© Adalya Medya 2021

“Dünyanın dengesinde sorun var”

İklim değişikliğinin etkilerine temas eden Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver “Geldiğimiz noktada insanlar uzayı fethetmeye çalışıyor ama teknoloji çok ilerlemişken kendi topraklarınızdaki yangınları söndüremiyorsunuz” dedi.

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) tarafından, Küresel İklim Değişikliğinin Ekonomiye ve Mali Müşavirlik Mesleğine Etkileri konulu panel düzenlendi. TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin konuşmacıları gazeteci Celal Toprak, Galatasaray Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Volkan Demir ve Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver oldu. İklim değişikliği ve sıcaklık artışından dolayı yaşanabilecek felaketlere dikkat çeken konuşmacılar, yapılan çalışmalara işaret ederek iklim değişikliği konusunun ciddiye alınmak zorunda olduğunu vurguladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMİMİZDE

Muhasebe camiasının, muhasebeye, deftere, vergiye endeksli bir camia olmaması gerektiğini söyleyen panelin moderatörü TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, "Çevre de iklim de bizi çok yakından ilgilendiriyor. Bunu Türkiye'de de en iyi yaşayanlar bizleriz" dedi. Çevre muhasebesi ve iklim değişikliklerinin TÜRMOB'un gündeminde olduğunu bildiren Arıkan, bu konularda dünyadaki gelişmeleri web sayfasından sunmak için çalıştıklarını açıkladı. Dünyanın iklim değişikliğini ve karbon muhasebesini konuştuğuna dikkat çeken Arıkan, bu konuda mali müşavirlere çok önemli görevler düştüğünü söyledi.

‘MUHASEBENİN İÇİNE İKLİM KRİZİNİ KOYUN’

Geleceğin muhasebesinin içerisinde iklim krizinin de olması gerektiğini belirten Gazeteci Celal Toprak ise, "Bu panel çok önemli bir başlangıç" dedi. Değişik şehirlerde 15 yıldır küresel iklim değişikliğiyle ilgili kurultaylar yaptıklarını bildiren Toprak, kurultaylarda 800'e yakın gazetecinin konuştuğunu, 3 bin 500'e yakın bilim insanının geldiğini söyledi. Dünyanın haliyle ilgili gelecek nesillerin şimdiki nesilden hesap soracağına işaret eden Toprak, "Çocuklarımız dünya bu halde iken siz ne yaptınız? diye soracaklar. Söyleyecek bir sözünüz, yaptığınız bir girişiminiz olsun. Mutlaka muhasebenin içerisine iklim krizini koyun” ifadelerini kullandı.

‘İÇ SAVAŞIN NEDENİ KURAKLIK’

"Aranızda iklim krizi bize ne? diye düşünenleriniz olabilir" diyen Toprak, "Bugün Suriye'deki iç savaşın nedeni kuraklık. İnsanlar köylerden kentlere göç ediyor. Köyde birarada yaşayan insanlar şehirlere gelince paylaşmak zorunda oldukları daha az kaynaklar oluyor. Kıt kaynaklar nedeniyle birbirlerine düşme noktasına geliyorlar. O dönemde 1 buçuk - 2 milyon insanın şehirlere göç ettiği söyleniyor ve iç savaş çıkıyor. 5 milyonunun Türkiye'de olduğu söyleniyor. Neler başımıza geldi, hangi ekonomik ve sosyal boyutlu sıkıntıların gündeme geldiğini görüyoruz. En önemlisi göç eden insanların halini görüyoruz. Vatansızlığın insanları ne hale getirdiğini görüyoruz. Allah kimseyi göç etmek zorunda bırakmasın" açıklamasında bulundu.

"GLASGOW, FİYASKODUR"

Paris İklim Anlaşması ve Glasgow Konferansı’nın sıkça konuşulduğuna işaret eden Prof. Dr. Volkan Demir ise, "Bana sorarsanız Glasgow fiyaskodur. Glasgow Konferansı, Paris İklim Anlaşması’nın ardından marjinal kararlar alalım diye gidilen bir yer ama hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Çünkü, Çin ve Hindistan şerh koydu. Çin'in son anda caymasıyla Glasgow'da bizim için çok önemli bir şey oldu. Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu kuruldu. Burada sürdürülebilirlik raporlamasını kim yapacak? Herkes uğraşıyor ama sonra bir kenara çekiliyorlar muhasebecilere kalıyor. Onu da biz yapacağız ama angarya olarak görmeyin" dedi.

"SICAKLIK ARTIŞI TARIMI DEĞİŞTİRECEK"

İklim değişikliği kavramının ilk kez 1992 yılında ortaya çıktığını belirten Demir, insanın bozduğu doğaya iklim değişikliği denildiğini söyledi. Gelişmekte olan ülkeler için yapılan küresel iklim değişikliğiyle ilgili uluslararası rapora dikkat çeken Demir, en çok etkilenecek ülkelerin Doğu Asya ülkeleri olduğunu açıkladı. Küresel sıcaklık artışının tarım alanlarında büyük değişim yaratacağını bildiren Demir, "Üretim kayıpları, sulama sorunları, su kaynaklarına erişim, yağış rejimlerinde yaşanan düzensizlikler ortaya çıkacak" şeklinde konuştu.

