© Adalya Medya 2021

‘Depreme hazırlıklı olmalıyız’

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, Antalya’daki riskli yapıların güçlendirme veya yıkım işlemlerine biran önce başlanması gerektiğini belirterek, olası bir depreme karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini vurguladı.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler, Antalya’nın depreme karşı hazırlıklı olup olmadığını gündeme getirirken, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, kent olarak depreme karşı hazır olmadığımızın altını çizdi. Muratpaşa ilçesini örnek vererek ilçedeki 240 bin hanenin 180 bininin eski binada oturduğunu vurgulayan ve riskli bina tespitlerinin biran önce yapılarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Çerçiler, “Olası bir depreme karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi. Oda binasında basın toplantısı düzenleyen Çerçiler, önemli noktalara değindi. Çerçiler, kendilerini beceriksizlikle suçlayan eski başkan Ali Serdar Aykurt’a da sert cevap verdi.

“HALKTAN ÇOK FAZLA DESTEK ALDIK”

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Antalya’da 1999 yılı öncesinde yapılan tüm yapıların ivedilikle belirlenerek riskli yapıların güçlendirme veya yıkım işlemlerine biran önce başlanmasına yönelik açıklama yaptıklarını hatırlatan Çerçiler, bu açıklamaya mimarların tepkileri dışında son depremin de etkisiyle halktan oldukça fazla destek aldıklarını bildirdi. Yaptıkları açıklamadan sonra halkın, evlerinin bulunduğu bölgenin riskli olup olmadığını nasıl öğrenebileceklerini, evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını, binalarının güçlendirilip güçlendirilemeyeceğini nasıl kontrol ettirebileceklerine ilişkin sorular sormaya başladığını belirten Çerçiler, amaçlarının ne olduğunu bilmemeleri nedeniyle mimarların yaptıkları eleştirileri ise saygıyla karşıladıklarını söyledi.

ESKİ BAŞKAN’A CEVAP VERDİ

Mimarlar Odası Antalya Şubesi eski başkanlarından Ali Serdar Aykurt’un mevcut Yönetim Kurulunu beceriksizlikle suçlamasını kabul etmediklerini vurgulayan Çerçiler, “Eski Başkanın Konyaaltı'nda sıvılaşmanın en yoğun olduğu riskli bir bölgeye yapılan, çok katlı ve yoğun yapının yapıldığı alana ilişkin imar planını ve yapılaşmayı dava açsa da durduramaması; yine hemen üniversitenin yanındaki kamusal alanın satılması ve konut alanına dönüştürülerek bir yatırımcıya rant yaratılmasına karşın dava açmamaları, Genel Merkezin dava açması, dava açmakta geç kalınması sonucunda başarısız olunması nedeniyle, çok hızlı bir şekilde yapılaşmanın gerçekleşmesi. Bu iki bölgedeki yapılarla ilgili güvenlik sorunu olduğunu sanmıyoruz.

Zannediyoruz ki eski başkan Hatay’daki benzer yapılarla bu yapıları karşılaştırarak kendisini sorumlu tutuyor olabileceğini ve heyecana kapılıp hırçınlaşmış olduğunu düşünüyoruz. Ancak 2021 yılında Sayın Valimiz başkanlığında AFAD Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün koordinasyonunda hazırlanan Antalya İl Afet Riski Azaltma Planı hazırlanmasında sekretaryaya destek veren kurumlar arasında Mimarlar Odası’nın olmamasını da eski Başkanın becerikliliği olarak üyelerimizin ve halkımızın takdirine sunuyoruz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER