‘Denizlerimiz çöplüğe dönüşüyor’
GÜNDEMCHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Dünya Çevre Günü’nde Antalya’nın Konyaaltı ve Lara plajlarında yaşanan kirliliği TBMM gündemine taşıdı.
Budak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Budak, ‘‘Antalya’nın Konyaaltı ve Lara plajlarında denize giren vatandaşlar vücutlarına bulaşan zift benzeri maddeye ilişkin çok sayıda fotoğraf paylaştılar. Petrol türevi ziftin gemilerden sızmış olabileceğine dair iddialar var. ‘Mavi Bayrak’ lisansına sahip Antalya plajları tam turizm sezonunun ortasında zifte bulanmış vaziyette, mavi bayraklar yarıya indirildi. Hem denetimler yetersiz hem de cezalar caydırıcı değil. Denizlerimiz göz göre göre çöplüğe dönüşüyor, Bakanlık seyrediyor. Kıyı ve denizlerdeki kirlilik turizmi tehdit ediyor’ ’dedi.
‘‘RANT YOKSA BAKANLIK DA YOK’’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gemi kaynaklı deniz kirliliğinde kendisine kanunla verilen denetim yetkisini 2011 yılında çıkarılan bir genelge ile bazı diğer bakanlıklara ve büyükşehir belediyelerine devrettiğini hatırlatan Budak; şöyle konuştu:
“Varsa yoksa ormanları nasıl imara açarım, hangi kupon araziye imar izni veririm derdindeler. Her fırsatta belediyelerin yetkisini elinden almaya çalışan iktidar söz konusu çevre olunca sorumluluktan kaçmanın yollarını arıyor. İmar planı yapma yetkisini belediyelerden alıp denizleri koruma sorumluluğunu belediyelere veriyorlar; işleri güçleri rant! ”
‘‘Müsilajın FATURASI DA belediyelere kesiliyor’’
‘‘Meclise gelen büyük kısmı Çevre Kanunu’nda değişiklik öngören teklifte Marmara denizi çevresindeki belediyelere ileri arıtma tesisi kurma zorunluluğu getiriliyor. Tesis belirtilen sürede kurulmazsa yetki Çevre Bakanlığına geçecek, tesis kurma maliyeti belediyelere aktarılan paylardan kesilecek. Söz konusu çevre olunca bakanlık yine topu belediyelere atıyor. Müsilajın faturası da belediyelere kesiliyor.’’
YANITI BEKLENEN SORULAR
“06/06/2011 tarih 5162 sayılı Yetki Devri Genelgesi (Yasadışı Boşaltım) ile farklı kurumlara yetki devri yapılmasının amacı nedir? Yetki devri yapılan kurumlarla koordinasyon nasıl sağlanmaktadır? Genelge sonrası, deniz kirliliği yaptığı tespit edilenlere yönelik hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Uygulanan yaptırımların yıllara ve bölgelere göre dağılımı nasıldır? Antalya’nın Konyaaltı ve Lara plajlarında son günlerde yaşanan deniz ve sahil kirliliğine ilişkin soruşturma yapılmış mıdır? Kirliliğe neden olan kişi ya da kurumlar tespit edilmiş midir? Tespit edildiyse herhangi bir idari ya da cezai yaptırım uygulanmış mıdır? Kirliliğin kaynağı olan maddeye ilişkin bilgiye ulaşılmış mıdır? İnsan sağlığına yönelik etkileri araştırılmış mıdır?”
İlginizi Çekebilir