 “SICAKLIK ARTIŞI BERABERİNDE KURAKLIĞI GETİRİYOR”

İklim değişikliğinin ekolojik etkileri üzerine bir sunum gerçekleştiren Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver ise, çevre konusunda aksak ayak ilerlendiğini söyledi. Antalya’da bu yıl 44.1 derece sıcaklığın görüldüğüne dikkat çeken Ünver, Manavgat yangını döneminde bunun 47 derecelere kadar çıktığına işaret etti. Sıcaklık artışlarının beraberinde kuraklığı getirdiğini vurgulayan Ünver, bundan tarım alanları, göllerin ciddi derecede etkilendiğini söyledi.

“YAŞAM ALANLARIMIZI YOK EDİYORUZ”

Türkiye tarihinin en büyük orman yangınının Manavgat’ta yaşandığını hatırlatan Ünver, dünyanın çeşitli noktalarında aylarca söndürülemeyen orman yangınlarının meydana geldiğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi:

“Bunların hiçbirisi tesadüf değil. Dünyanın dengesinde bir sorun var. Geldiğimiz noktada insanlar uzayı fethetmeye çalışıyor ama teknoloji çok ilerlemişken kendi topraklarınızdaki yangınları söndüremiyorsunuz. Kendi yaptığımız hatalarla ve doğal kaynaklarımızı hunharca kullanarak kendi yaşam alanlarımızı yok ediyoruz. Bunun farkında bile değiliz.”

“SON 30 YILI KRİZ OLARAK ADLANDIRIYORUZ”

İklim değişikliğiyle beraber aşırı yağışların ve hortumların da meydana geldiğini ifade eden Ünver, “Örneğin Antalya’da çok sayıda hortumlar yaşanmaya başlandı. 20 yıl önce burada hortum yılda 1 veya 2 kere olurdu. İklim değişikliğinde son 30 yılı kriz olarak adlandırmaya başladık. Dünya tarihinde 3 bin yılda bir ciddi sıcaklık değişimleri oluyor ama biz 3 bin yıllık süreyi 100 yılda yaşamaya başladık” dedi.

 “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEBİ SERA GAZI”

İklim değişikliğinin sebebinin sera gazı olarak tanımlanan karbondioksit, metan, azot monoksitler ve hiydroflora karbonlar gibi gazlar olduğunu kaydeden Ünver, karbonun etkisinin çok fazla ve en fazla kirletici unsur olduğuna dikkat çekti. 1990 ila 2019 yıllarına bakıldığında Türkiye’nin sera gazı emisyon değerinin 220 milyon ton ile 506 milyon tona kadar çıktığını söyleyen Ünver, 30 yılda inanılmaz bir artış olduğuna işaret etti. 

“2 MİLYONDAN FAZLA İNSAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI AFETLERDEN ÖLDÜ”

1970 yılından 2019 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle insanların ne yaşadığını ortaya koyan rakamların önemli olduğunu söyleyen Ünver, “11 binden fazla hava, iklim ve su bağlantılı doğal afet kayda geçti. Bu afetlerde 2 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. 3 trilyon 600 milyar dolarlık ekonomik kaybın olduğu söylenmekte. Kayıpların yaklaşık yüzde 91’i gelişmekte olan ülkelerde yaşandı” dedi.

“KIYI KENTLERİ SULAR ALTINDA KALACAK”

İklim değişikliğinin sadece çevresel bir olay olmadığını vurgulayarak ekonomik ve hayatı etkileyen bir durum olduğunu söyleyen Ünver, kentleri ciddi etkilediğini, deniz seviyelerinde yükselmeler olacağını ve kötü senaryoların devam etmesi halinde yükselmenin 4 metrelere kadar çıkacağını, kıyı kentlerinin sular altında kalacağını kaydetti.

“SUYU VERİMLİ KULLANMAK ÖNEMLİ”

Antalya’nın su konusunda sıkıntı yaşamayan bir kent olduğunu dile getiren Ünver, suyu verimli kullanmanın önemine dikkat çekti. Kaynaktan alınan 100 litre suyun musluğa gelinceye kadar 35 litreye düştüğünü söyleyen Ünver, bu kayıp kaçağın ciddi olduğunun altını çizdi.

“SORUMLULUKLARIMIZ VAR”

İklim değişikliğinin göçe neden olduğuna da değinen Ünver, 2020 yılında 94 farklı ülkeden 25 milyon kişinin iklim değişikliği nedeniyle göç ettiğini söyledi. Dünya Bankası’nın çalışmasına göre 2050 yılına kadar 140 milyon kişinin, yaşadığı topraklardan göç etmek zorunda kalacağını bildiren Ünver, “İklim değişikliği sağlık, hizmet, ekonomi tüm yaşamı etkileyen bir yapı. Bundan sonra hem bireysel olarak hem çalıştığımız kurumlarda hem de yaşadığımız ülkede ve tüm dünyada buna göre yapılanmak zorundayız. Bireysel olarak da sorumluluklarımız var” açıklamasında bulundu. Panel, konuşmacılara günün anısına teşekkür plaketi verilmesiyle son buldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER