakamlığın küçük desteğiyle Eskihisar köyünde sera demiri, plastik bir takım sera malzemelerinin köylülere verilmesiyle beraber yayla seracılığı start aldı ve günümüze geldiğimizde katlanarak büyümeye devam ediyor. Elmalı'da bugün 14 bin 200 dekar alanlık seramız var. Bu seranın yüzde 70'inden fazlasını domates oluşturuyor. Festivalimizin ama simgesi de domates. Özellikle yayla domatesinde iddialıyız. Eskihisar köyü bu domatesin merkezi. Bunu daha da ileriye taşımak ve bilinirliği artırmak istiyoruz. Geçen yıl 225 bin ton olan rekolteyi, daha da ileriye taşımak amacıyla bu festivali yapıyoruz" dedi.

DİJİTAL TARIM KÖY: ESKİHİSAR

Elmalı'daki çiftçilerin tarımsal yeniliklere açık olduğunu anlatan Tarım İlçe Müdürü Dilek Boğatimur, dijital köy projesine hemen hemen tüm çiftçilerin destek verdiğini kaydetti. Boğatimur, “Dijital köy, örneğin örtü altı alanlarının neminin takip edildiği, telefonlara içerideki sıcaklığın, nemin, hastalık oluşturabilecek etmenlerin bilgisinin düştüğü işletme bilgi sistemleri var. Sulama vakitleri geldiği zaman uygulama sistemleri devreye girebiliyor. Mesela ortamdaki yabancı zararlı böceklerin sıcaklıklarından o ortamda bulunduklarını anlayabildiğimiz çok kapsamlı tarımsal algoritması yüksek yeni sistemler kullanılıyor. Güven içerisinde yenilebilecek, çok az pestisit kullanılarak kültürel, biyo tekniklerin kullanıldığı yetiştiricilik yapıyoruz. Kokusu, aroması, lezzeti çok farklı ürünlerimiz var" diye konuştu.

ENSTİTÜ’DEN YÖRÜK DEFİLESİ

Antalya Olgunlaşma Enstitü Müdürü Emine Erkal, tüm vatandaşları bu festivale davet etti. Erkal, “Festivalde Yörük defilemiz, Yörük başı sergimiz var. Yörük başı sergisi, kurumumuzun 8 yıllık araştırmaları sonucunda ortaya çıktı. Elmalı'da asıl sahipleriyle paylaşmaktan onur duyuyoruz. Festivale herkesi bekliyoruz" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER